ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ

Ένα σπάνιο πορτραίτο που ήρθε στο φως που απεικονίζει την ωραία Καρολίν Οτερό της μπελ επόκ.

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της μπελ επόκ

Η Belle Otero όπως την αποκαλούσαν ήταν μια Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ Επόκ.

Δεινή χορεύτρια και εταίρα πληθωρικής ενέργειας και εκπληκτικής γοητείας , υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμίας μίας εποχής που πέρασε στην εποχή για την αμέριμνη ελαφρότητά της.

Το χαμένο αυτό πορτραίτο που ήρθε στο φως μας φέρνει πίσω στην εποχή των μοιραίων γυναικών που κυνηγούσαν άντρες και διαμάντια και έφερναν αναστάτωση στο κοσμικό Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα. Η Μπελ Οτερό ήταν μια από αυτές τις γυναίκες που είχαν κυριολεκτικά στα πόδια τους εστεμμένους της Ευρώπης, πρίγκιπες αλλά και βασιλιάδες του πλούτου. Τις αποκαλούσαν κοκότες αλλά στην πραγματικότητα ήταν οι βασίλισσες του Παρισιού.

Φιλόδοξες και τυχοδιώκτριες αλλά και μορφωμένες γοητευτικές μετρούσαν την επιτυχία με τον αριθμό των κοσμημάτων και των πλούσιων δώρων από τους θαυμαστές τους. "Οι περιουσίες έρχονται στον ύπνο σου, αρκεί να μην κοιμάσαι μόνη" έλεγε η Ανδαλουσιανή καλλονή Καρολίν Οτέρο.

Η Οτερό διακρινόταν για το πνεύμα και τη λεπτότητά της, τα ρούχα και τα κοσμήματα που φορούσε θα έκαναν πολλές πλούσιες του καιρού μας να κιτρινίσουν από ζήλεια.

Έλαμπε στα κοσμοπολίτικα στέκια, ενώ μαζί με ελάχιστες άλλες γυναίκες διαμόρφωσαν ένα τρόπο ζωής εκτός ορίων με επίδειξη, κατάχρηση της γοητείας τους και διαρκή έκθεση, ένα τρόπο αυτάρεσκο και εγωκεντρικό που καθοδηγούσε τη ζωή και την τύχη τους.

Το Παρίσι τότε αποτελούσε επίζηλο προορισμό και κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς θεωρείτο η παγκόσμια πρωτεύουσα των ηδονών. Γυναίκες σαν την Ωραία Οτερό συνέβαλαν δίχως άλλο αποφασιστικά στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Οι αστικοί συντηρητικοί κύκλοι τη μισούσαν ενώ εκείνη κατόρθωνε να καθιερώνει μόδες, να καθοδηγεί τους καταναλωτές, να ποζάρει για να διαφημίζει τις πιο φημισμένες μάρκες της εποχής της. Οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ενθουσιασμένοι με τα καμώματά της.

Η ωραία Οτερό αποσύρθηκε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αγοράζοντας ένα αρχοντικό που στοίχιζε 15 εκατομμύρια δολάρια. Είχε συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία, περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πέρασε τη ζωή της σπαταλώντας τη στο καζίνο και τις χαρτοπαικτικές λέσχες του Μόντε Κάρλο. Πέθανε φτωχή από καρδιακή προσβολή το 1965 στο διαμέρισμα ενός δωματίου της στο Hotel Novelty στη Νίκαια της Γαλλίας στα 96 της χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής της έλεγε: "Οι γυναίκες έχουν μια αποστολή στη ζωή: να είναι όμορφες".

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ
Ο Οτερό στη Νίκαια, της Γαλλίας, το 1965, λίγο πριν πεθάνει (Photo by Keystone-France\Gamma-Rapho via Getty Images)

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.