ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φύγαμε για Ζαγοροχώρια: Η Ολυμπία Κρασαγάκη πήρε τα βουνά

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Ένα ταξίδι, χίλιες εικόνες με πολλούς σωσίες διάσημων σταρ του διεθνούς στερεώματος. Μα καλά, όλοι εδώ μαζεύτηκαν;

Φύγαμε για Ζαγοροχώρια: Η Ολυμπία Κρασαγάκη πήρε τα βουνά

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη

Πάντα μου άρεσε να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου από ταξίδια. Θα προσπαθήσω μέσα από τις φωτογραφίες μου να αποτυπώσω όσο γίνεται πιο πολύ την αίσθηση και την ατμόσφαιρα που ένιωσα και να μεταφέρω οτιδήποτε μου έκανε εντύπωση...γεύσεις, τοπία, άνθρωποι.

Για τις ανάγκες ενός reperage (αναζήτηση τοπιών και χώρων για φωτογράφιση), ταξιδεύω με την φίλη μου Παναγιώτα προς τα Ζαγοροχώρια.

Φτάνουμε πολύ αργά το βράδυ στο μεγάλο Πάπιγκο στο Saxonis Houses. Εκεί μας περιμένει με’στο κρύο ο κύριος Βασίλης, που θα μπορούσε να είναι ο μικρός αδελφός του Richard Gere. Τα δωμάτια έχουν μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το τζάκι είναι ήδη αναμένο και εγώ ανυπομονώ να κάνω τον πιο ήρεμο και ζεστό ύπνο μακριά από την τρέλα της Αθήνας. Το χάραμα είναι μαγευτικό, και η θέα από το παράθυρο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Φύγαμε για Ζαγοροχώρια: Η Ολυμπία Κρασαγάκη πήρε τα βουνά
Saxonis Houses στο Μεγάλο Πάπιγκο

Αν είναι κάτι που μου φτιάχνει την ημέρα, είναι το πρωινό, και εδώ ο κύριος Βασίλης μας έχει εκπλήξεις. Όλα είναι σπιτικά, φρέσκα αυγά, ψωμί, ρυζόγαλο, μαρμελάδες, αλλά και η γνωστή αλευρόπιτα. Θα μπορούσα ακατάπαυστα να τρώω, αλλά το πρόγραμμα είναι βαρύ και πρέπει να οργανωθούμε. Μαζί μας παίρνουμε στο γνωστό αγαπημένο ταπερακι τα υπόλοιπα κομμάτια αλευρόπιτα που δεν προλάβαμε να φάμε και ξεκινάμε την αναζήτηση.

Αλευρόπιταααααααα
Μεγάλο Πάπιγκο

Φεύγοντας από το Μεγάλο Πάπιγκο προς το χωριό Μικρό Πάπιγκο, κάπου στην μέση της διαδρομής σε μια ανοιχτή στροφή στα αριστερά μας βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα έργα τέχνης της φύσης.

Ξανά και ξανά διαπιστώνω τι μοναδικός καλλιτέχνης είναι η φύση.

Εδώ είναι οι κολυμπήθρες. Μπορέσαμε να περπατήσουμε αρκετά μέσα μέχρι που θα έπρεπε να διασχίσουμε έναν μίνι καταραχτή και να βουτήξουμε μέχρι το στηθος στο νερό για να προχωρήσουμε. Δεν το κάναμε βεβαίως γιατί είμαι κρυουλιάρα και υπόσχομαι να έρθω το καλοκαίρι για να κολυμπήσω κανονικά σε αυτές τις φυσικές πισίνες.

Οι Οβίρες ή αλλιώς "Κολυμπήθρες"
Τα υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια στο Μικρό Πάπιγκο
Στις όχθες του ποταμού Βοϊδοματη νιώθεις την ανάλαφρη γοητεία της φύσης.

Φτάνουμε στο Μονοδένδρι στην κεντρική πλατεία με τα τεράστια δέντρα. Για να πάμε στην χαράδρα του Βίκου πρέπει να ακολουθήσουμε το πέτρινο δρομάκι. Από μακριά βλέπεις ότι το μοναστήρι της Αγιάς Παρασκευής βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Εκεί, πάνω από την βαθύτερη χαράδρα του κόσμου (έχει γραφτεί και στο βιβλίο Guinness) ζωγραφίζει ο πάτερ Ηλίας τις λεπτεπίλεπτες αγιογραφειες. Από το μοναστήρι ανεβαίνεις λίγα μόνο σκαλοπατάκια προς το βουνό για να προχωρήσεις σε ένα στενό μονοπάτι που σε οδηγεί στην πιο συναρπαστική θέα. Ο πάτερ Ηλίας μας προειδοποιεί να προσέχουμε, είναι επικίνδυνη η θέα της χαράδρας.

