Φοβάσαι ότι έχεις αρχίσει να ξεχνάς και ψάχνεις να βρεις τρόπους για να το αποτρέψεις; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια μνήμης εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο στρεσογόνος τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, τη συγκροτημένη σκέψη και τη συγκέντρωση. Βεβαίως, από αυτούς τους παράγοντες, δε μπορούμε να εξαιρέσουμε και τη διατροφή, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τη λίστα με τις πιο αποτελεσματικές τροφές που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, εάν θες να έχεις δυνατή μνήμη και να καθυστερήσεις τη γήρανση του εγκεφάλου.
1. Μπρόκολο
Το μπρόκολο αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βελτιώνει τη «δύναμη» του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και σχετίζονται με την ενίσχυση του νευροδιαβιβαστή. Βέβαια, εκτός από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα πράσινα λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν τη γήρανση του εγκεφάλου.
2. Δημητριακά ολικής άλεσης
Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μία σταθερή ροή ενέργειας. Η συγκέντρωση του εγκεφάλου μας βασίζεται στην γλυκόζη που λαμβάνει ο οργανισμός. Τα δημητριακά ολικής άλεσης απελευθερώνουν σταθερά γλυκόζη στο αίμα, και σε βοηθούν να είσαι σε εγρήγορση όλη μέρα. Από την άλλοι, υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά, απελευθερώνουν πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας που σύντομα χάνονται, αφήνοντας το μυαλό να νιώθει αδύναμο.
3. Λιπαρά Ψάρια
Τα πιο αποτελεσματικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σολομού, πέστροφας, σαρδέλας και ρέγκας, όχι μόνο ενισχύουν τη βελτίωση της μνήμη σας, αλλά μπορούν και να σας προστατεύσουν από ψυχικές νόσους, όπως η άνοια.
4. Αβοκάντο, λιναρόσποροι, καρύδια και αμύγδαλα
Η κατανάλωση αβοκάντο και ξηρών καρπών είναι αρκετά ευεργετική, λόγω της ενισχυτικής δράσης που έχουν όσο αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και η περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.
5. Βατόμουρα, Κεράσια, Φράουλες, Παντζάρια
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών χρώματος κόκκινου, μπλε και μωβ χρώμα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση, ή την καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Αυτά τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, με αποτέλεμα να δημιουργείται μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Με πληροφορίες από το limeandlife