ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;

Και ζήσανε αυτοί καλά και ο καθένας μόνος του.

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;

Γράφει η Στέλλα Αργυρίου

Τι παίζει ρόλο και το 2018 οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μόνοι; Χρειαζόμαστε τελικά κάποιο εγχειρίδιο για να επιβιώσουμε και να μετέχουμε σε μια φυσιολογική σχέση; Έχουμε περισσότερα πτυχία και μεταπτυχιακά σπουδών και στο κομμάτι των σχέσεων είμαστε αγράμματοι.

Σε μια ηλικία που οι γονείς μας ήταν παντρεμένοι με παιδιά, στο αποκορύφωμα της βιολογικής και πνευματικής μας ισχύος εμείς επιλέξαμε. Μοναξιά. Γιατί;

Ανεξάρτητες γυναίκες, αναστατωμένοι άντρες

Στη δική μας γενιά, οι άντρες κατατάσσουν τις γυναίκες σε κατηγορίες, το ίδιο κάνουν οι γυναίκες. Μα μπαίνει ο άνθρωπος σε κουτάκια; Ο καθένας από την πλευρά του θεωρεί ότι έχει το δίκιο. Τα χρόνια περνάνε, γινόμαστε όλοι πιο απαιτητικοί, μαθαίνουμε να ζούμε μόνοι μας και οι σχέσεις δυσκολεύουν μοιραία.

Η πραγματική επικοινωνία ισοπεδώθηκε και κουκουλώθηκε με τον εκσυγχρονισμό και κάπως έτσι χάσαμε το νόημά της πρώτα μεταξύ μας και μετά της μεταξύ φίλων, γνωστών, εραστών, συζύγων.

Μάθαμε να τα βάζουμε εύκολα κάτω, γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Η δική μας γενιά των 40 και μικρότεροι, τα είχαμε όλα στο πιάτο. Μαμάδες και γιαγιάδες που βοηθούσαν στο διάβασμα, μας έκαναν τις εργασίες μας κουβαλούσαν τις τσάντες. Τι μήνυμα μεταδώσαμε στα παιδία; Θα είμαι πάντα εκεί, μην κουράζεσαι. Το μήνυμα μεταφέρεται και στις ερωτικές σχέσεις. Και γίναμε προκομμένοι στη ζωή και τεμπέληδες στον ερώτα.

Μια φορά κι έναν καιρό

Έβλεπες κάποιον και σου άρεσε, απλά και μόνο για αυτό που ήταν. Τα πρώτα ραντεβού έσκαγαν χρωματιστά σαν πυροτεχνήματα κι ο κόμπος της χαράς δεν σε άφηνε να φας και να πιείς όσο θα ήθελες. Σταδιακά γνώριζες και γνώριζε τους φίλους σου, μέσα σε λίγο καιρό είχες να μετράς κοινές στιγμές χαράς, όνειρα, κινήσεις φροντίδας κι απλά γινόσασταν ζευγάρι.

Βγαίνατε έξω μόνοι και δεν έπαιρνες τα μάτια σου από πάνω του. Περίμενες τι θα πει για να τον γνωρίσεις καλύτερα και έπεφτες για ύπνο με τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις από εκείνον.

Την επόμενη μέρα ανυπομονούσες για ένα του τηλέφωνο για όλα αυτά που εσύ αισθάνθηκες χθες θεωρώντας την επιβεβαίωση της προηγούμενης συνάρτησης παραγεγραμμένη ενώ μέχρι να σε πάρει μπορεί και να έκανες μόνη σου αναπάντητες από το σταθερό στο κινητό για να τσεκάρεις αν αυτό λειτουργεί.

Back to reality

Τώρα. Βγαίνεις με τις φίλες σου, δουλεύεις όσο και οι άντρες, πολλές φορές και περισσότερο, στη διανομή των ρόλων παίρνεις αυτόν του κυνηγού, δεν ξεβολεύεσαι από το πρόγραμμά σου και συνήθως κανονίζεις τα ραντεβού σου μετά τη δουλειά κατευθείαν, σαν να ήταν συμπληρωματική προέκτασή της κι όχι το κύριο ζήτημα.

Το τελευταίο που σε νοιάζει είναι το πως θα ντυθείς, αφού φοράς τα ρούχα της δουλειάς και την συναισθηματική φόρτιση της ημέρας μαζί. Κατά τη διάρκεια δε του ραντεβού η σκέψη της δουλειάς άγρυπνη βαράει σκοπιά στο μυαλό σου “μην αργήσουμε και πολύ, έχουμε και δουλειές αύριο”.

Κι αναρωτιέμαι αν σήμερα αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας τελικά τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άντρες και γιατί συνεχώς μας φταίνε; Μήπως γιατί έχουμε γίνει ίδιες; Μήπως η ετερωνυμία των χαρακτηριστικών που δημιουργούσαν έλξη έγινε ομωνυμία που δημιουργεί ασυμβατότητα;

Μήπως τελικά η σημερινή Σταχτοπούτα από βιασύνη βρίσκει και βάζει μόνη της το γοβάκι της γιατί ο πρίγκιπάς της έχει χαθεί στην κίνηση κάπου στην Κηφισίας;

Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς; Οh wait!

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;
Η Στέλλα Αργυρίου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος

Η Στέλλα Αργυρίου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος, πτυχιούχος από το έτος 2005 του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης. Το 2006 συμμετείχε στις κλινικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Τζανείου νοσοκομείου, στην διαγνωστική εκτίμηση και στην διαγνωστική παρέμβαση, υπό την εποπτεία της Διευθύντριας του τμήματος. Συνεργάστηκε με διάφορες ιατρικές ειδικότητες στο πλαίσιο της διασυνδετικής λειτουργίας του τμήματος και συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών του τμήματος ψυχολογίας Παντείου με τον ρόλο του επιβλέποντα συμβούλου.
Είναι εισηγήτρια στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο , επιστημονικός συνεργάτης και βασικός σύμβουλος στις δράσεις του ΟΠΑΠ με κοινωνικό χαρακτήρα και εργάζεται σε κέντρα που εξειδικεύονται στην άνοια.
Έχει εξειδικευθεί στις διατροφικές και αναπτυξιακές εν γένει διαταραχές, με τις οποίες ασχολείται σε τακτική βάση είτε αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε διάφορα, ειδικά έντυπα (Ένθετο Ελευθεροτυπίας «Ιατρικά», τα Νέα, περιοδικά Shape, Vita, Diva, είτε λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα πανελλήνια Συνέδρια, με την ιδιότητα τόσο του συμμετέχοντος όσο και του εισηγητή.
Εβδομαδιαία η συμμετοχή στις εκπομπές της Κ. Τατιάνας Στεφανίδου, της Κ. Ναταλίας Γερμανού και της Κ. Χριστίνας Λαμπίρη.
Αρκετές επίσης είναι και οι συμμετοχές της σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα που αφορούν το αντικείμενο της όπως «καφές με την Ελένη», «Πρωινός καφές», «Αποδείξεις», «Καλομελέτα και έρχεται», «αξίζει να το δεις», «Καλημέρα σας», «Ιστορίες Πραγμάτων» (ψηφιακό πρόγραμμα ΝΕΤ)

Read Next

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).