Εδώ πράγματι η ανάσα σου κόβεται. Όποιος έχει υψοφοβία συνιστώ να μην ακολουθήσει το μονοπατάκι. Έχεις την αίσθηση ότι το χάος σε τραβάει προς εκείνο, είναι σαν να σε καλεί. Παίρνω βαθιά αναπνοή και υποκλίνομαι στο μεγαλείο της φύσης που λέγετε φαράγγι του Βίκου.

Επιστρέφουμε περπατώντας στο χωριό Μονοδένδρι, όπου εκεί υποκλινόμαστε στα πιάτα και τις σούβλες της ταβέρνας “Η πίτα της Κικίτσας”. Ο χαμογελαστός, ευγενικός κύριος Άκης (θα μπορούσε να είναι ο μακρινός ξάδελφος του Nick Cave) μας ξεναγεί στο μενού της ημέρας και στην ιστορία γύρο από την χαράδρα. Παρακαλώ αν έχει το μενού γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο, τότε παράγγειλε διπλή μερίδα. Θα με θυμηθείς.

Στο χωριό Καπέσοβο κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο καλντερίμι και φτάνουμε στην πλατεία. Γλυκοπωλείο “Η Στέρνα” διαβάζω. Αυτό είναι το μαγαζί μου σκέφτομαι. Είναι ένα κουκλίστικο μαγαζί φτιαγμένο με μεράκι όπως και τα παραδοσιακά προϊόντα του. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σπιτική λεμονάδα, γλυκά του ταψιού και άλλες πολλές λιχουδιές που δεν χορταίνεις να βλέπεις στα όμορφα βαζάκια τους. Η Έλλη μας κερνάει ένα γλυκάκι καρυδάκι, και η αδελφή της Γιάννα μας δείχνει τον ξενώνα, ένα αρχοντικό του 1875 που έχει ανακαινιστεί ακριβώς όπως ήταν η αρχιτεκτονική της περιοχής.

Τα ωραιότερα έργα τέχνης τα φτιάχνει η φύση. Εδώ το διαπιστώνεις ξανά και ξανά. Πίσω από κάθε στροφή κρύβεται και μια έκπληξη. Βουνά και φαράγγια που σου κοβουν την ανάσα. Καταρράκτες που καταλήγουν σε φυσικές πισίνες. Πράσινα δάση και πέτρινα δάση που θυμίζουν έργα του Κώστα Βαρώτσου.

Το πέτρινο Δάσος στο δρόμο προς Μονοδένδρι

Στην διαδρομή από Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι βλέπουμε αριστερά δέξια μικρά και μεγάλα πέτρινα γεφυράκια. Ξαφνικά συναντάμε ένα πέτρινο ουράνιο τόξο. Είναι το μονοτάξιο γεφύρι του Κοκκορη. Αυτή την φορά υποκλίνομαι στις ικανότητες της ανθρώπινης φύσης.

Βεβαίως θα περπατήσεις πάνω του άλλα αν έχεις την δυνατότητα, και δεν είναι τόσο φουσκωμένος ο ποταμός κατέβα κάτω και δες το από τις ρίζες του. Με αυτή την προοπτική βλέπεις το μεγαλείο του.

Το γεφύρι του Κόκκορου
Το μονότοξο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα στο Δίλοφο
Το ωραιότερο υπαίθρια λαογραφικό μουσείο με αναπαράσταση σαρακατσάνικου οικισμου.
Η θέα απο το χωριό Αρίστη

Αν αγαπάς τα μανιτάρια τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην πας στο εστιατόριο Κανέλλα και Γαρίφαλο. Μανιτάρια ψητά, μανιτάρια μαγιρευτά, μανιτάρια σαλάτα, γεμιστά μανιτάρια, αλλά αυτό που σου παίρνει το μυαλό είναι το γλυκό του κουταλιού μανιτάρι. Ναι υπάρχει και είναι υπέροχο με γιαούρτι.

Εφόσον τώρα γνωρίζεις όλα τα SOS είναι ώρα να οργανώσεις την παρέα σου και να ξεκινήσεις κι εσύ για την δική σου εξόρμηση στα βουνά της Ελλάδας.

Κινούμενα αξιοθέατα

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.