ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σου παρουσιάζουμε 4 βασικούς παράγοντες ευτυχίας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Εσύ πόσους από αυτούς έχεις στο δικό σου;

 Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε το 2013 σε 142 χώρες σε όλο τον κόσμο, μόνο το 13% του συνόλου των εργαζομένων δηλώνουν ευτυχισμένοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, έναν χρόνο μετά οι New York Times σε συνεργασία με το Harvard Business Review και την εταιρία The Energy Project προκειμένου να μιλήσουν με πάνω από 20,000 εργαζόμενους με στόχο να καταλήξουν στο ποιες είναι οι «θεμελιώδεις» ανάγκες ενός υπαλλήλου σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον.

Μετά από ανάλυση σχεδόν δύο ετών μας παρουσιάζουν τα 4 παρακάτω «σημεία» και μας προτρέπουν να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Το διάλειμμα

Σε μία μακροπρόθεσμη κλίμακα,. το να είναι κάποιος, σε καθημερινή βάση, κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο για 8 ολόκληρες ώρες μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία του. Κι επειδή το 8ώρο δεν θα μειωθεί σύντομα, οι επιστήμονες μας προτείνουν να προσπαθήσουμε να το «σπάσουμε» σε όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορείς πηγαίνεις βόλτες στα μαγαζιά εν ώρα εργασίας αλλά απλά να φροντίζεις να κάνεις ένα μικρό break από την δουλειά σου κάθε 90 περίπου λεπτά. Οι παραπάνω έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που εφαρμόζουν αυτή την τακτική είναι κατά 30% πιο αποδοτικά απ' όσους κάνουν μόνο ένα ή και κανένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

Η συγκέντρωση

Η απόλυτη συγκέντρωση στο αντικείμενο της εργασίας μας φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας μας στον εργασιακό χώρο, αφού – σύμφωνα με τους ερευνητές – μόνο το 20% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα μία δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, μόλις το 1/3 των εργαζομένων αισθάνεται ότι είναι σε θέση να βάλει τις υποχρεώσεις στην δουλειά του σε προτεραιότητα, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι πρέπει όλοι να κάνουμε μία μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μάλιστα είσαι σε θέση να πετύχεις μία καλή ισορροπία ανάμεσα στην συγκέντρωση και την αξιολόγηση προτεραιοτήτων, τότε είσαι από τους τυχερούς.

Η επιβράβευση

Το τρίτο «σημείο» στη λίστα με τις βασικότερες ανάγκες κάθε επαγγελματία στον χώρο εργασίας του, πολύ απλά δεν είναι ακριβώς «στο χέρι σου». Κι αυτό γιατί έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόδοσης σου από τους ανωτέρους σου κι έτσι οι ειδικοί στρέφονται πια στους εργοδότες, προτρέποντας τους να δώσουν περισσότερη βάση στην επιβράβευση των εργαζομένων τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπάλληλοι που αισθάνονται ότι επιβραβεύονται από τους προϊσταμένους τους έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ είναι 70% περισσότερο αποδοτικοί. Επίσης το 93% όσων εισπράττουν επιβεβαίωση από τους εργοδότες τους δηλώνουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο.

Οι στόχοι

Ένα ρητό λέει ότι «δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε». Παρόλα αυτά, οι μελετητές εξηγούν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο σκόπο και στόχο στο αντικείμενο της εργασίας τους έχουν περισσότερους λόγους να παραμείνουν σε αυτή και να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «όσο πιο συνδεδεμένος σε προσωπικό επίπεδο είναι κάποιος με το project πάνω στο οποίο δουλεύει τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει» και κατ' επέκταση να νιώθει καθημερινά χαρούμενος στον χώρο της εργασίας του.

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87