ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία

Η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ, Ζέλντα, έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1948. Έπασχε από κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία

Στις 10 Μαρτίου 1948 πέθανε η Ζέλντα Φιτζέραλντ. Για τη Ζέλντα δε θα μπορούσε κανένας να γράψει πως ήταν απλώς η γυναίκα ενός διάσημου συγγραφέα. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα flapper, όπως την ονόμασε ο σύζυγός της ως δείγμα μιας μοντέρνας γυναίκας που άκουγε τζαζ και δεν υποκλινόταν στους κανόνες της εποχής. Η Ζέλντα έζησε μια πολυτάραχη ζωή και μια θυελλώδη σχέση με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ένα από τους πιο διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς, εκπρόσωπο της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικάνων λογοτεχνών, έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20 αιώνα με βιβλία όπως o Μεγάλος Γκάτσμπι, Όμορφοι και καταραμένοι, Τρυφερή είναι η νύχτα.

Η Ζέλντα Σάιρ όπως ήταν το πατρικό της όνομα γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φιτζέραλντ το 1918. Το ζευγάρι απέπνεε σαγήνη, η Ζέλντα μια καλλονή του Νότου, ζούσε με τον όμορφο συγγραφέα σύζυγό της μια μυθική ζωή, μια άσωτη ζωή μέσα στα όνειρα και τις αυταπάτες της δεκαετίας του 1920: ατέλειωτα ξενύχτια, εκκεντρικές διασκεδάσεις, αριστοκρατικά ξενοδοχεία, κοσμικά σαλόνια και θορυβώδη καταγώγια.

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία
Η Ζέλντα έζησε μια πολυτάραχη ζωή και μια θυελλώδη σχέση με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ένα από τους πιο διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς.

Η ζωή τους βυθισμένη και εκείνη μέσα στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις, κάτω από το φανταστικό λούστρο της εποχής και εκείνους να περαπλανιούνται από πάρτι σε πάρτι θυμίζει ακόμα και σήμερα τους ήρωες του μεγάλου Γκάτσμπι. Ο Φιτζέραλντ, για τον οποίο ο Χέμινγουεϊ έγραψε πως το ταλέντο του ήταν «τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας», βρίσκεται στην καλύτερη δεκαετία της ζωής του και στην πιο δημιουργική περίοδο.

Η Σκότι, η μονάκριβη κόρη τους, μεγαλώνει με τις γκουβερνάντες, στη σκιά των γονιών της. Παράλληλα με τη συγγραφική επιτυχία του Φιτζέραλντ εμφανίζονται και τα πρώτα μελανά σημάδια στη σχέση του με την Ζέλντα. Ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, ο προσωπικός του μύθος ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα αυτή. Η Ζέλντα είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια στα 30 της. Τον ζηλεύει θανάσιμα και η μεγάλη του επιτυχία καθορίζει τη σχέση τους. Οι καβγάδες και οι επανασυνδέσεις τους είναι τρομακτικής έντασης. Εξαιτίας της παράφορης ζήλιας που έτρεφε για τη δόξα του Σκοτ, η Ζέλντα επιθυμούσε απεγνωσμένα να αναπτύξει ένα ταλέντο εντελώς δικό της. Όντας επιρρεπής στον ψυχαναγκασμό, απέκτησε εμμονή με το μπαλέτο. Τόσο η πολύωρη εξάσκησή της στον χορό όσο και η αδιαφορία του συζύγου της, την εξουθένωσαν πνευματικά και σωματικά.

Οι καβγάδες οξύνονται με την απόφαση της Ζέλντα να εκδώσει το μυθιστόρημά της «Χαρίστε μου το βαλς». Οι απόπειρες αυτοκτονίας της δίνουν τη θέση τους σε παραισθήσεις, ψυχωτικές κρίσεις και στο Γολγοθά των πανάκριβων ψυχιατρικών κλινικών. Η αντίστροφη μέτρηση για μια ζωή σαν παραμύθι έχει αρχίσει.

Ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, ο προσωπικός του μύθος ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα αυτή. Η Ζέλντα είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια στα 30 της. Τον ζηλεύει θανάσιμα και η μεγάλη του επιτυχία καθορίζει τη σχέση τους. Οι καβγάδες και οι επανασυνδέσεις τους είναι τρομακτικής έντασης.

Η δεκαετία του '30 περνά σε μια πτώση, σε μια εποχή χωρίς τη λάμψη και την ανεμελιά του '20 με τον Φιτζέραλντ να δουλεύει σαν σεναριογράφος και με πολλά οικονομικά προβλήματα. Μετά από νευρική κατάρρευση, το 1930 η Ζέλντα εισήχθη σε κλινική της Ελβετίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1931 και στη συνέχεια επέστρεψαν με τον Φιτζέραλντ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1932 εισήχθη εκ νέου σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Φιτζέραλντ ενοικίασε το κτήμα "La Paix", στα προάστια του Towson, προκειμένου να αφιερωθεί στο νέο του μυθιστόρημα. Εκδόθηκε τελικά το 1934 με τον τίτλο Tender is the Night (Τρυφερή είναι η νύχτα) και αποτέλεσε εμπορική αποτυχία. Η Ζέλντα αρχίζει να τριγυρίζει από κλινική σε κλινική με την ψυχική της υγεία να κατρακυλά σε μια άβυσσο. Κατά τα χρόνια της ασθένειάς της, η Ζέλντα απασχολούσε τον εαυτό της ζωγραφίζοντας και γράφοντας. Ο Φιτζέραλντ αποξενώνεται από τη Ζέλντα η οποία εξακολουθεί να ζει σε ιδρύματα, αλλά πεθαίνει αιφνίδια το 1940 από καρδιακή προσβολή. Το 1948, 8 χρόνια μετά το θάνατό του η Ζέλντα βρήκε το θάνατο σε πυρκαγιά του νοσοκομείου στη Βόρεια Καρολίνα όπου είχε πάει για να κάνει θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Επί χρόνια η «σχιζοφρενής Ζέλντα», απασχόλησε μελετητές και ψυχιάτρους. Η Ζέλντα είχε διπολική διαταραχή λένε σήμερα, αλλά ήταν ο όρος σχιζοφρένεια που χρησιμοποιούσαν τη δεκαετία του ’30 ως «ταμπέλα» σε διάφορες συναισθηματικές δυσχέρειες. Λένε πως η Ζέλντα είναι η περίφημη όμορφη και καταραμένη ηρωίδα Νταίζυ Μπιουκάναν του Μεγάλου Γκάτσμπι, και πως ο Φιτζέραλντ δανείστηκε πολλά από το ημερολόγιό της για το ρόλο.

Μετά από νευρική κατάρρευση, το 1930 η Ζέλντα εισήχθη σε κλινική της Ελβετίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1931 και στη συνέχεια επέστρεψαν με τον Φιτζέραλντ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1932 εισήχθη εκ νέου σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης.

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87