ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Δεν ήμουν γυμνή, απλά δεν είχα ρούχα πάνω μου": Η Ζοζεφίν Μπέικερ έσπασε τους κανόνες της showbiz

Η αμφιφυλόφιλη ντίβα που τα έβαλε με τον ρατσισμό.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ ήταν αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του μιούζικ-χολ, με μεγάλη καριέρα στο Παρίσι, γνωστή με τα προσωνύμια "Μαύρο Μαργαριτάρι" και "Κλεοπάτρα της Τζαζ".

Γεννήθηκε ως Φρίντα Τζόζεφιν ΜακΝτόναλντ στις 3 Ιουνίου 1906 στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και βρήκε αποκούμπι στο χορό. Το 1925, σε ηλικία 19 ετών, σάλπαρε για το Παρίσι προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Είχε προλάβει να κάνει δύο βραχύβιους γάμους, έναν σε ηλικία 13 ετών και τον δεύτερο σε ηλικία 15 ετών, με τον Γουίλι Μπέικερ, το επώνυμο του οποίου κράτησε έκτοτε.

Σχεδόν αμέσως γνώρισε επιτυχία στο Παρίσι, με την παράσταση "Νέγρικη Επιθεώρηση", όπου ξεχώρισε για τον λάγνο χορό της και τις ημίγυμνες εμφανίσεις της, που καθήλωναν το ανδρικό κοινό. Στη συνέχεια έγινε πρωταγωνίστρια του θρυλικού καμπαρέ "Φολί Μπερζέρ" και του μιούζικ-χολ "Καζινό ντε Παρί", όπου τραγούδησε για πρώτη φορά τη μεγάλη επιτυχία της "J' ai deux amours" ("Έχω δύο αγάπες"), που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν ο γάλλος συνθέτης Βενσάν Σκοτό.



Η Ζοζεφίν Μπέικερ γνώρισε επιτυχία και στον κινηματογράφο κι έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινία και συγκεκριμένα στη "Ζουζού" του Μαρκ Αλεγκρέ. Το 1937 έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, όταν παντρεύτηκε, για τρίτη φορά, με τον γάλλο βιομήχανο Ζαν Λιόν. Ο γάμος τους κράτησε ένα χρόνο.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ λέγεται πως έχει λάβει περισσότερες από 1.500 προτάσεις γάμου ενώ σε ηλικία μόλις 20 ετών η διάσημη χορεύτρια κέρδιζε περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο κονφερανσιέ στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη, καλλιτέχνες και συγγραφείς όπως ο Πικάσο και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ καθώς και ηθοποιοί και άνθρωποι του θεάτρου όπως ο Ζαν Γκαμπέν και ο Μαξ Ράινχαρντ ήταν κυριολεκτικά στα πόδια της. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ζαν Κοκτώ ανέκραζε γεμάτος ευφορία: "Αυτό το όμορφο είδωλο από καφέ ατσάλι, ειρωνεία και χρυσό".

"Δεν ήμουν γυμνή, απλά δεν είχα ρούχα πάνω μου": Η Ζοζεφίν Μπέικερ έσπασε τους κανόνες της showbiz
Κατατάχθηκε στη γαλλική αεροπορία και προσέφερε αρχικά τις υπηρεσίες της στην υπηρεσία αντικατασκοπίας και μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, υπήρξε δραστήριο μέλος της γαλλικής αντίστασης.
"Η ομορφιά είναι χάρισμα. Εγώ έχω δύο όμορφα πόδια. Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι είμαι διασκεδαστική".

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στη γαλλική αεροπορία και προσέφερε αρχικά τις υπηρεσίες της στην υπηρεσία αντικατασκοπίας και μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, υπήρξε δραστήριο μέλος της γαλλικής αντίστασης.

Μετά το τέλος τού πολέμου, συνεχίζοντας πάντοτε να τραγουδά και να σκηνοθετεί τις επιθεωρήσεις της, δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα εναντίον του ρατσισμού και υιοθέτησε με τον τέταρτο άντρα της, τον συνθέτη Ζο Μπουγιόν, δώδεκα παιδιά από διαφορετικές φυλές και χώρες.

Στις 3 Ιουλίου 1966 διέσωσε την τελευταία στιγμή από πλειστηριασμό την έπαυλή της στην περιοχή Ντορντόν της Γαλλίας. Η Μπέικερ αδυνατούσε να εξοφλήσει τα χρέη της λόγω της ανατροφής των 12 παιδιών της, αλλά χάρη στις γνωριμίες της με πρόσωπα κύρους, όπως ο πάπας, η Μπριζίτ Μπαρντό, η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό και ο βασιλιάς Χασάν του Μαρόκου, κατόρθωνε να συγκεντρώνει χρήματα από εράνους.

Μετά το τέλος τού πολέμου, συνεχίζοντας πάντοτε να τραγουδά και να σκηνοθετεί τις επιθεωρήσεις της, δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα εναντίον του ρατσισμού

Η Ζοζεφίν Μπέικερ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 12 Απριλίου 1975, στο Παρίσι, σε ηλικία 68 ετών.

Δείτε ένα βίντεο με την Ζοζεφίν να χορεύει το αυθεντικό τσάρλεστον:

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87