ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«To Port Lincoln μου θύμιζε την πατρίδα μου, τη Λέσβο», λέει η Κλεονίκη Παπάζογλου.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

Ένα ιστορικό βιβλίο για τους Έλληνες που μετανάστευσαν και έζησαν στο γραφικό ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να γράψει ο Μυτιληνιός Δημήτριος Παπάζογλου, με τη βοήθεια της μητέρας του, Κλεονίκης, και της συζύγου του, Άννας, καθώς και των λιγοστών ομογενών κατοίκων που έχουν απομείνει στη σημερινή κωμόπολη.

«Μιλάμε για τις δεκαετίες του 1950, '60 και '70, όταν πολλοί 'Ελληνες, ειδικά από τα νησιά της Κρήτης, της Μυτιλήνης και της Ικαρίας αποφάσισαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στο μικρό αυτό ψαροχώρι», λέει ο κ. Δημήτρης σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο».
Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1920, πριν από περίπου 100 χρόνια. Συνολικά 200 ομογενείς, 40 ελληνικές οικογένειες, μετανάστευσαν στη μικρή κωμόπολη και δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και των επιχειρήσεων.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«Οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν πολλά στην ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής και θεωρώ πως είναι χρέος μας να καταγράψουμε τα στοιχεία αυτά και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα σαν ελληνισμός της διασποράς, προτού φύγουν από τη ζωή οι Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς και πάρουν μαζί τους τις πολύτιμες ιστορίες, μαρτυρίες και φωτογραφίες εκείνες της εποχής», λέει ο ομογενής, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία με τους γονείς του το 1961 σε ηλικία τριών ετών.

«Για μας το Port Lincoln ήταν ένας επίγειος παράδεισος και εμένα προσωπικά μου θύμιζε πάντα το χωριό μου, την Καλλονή της Λέσβου», λέει η μητέρα του Δημήτρη, Κλεονίκη Παπάζογλου.
«Τότε ήταν δύσκολα αλλά όμορφα χρόνια. Ήμασταν πολλοί που είχαμε έρθει από την πατρίδα, αλλά τώρα δυστυχώς έχουμε μείνει μια χούφτα Έλληνες. Δεν έχει απομείνει ούτε ελληνική εκκλησία, ούτε δική μας ελληνική κοινότητα στην περιοχή», λέει η 80χρονη ομογενής, που μαζί με τρεις ακόμα συνομήλικες της κρατούν το κλειδί της ιστορίας της μετανάστευσης των Ελλήνων του Port Lincoln.

«Την εποχή εκείνη όλοι ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια, μαζευόμασταν όλοι και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν χτίζαμε τα σπίτια μας, ενώ συζητούσαμε όλα μας τα προβλήματα κάθε Σάββατο στην μικρή μας κοινότητα», θυμάται ο Δημήτρης.

«Πλέον η πόλη μας έχει 13.000 κατοίκους, αλλά τα περισσότερα από τα δικά μας νέα παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει κι έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι μεγαλύτεροι δεν βρίσκονται πια στη ζωή, με αποτέλεσμα ο ελληνισμός και η ιστορία του να κινδυνεύουν να χαθούν», λέει ο ομογενής, ο οποίος καλεί όλους όσους έχουν ζήσει στην περιοχή και επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή μαζί του και να μοιραστούν την ιστορία τους, ώστε να καταγραφεί στο βιβλίο που ετοιμάζει και να υπάρχει ως ιστορική ανάμνηση ενός ελληνισμού που αργοσβήνει.

«Δεν έχουμε αποφασίσει τον τίτλο του βιβλίου αλλά μόλις το ολοκληρώσουμε, στόχος μου είναι να καλέσω όλους τους συντοπίτες μας και, όπως κάναμε τον παλιό καλό καιρό, έτσι και τώρα να βρεθούμε και να αποφασίσουμε μαζί πώς αξίζει να ονομάσουμε την ιστορία μας», καταλήγει ο Δημήτρης.

Πηγή: neoskosmos.com

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.