ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

Το γραφείο στο οποίο εργάζεται, καθώς και η ίδια, έχουν πολλές διακρίσεις. Τελευταία, το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

«Η τελευταία φορά που έδειξα/συζήτησα το πρόσφατο έργο μου, ήταν το 2013, με την έκθεση Great, μετά την αποφοίτησή μου από το Princeton, και λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του '14 ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην πρώτη ημερίδα των Δομών, Αφετηρίες, στο Μουσείο Μπενάκη» λέει η Ήβη.

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

Εν συντομία, το εντυπωσιακό βιογραφικό της περιλαμβάνει σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας, μεταπτυχιακές σπουδές στο Princeton (ως υπότροφος της αρχιτεκτονικής σχολής και του Stanley J Seegers foundation). Έχει διδάξει στο Princeton και το Columbia στην ΝΥ, και δώσει ομιλίες στο Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής την Νέας Υόρκης, και το Cooper Union. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές στο Cooper Union, Cornell, NJIT, και CUNI. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, και έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις Ελληνικές Κατασκευές, το Wallpaper, και το Architectural Review Asia and Pacific μεταξύ άλλων.

Voluptuous Architecture, ερευνα, Ήβη Διαμαντοπούλου

«Τα τελευταία 3 χρόνια, εργάζομαι ως συνεργάτης στο γραφείο MOS Architects (http://www.mos-office.net/). Φέτος, είχαμε την τιμή να μας απονείμουν το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum. Το βραβείο δίνεται ετήσια σε ένα μόνο αρχιτεκτονικό γραφείο, και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στις ΗΠΑ. Στο τέλος Ιανουαρίου, θα παρευρεθώ στην επίσημη βράβευση στην Ουάσιγκτον, για να εκπροσωπήσω το γραφείο. Το βραβείο αναφέρεται στο συνολικό δεκαετές έργο του γραφείου, παρουσιάζοντας 9 σημαντικά έργα, με 3 από αυτά να είναι έργα που έχω διευθύνει από την αρχή μέχρι την πρόσφατη ή επικείμενη ολοκλήρωσή τους και δυο στα οποία έχω συμμετάσχει στην ομάδα σχεδιασμού (http://ndagallery.cooperhewitt.org/MOS-Architects)

China Pavilion, Milan EXPO 2015, Link-Arc Architecture

»Ένα από τα αγαπημένα μου έργα αυτή τη χρονιά, ήταν η συνεργασία μας με τον Pierre Hughye για την ετήσια εγκατάσταση στην οροφή του Metropolitan Museum of Art στην Νεα Υόρκη. Μέσω των ΜΟΣ, δούλεψα απευθείας με το στούντιο του Πιερ και το μουσείο, με σκοπό να διασφαλίσουμε την υλοποίηση του έργου του, το οποίο ήταν τεχνικά εξαιρετικά πολύπλοκο. O Pierre Hughye ήταν ήδη από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, κι έτσι ήταν πολύ σπουδαίο για μένα να είμαι μέρος της δουλειάς του» συμπληρώνει η Ήβη και ανοίγει τα φτερά της για μεγάλα και σπουδαία έργα.

«Τέλος, είχα την τύχη να ολοκληρωθεί το πρώτο έργο για το οποίο ήμουν επικεφαλής του σχεδιασμού ξεκινώντας την καριέρα μου στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το εθνικό περίπτερο της Κίνας στην ΕΧΡΟ του Μιλάνου. Για το έργο, ήμουν η επικεφαλής σχεδιασμού της πρώτης φάσης του διαγωνισμού με την προηγούμενη εταιρεία μου, link-arc, και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου Tsinghua, όπου προτείναμε το περίπτερο να μην είναι ένα ακόμη αντικείμενο παρουσιασμένο δίπλα σε άλλα αντικείμενα σε ένα πεζόδρομο, αλλά επιδιώξαμε να σχεδιάσουμε ένα κτήριο τοπίο.

Mixed Use No 2, Brooklyn, NY, MOS Architects

»Κλείνοντας ένας κύκλος έργων, από την προμελέτη έως την κατασκευή, ξεκινά ένας επόμενος με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ξεκινήσει δουλειά για τη συμμετοχή μας με τους ΜΟΣ στο Αμερικάνικο Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, υπό τις επιμελήτριες Cynthia Davinson και Monica Ponce de Leon (http://www.thearchitecturalimagination.org/)» καταλήγει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό το κορίτσι οραματίζεται ένα σπουδαίο μέλλον.

Chamber, Chelsea, NY, MOS Architects

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87