ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ιστορία της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο δεν ήταν μόνο παραμυθένια

Η Ελισάβετ της Αγγλίας έμελλε να μπει από πολύ νωρίς στα βάσανα της βασιλείας.

Η ιστορία της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο δεν ήταν μόνο παραμυθένια

Όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος, δούκας του Γιόρκ, και η σύζυγός του, Ελισάβετ, απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, εκείνος έγραψε στη μητέρα του, βασίλισσα Μέρι: "Δεν ξέρεις πόσο μεγάλη χαρά μας έδωσε ο ερχομός της κόρης μας" .Κανένας δε μπορούσε να φανταστεί ότι η πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μέι θα στεφόταν κάποτε βασίλισσα και θα γινόταν τελικά η "βασίλισσα των βασιλισσών".

Στα δέκα της, η Ελισάβετ βρέθηκε να είναι διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ έριξε μεγάλο βάρος στη μόρφωση της πρωτότοκης κόρης του, η οποία μάθαινε συνταγματική ιστορία από τον κοσμήτορα του Ίτον, Χένρι Μάρτεν, και γαλλικά από την γκουβερνάντα της. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να εκφράζει τη ρητορική της ικανότητα. Τον Οκτώβριο του 1940, η 14χρονη Ελισάβετ εξέδωσε το πρώτο της ραδιοφωνικό μήνυμα προς όλα τα παιδιά της Κοινοπολιτείας που αντιμετώπιζαν ξεριζωμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στα 18 της, έγινε μέλος της Βοηθητικής Εδαφικής Υπηρεσίας Γυναικών, εκπαιδευόμενη ως οδηγός και μηχανικός.

Η νεαρή γαλαζοαίματη είχε γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του πρίγκιπα Φίλιππου της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος ήταν δεύτερος ξάδερφός της, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτορίας (όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ). Η Ελισάβετ τον γνώρισε στην τρυφερή ηλικία των 13ών ετών, όταν επισκέφτηκε το κολλέγιο Ντάρτμουθ Νάβαλ. Ο Φίλιππος, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός δόκιμος, προθυμοποιήθηκε να την ξεναγήσει. Παρά το ότι και οι δύο είχαν βασιλικό υπόβαθρο, εκείνος μεγάλωσε πολύ διαφορετικά. Η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Ελλάδα, οι γονείς του χώρισαν, ο πατέρας του ζούσε στη Νότια Γαλλία και η μητέρα του εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το διαβατήριό του, δε, ανέφερε "χωρίς μόνιμη κατοικία". Το 1946 το ζευγάρι αρραβωνιάζεται κρυφά, μετά από πρόταση του Φίλιππου, στο κάστρο του Μπάλμοραλ, στιγμή που η Ελισάβετ περιγράφει ως "μαγική". Η απόφασή τους βρήκε αντίθετη την οικογένειά της, που δεν επιθυμούσε να παντρευτεί τόσο μικρή. Ο βασιλιάς, τελικά, έδωσε τη συγκατάθεσή του και ανακοίνωσε τον αρραβώνα τους τον Απρίλιο του 1947, αμέσως μετά τα 21α γενέθλια της κόρης του. Ο γάμος τους έλαβε χώρα στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, στις 20 Νοεμβρίου 1947, και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο, με 200 εκατομμύρια ακροατές, οι οποίοι ξέχασαν για λίγο τον πόλεμο και επικεντρώθηκαν στην πιο ευτυχισμένη στιγμή της λαμπερής νύφης και του γοητευτικού αξιωματικού του ναυτικού. Ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου 1948, ο πρώτος γιος τους, πρίγκιπας Κάρολος, ήρθε στον κόσμο. Το 1950 γεννήθηκε και η πριγκίπισσα Άννα.

Η ιστορία της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο δεν ήταν μόνο παραμυθένια
Την ημέρα του γάμου της με τον Φίλιππο.

