ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Γεννήθηκε ως Marie Magdalene Dietrich στο Schöneberg της Γερμανίας, στο σημερινό Βερολίνο, στις 27 Δεκεμβρίου του 1901. Ήταν η νεώτερη από τις δύο κόρες της Wilhelmina και του Louis Dietrich. Η αδερφή της, η Ελίζαμπεθ, ήταν ένα έτος μεγαλύτερή της. O πατέρας της, ένας υπολοχαγός της αστυνομίας και πρώην στρατιώτης, πέθανε όταν η Μαρλέν ήταν μόλις 9 ετών. Η μητέρα της ήταν η κόρη ενός "καλοδιατηρημένου εμπόρου ρολογιών", σύμφωνα με τους Times.

"Η… Μαρία Μαγδαληνή παρακολούθησε ιδιωτικό σχολείο στη Βαϊμάρη, όπου σπούδασε γαλλικά και πήρε μαθήματα βιολιού, ελπίζοντας για μια καριέρα στην μουσική", ανέφεραν οι Times. "Όταν όμως ήταν 18 ετών, ένας τραυματισμός στο χέρι απειλούσε αυτό το όνειρο. Τότε αποφάσισε να δοκιμάσει τις δραματικές ταινίες. Σύντμησε τα δύο ονόματά της (Marie Magdalene ) σε ένα (Marlene), επειδή η οικογένειά της αποδοκίμαζε την στροφή της στον κινηματογράφο".

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Οι λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε για τη ζωή της

Όταν ήταν 19 ετών, γράφτηκε στο θεατρικό σχολείο του Max Reinhardt. Άρχισε την καριέρα της παίρνοντας μικρούς ρόλους στη σκηνή και στις γερμανικές ταινίες. Η σταδιοδρομία της άρχισε να απογειώνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ανέλαβε όλο και πιο σημαντικούς ρόλους στις γερμανικές ταινίες και παρομοιάστηκε με την Greta Garbo.

Το ναζιστικό κόμμα προσπάθησε να την φέρει πίσω στη Γερμανία, αλλά εκείνη παραιτήθηκε από την ιθαγένειά της και άρχισε να βοηθάει τους Εβραίους και τους αντιφρονούντες στο ναζισμό να φύγουν από την Γερμανία.

Η Μαρλέν Ντίτριχ προσεγγίσθηκε από το ναζιστικό κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ ήθελε να την φέρει πίσω στη Γερμανία και να εμφανιστεί σε ταινίες προπαγάνδας στην πατρίδα της. Αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ήταν ενάντια στο ναζισμό και αντιτάχθηκε σε ό,τι συνέβαινε τότε στη Γερμανία.

Αντί να επιστρέψει στη Γερμανία, η Μαρλέν Ντίτριχ παραιτήθηκε από την ιθαγένειά της και έγινε Αμερικανή πολίτης. Στάθηκε στο πλευρό του σκηνοθέτη Μπίλι Γουίλντερ και άλλων Γερμανών. Μαζί προσπάθησαν να αντλήσουν χρήματα για τους Εβραίους και τους αντιφρονούντες που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Γερμανία. Η ίδια χαρακτήρισε κάποτε εκείνες τις προσπάθειές της ως "το μοναδικό σημαντικό πράγμα που έχω κάνει ποτέ”.

Η Μαρλέν Ντίτριχ δήλωσε ότι ο Χίτλερ ήθελε να είναι η ερωμένη του. "Τον απέρριψα” είπε η ίδια. "Ίσως θα έπρεπε να είχα πάει μαζί του. Θα μπορούσα να σώσω τις ζωές 6 εκατομμυρίων Εβραίων”.

Η Μαρλέν Ντίτριχ ήταν αμφιφυλόφιλη και ένα Glamour Icon γνωστή για το ανταγωνιστικό της στυλ της που κατέρριψε τα τότε ταμπού γύρω από τα δύο φύλα

Ο Κένεθ Τάναν, κριτικός, έγραψε: "Η ανδροπρέπειά της είναι ελκυστική στις γυναίκες και η σεξουαλικότητά της στους άνδρες”.

Η ίδια η Μαρλέν Ντίτριχ είπε κάποτε: "Το glamour δίνει μια βεβαιότητα. Είναι ένα είδος γνώσης ότι θα είσαι εντάξει ό,τι και να γίνει, τόσο διανοητικά όσο φυσικά και σε εμφάνιση, και ότι, όποια και αν είναι η περίσταση, είσαι ίσος με αυτή”.

Σύμφωνα με τους Times "Στα ρούχα, ήταν ένα σύμβολο μόδας. Τόσο στην οθόνη όσο και εκτός, φορούσε συχνά παντελόνια και κοστούμια. Απέδειξε ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να φανεί θηλυκή σε τέτοια ρούχα. Καθιέρωσε την ‘σιλουέτα Dietrich’, τονίζοντας την αίσθηση της κομψότητας και τους καλλίγραμμους γοφούς και το μπούστο της”.

Η Μαρλέν Ντίτριχ είχε μια σειρά από σχέσεις τόσο με άνδρες, όσο και με γυναίκες, όπως ο Gary Cooper, ο John Gilbert, ο James Stewart, ο John Wayne, η Mercedes de Acosta και ενδεχομένως η Greta Garbo.

Παντρεύτηκε τον Rudolph Sieber, βοηθό παραγωγής σε μία από τις ταινίες της, το 1924, σύμφωνα με τους New York Times. Ποτέ δεν χώρισε τον σύζυγό της ο οποίος "παρέμεινε φίλος, σύμβουλος και στήριγμά της για δεκαετίες – δεν παρενέβη ποτέ στις αμέτρητες υποθέσεις της”. Εκείνος πέθανε το 1976.

Η Dietrich και ο Sieber είχαν μια κόρη, την Μαρία, γεννημένη το 1925, η οποία ήταν επίσης ηθοποιός. Ήταν βαθιά αφοσιωμένη στην οικογένειά της. Εργάστηκε σκληρά για να προωθήσει την καριέρα της κόρης της και να βοηθήσει οικονομικά εκείνη και τον γαμπρό της. Για να είναι μαζί με την οικογένειά της, η Μαρλέν Ντίτριχ έμενε στο Μανχάταν, όταν δεν περιόδευε. Αλλά το 1972 μετακόμισε στην κύρια κατοικία της στο Παρίσι, στην λεωφόρο Montaigne, στο όγδοο διαμέρισμα.

Η Marlene Dietrich υπέφερε από διάφορες στα τελευταία της χρόνια, επιβίωσε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1965 και υπέφερε από κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια της. Έγινε εξαρτημένη από τα παυσίπονα και το αλκοόλ μετά από αρκετές πτώσεις στην σκηνή και που της προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς στη δεκαετία του 1970. Το 1975, όταν έπεσε από την σκηνή ενώ έπαιζε στην Αυστραλία, έσπασε τον μηρό της. Πέρασε τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής της κατάκοιτη και επέτρεπε να την επισκέπτονται μόνο στενοί της φίλοι και οικογένεια. Ο θάνατός της, στις 6 Μαΐου του 1992, προκλήθηκε από νεφρική ανεπάρκεια.

H θρυλική ερμηνεία της Μάρλεν Ντίτριχ στο "Lili Marleen"

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".