ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ερωτικό τρίγωνο, το πρώτο supermodel, o φόνος και η δίκη που σκανδάλισαν τη Νέα Υόρκη του 1906

«Η Έβελιν Νέσμπιτ ήταν μια εμβληματική φιγούρα που έθεσε το πρότυπο για την γυναικεία ομορφιά».

Ένα ερωτικό τρίγωνο, το πρώτο supermodel, o φόνος και η δίκη που σκανδάλισαν τη Νέα Υόρκη του 1906

To Madison Square Garden είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Στην καρδιά της πόλης, εκτός από ένα μέρος που λάτρευαν οι νεοϋορκέζοι είναι και ο τόπος που έγινε μια από τις πιο «διάσημες» δολοφονίες στο Μανχάταν με πρωταγωνιστές ένα ερωτικό τρίγωνο που συμπεριελάμβανε το πιο διάσημο τοπ μόντελ της εποχής την Evelyn Nesbit, τον διαταραγμένο σύζυγό της, Harry Thaw και τον αρχιτέκτονα του Madison Square Garden, Stanford White. Τη δολοφονία του Γουάιτ ακολούθησε μια δίκη την οποία τότε οι εφημερίδες αποκαλούσαν «δίκη του αιώνα» με πολλές λεπτομέρειες της παράνομης σχέσης της καλλονής και του πλέιμπόι αρχιτέκτονα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να σκανδαλίζουν το πουριτανικό κοινό του 1906.

Ένα ερωτικό τρίγωνο, το πρώτο supermodel, o φόνος και η δίκη που σκανδάλισαν τη Νέα Υόρκη του 1906
Pρωταγωνιστές ένα ερωτικό τρίγωνο που συμπεριελάμβανε το πιο διάσημο τοπ μόντελ της εποχής την Evelyn Nesbit, τον διαταραγμένο σύζυγό της, Harry Thaw και τον αρχιτέκτονα του Madison Square Garden, Stanford White.

Το δεύτερο Madison Square Garden σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την πιο διάσημη αρχιτεκτονική εταιρεία της Νέας Υόρκης, McKim, Mead & White. Κυριολεκτικά ήταν ένα παλάτι με ένα ξεχωριστό θέατρο στην οροφή, και το μεγαλύτερο εστιατόριο στο Μανχάταν.

To Madison Square Garden είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης.

Οι αρχιτέκτονες συγκέντρωναν τα φώτα και τη λάμψη της Χρυσής Εποχής. Ψηλός, γοητευτικός, με κόκκινα μαλλιά και μεγάλο μουστάκι ήταν περιζήτητος σε όλη την Νέα Υόρκη και τα σαλόνια της. Ο Στάνφορντ Γουάιτ ζούσε μέσα στο Madison Square Garden, σε ένα πολυτελές διαμέρισμα που έκτισε για τον εαυτό του. Αν το πρώτο πάθος του Γουάιτ ήταν να δημιουργεί όμορφα κτίρια το δεύτερο ήταν να γοητεύει ωραίες γυναίκες. Και στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν υπήρχε πιο όμορφη και πιο διάσημη από την Έβελιν Νέσμπιτ.

Η Νέσμπιτ με καταγωγή από την Πενσυλβάνια χάρη στην ομορφιά της έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η πιο διάσημη και περιζήτητη γυναίκα στη Νέα Υόρκη. Δούλευε σαν μοντέλο και το εντυπωσιακό της βλέμμα την έκαναν μια από τις πιο φωτογραφημένες γυναίκες της εποχής της. Ήταν ένα από τα διάσημα «Gibson Girls» του Charles Dana Gibson, και διαφήμιζε τα πάντα, από σοκολάτες μέχρι ρούχα και αρώματα. Πόζαρε για το Vanity Fair και το Ladies Home Journal και όπως έγραψε η Paula Uruburu στο βιβλίο της «Αμερικανίδα Εύα», η Νέσμπιτ ήταν «μια εμβληματική φιγούρα που έθεσε το πρότυπο για την γυναικεία ομορφιά». Σε απόλυτη αντίθεση με άλλα πορτρέτα της Εδουαρδιανής εποχής, αν κοιτάξετε τις φωτογραφίες της Νέσμπιτ θα δείτε τη φυσική, φρέσκια ομορφιά της σε εικόνες που θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί πρόσφατα και όχι πριν από εκατό και πλέον χρόνια.