Όταν η Ελισάβετ και ο Φίλιππος αναχώρησαν για περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1952, η Ελισάβετ έμαθε το θάνατο του πατέρα της. Όταν η νέα βασίλισσα προσγειώθηκε στη Βρετανία, την υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στην τελετή υποδοχής, η οποία έγινε στο St James's Palace, η βασίλισσα δήλωσε: "Εξαιτίας του ξαφνικού θανάτου του πατέρα μου, καλούμαι ν' αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα για εθνική κυριαρχία".

Η στέψη της στις 2 Ιουνίου του 1953 έγινε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα του 20ου αιώνα, χάρη στη μεγαλοπρέπεια, τη λάμψη και την επισημότητά της. Στο επίκεντρο βρισκόταν η 27χρονη βασίλισσα, η οποία εκπροσωπούσε μια γενιά αισιοδοξίας για το ξεκίνημα ενός νέου κόσμου μετά τον πόλεμο. Η νεαρή βασίλισσα επέλεξε το μέγα μόδιστρο της εποχής, Νόρμαν Χάρτνελ, για να την ντύσει στην πιο σπουδαία περίσταση της ζωής της, επιλέγοντας μια εκπληκτική λευκή σατέν τουαλέτα, κεντημένη με χρυσή και ασημένια κλωστή. Εκτός από τους 8.000 προσκεκλημένους στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο προαύλιο είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια κόσμου, για να δουν τη νέα εστεμμένη.

Λίγο καιρό μετά τη στέψη της, παίζοντας με τον μικρό πρίγκιπα Κάρολο στο Μπαρμόραλ.

Η δεκαετία του 90 ήταν μια δύσκολη δεκαετία για τη βασίλισσα. Τον Νοέμβριο του 1992 μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο κάστρο του Γουίνδσορ κατέστρεψε 100 δωμάτια. Η δημόσια κατακραυγή για το ποιος θα πληρώσει για την αποκατάσταση έκανε τη βασίλισσα ν' αναλάβει το 70% του κόστους, ανοίγοντας το παλάτι τα καλοκαίρια, ώστε να αντλήσει το ανάλογο κεφάλαιο. Εν τω μεταξύ, ξέσπασαν τα νέα για την κρίση στο γάμο του δούκα και της δούκισσας του Γιόρκ, αλλά και οι φήμες για τις δυσκολίες στο γάμο του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν το 1997, ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του Καρόλου από την Νταϊάνα, εκείνη έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Η βασίλισσα, 71 ετών τότε, επικρίθηκε από τον κόσμο και τον Τύπο για το ότι επέλεξε να παραμείνει στο Μπάλμοραλ με τους εγγονούς της, Γουίλιαμ και Χάρι, όταν όλο το έθνος θρηνούσε. Πέντε ημέρες αργότερα, επέστρεψε στο Μπάκιγχαμ και εξέδωσε το δικό της μήνυμα: "Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο ν' αντιμετωπίζει τα πράγματα".

Η Ελισάβετ πάνω από την κούνια του νεογέννητου πρίγκιπα Καρόλου.

Με το γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κάθριν Μίντλετον, η βασίλισσα γίνεται προγιαγιά με τις φωτογραφίες των δυο εγγονιών της να δεσπόζουν στο προσωπικό της γραφείο ακόμα και κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος της προς τον βρετανικό λαό. Το 2015 έσπασε το ρεκόρ που διατηρούσε η προ-προ-προγιαγιά της, Βικτορία, ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον τρίτο της δισέγγονο και να παρευρεθεί στο γάμο του εγγονού της πρίγκιπα Χάρρι με την Μέγκαν Μαρκλ.

Όλη η βασιλικη οικογένεια στους καταπράσινους κήπους του κάστρου Μπαλμόραλ, στη Σκωτία.

H στέψη της Ελισάβετ έγινε τον Ιούνιο του 1953 και ήταν η πρώτη στέψη μονάρχη στην ιστορία που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό δίκτυο.

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.