Η Νέσμπιτ με καταγωγή από την Πενσυλβάνια χάρη στην ομορφιά της έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η πιο διάσημη και περιζήτητη γυναίκα στη Νέα Υόρκη
«Το απαλό, νεανικό πρόσωπο της Νέσμπιτ υπήρχε παντού, σε καρτ ποστάλ, ημερολόγια και χρωμολιθογραφίες.

Όπως γράφει η Lindsay Baker, ήταν το πρώτο supermodel. «Το απαλό, νεανικό πρόσωπο της Νέσμπιτ υπήρχε παντού, σε καρτ ποστάλ, ημερολόγια και χρωμολιθογραφίες όπου πόζαρε σαν τσιγγάνα, ελληνική θεά, γκέισα, πάντα ντυμένη αν και υπήρχε μια σπινθηροβόλα υπόσχεση σεξουαλικότητας που συνέβαλε τόσο στη δημοφιλία όσο και στη διασημότητά της».

Η Νέσμπιτ υπέκυψε στη γοητεία του Γουάιτ που τη συναντούσε όχι στο σπίτι του αλλά σε ένα άλλο το οποίο διατηρούσε για να δέχεται τις ερωμένες του, στην 22 West 24th Street. Ήταν ένα μικρό αρχοντικό διακοσμημένο με κόκκινο μετάξι, στο οποίο καλούσε τις ερωμένες του για να γευματίσουν με φαγητό από το Delmonico, αστακούς, παγωμένα στρείδια και άφθονη σαμπάνια. Η κρεβατοκάμαρα ήταν διακοσμημένη με καθρέφτες πολυελαίους. Το απίθανο ρομάντζο που άνθισε μεταξύ του πιο περιζήτητου μοντέλου της Ν. Υόρκης και του κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερού της Γουάιτ συζητιόταν σ εόλη την πόλη. Ο Γουάιτ δε σταμάτησε να έχει παράλληλα και άλλες ερωμένες ενώ η Νέσμπιτ είχε ένα ειδύλλιο με τον διάσημο ηθοποιό John Barrymore, και στη συνέχεια με τον Χάρι Κένταλ Τόου, κληρονόμο μιας εταιρείας σιδηρόδρομων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο παντρεύτηκε.

Γουάιτ και Νέσμπιτ δε σταμάτησαν ποτέ να συναντιούνται ερωτικά, κάτι που έκανε έξαλλο τον σύζυγό της, ο οποίος υπέφερε από τη ζήλια του για τον Γουάιτ.

Πίστευε πως είναι αυτός που ξελογιάζει τη γυναίκα του. Ο αρχιτέκτονας είχε καταντήσει εμμονή του. Το καλοκαίρι του 1906 ενώ ο Γουάιτ καθόταν στα θεωρεία του Madison Square Gardenκαι παρακολουθούσε την πρεμιέρα του μουσικού έργου Mam'zelle Champagne του Edgar Allan Woolf. Ο Τόου τον πλησίασε από πίσω και τον πυροβόλησε στο κεφάλι τρεις φορές. Φώναξε «το έκανα επειδή καταστράφηκε η ζωή μου».

Η δίκη άφηνε τη Νέα Υόρκη άυπνη. Οι λεπτομέρειες για το σπίτι με το κόκκινο μετάξι έφταναν στο φως και στην πρώτη γραμμή των κουτσομπολιών από την υψηλή κοινωνία μέχρι τα σαλόνια του Lower Broadway. Η καριέρα της Νέσμπιτ καταστράφηκε. Η ίδια έζησε μια άτακτη ζωή, μακριά από τα εκατομμύρια του συζύγου της, άνοιξε ένα σαλούν στο Hells Kitchen, πάλεψε με τον εθισμό στην μορφίνη και πέθανε σε σχετική ανωνυμία στην ηλικία των 82 ετών. Το Madison Square Garden του Στάνφορντ Γουάιτ καταστράφηκε το 1925.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας The Girl in the Red Velvet Swing (1955), με την Τζόαν Κόλινς, που βασίζεται στην ιστορία του τραγικού ερωτικού τριγώνου, του 1906, στη Νέα Υόρκη:

Read Next

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.