ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άρτα: Αυτό είναι το top 9+1 to do list για τον επισκέπτη της πόλης. Δεν είναι μόνο το γεφύρι

Η Άρτα δεν χρειάζεται το γεφύρι της για να εντυπωσιάσει. Είναι ένας προορισμός που έχει να δώσει πολλά και αποτελεί παράλληλα βάση για αμέτρητες εμπειρίες.

Άρτα: Αυτό είναι το top 9+1 to do list για τον επισκέπτη της πόλης. Δεν είναι μόνο το γεφύρι

Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους, Άρτα = Γεφύρι Αρτας. Ωστόσο, είμαστε εδώ για να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη με την top δεκάδα για τα αξιοθέατα της πόλης. Και επειδή το γεφύρι της Αρτας και τον θρύλο του, τα γνωρίζετε, θα σας παρουσιάσουμε τα υπόλοιπα 9 που ίσως σας διαφεύγουν.

Η Άρτα, είναι μία πόλη που επειδή είναι πεζοδρομημένη σε μεγάλο βαθμό, προσφέρει ηρεμία και όμορφες γωνιές. Έχει ιστορία, εκπληκτική φύση σε απόσταση αναπνοής, και μπορεί να αποτελέσει βάση για υπέροχες αποδράσεις. Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο απ’όπου περνάει ο ποταμός Άραχθος, ενώ ακριβώς δίπλα της είναι η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός κόλπος, με την Ηπειρο και φυσικά τα Τζουμέρκα, να αποτελούν το πεδίο δράσης όλων όσων επισκέπτονται την πόλη.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε απόσταση μόλις τριών ωρών από την Αθήνα μέσω του νέου άξονα της Ιόνιας Οδού, που σας επιτρέπει να φτάσετε εκεί γρήγορα και ξεκούραστα, ώστε να έχετε αρκετές δυνάμεις για να συνεχίσετε τις τοπικές και υπερτοπικές εξερευνήσεις σας.

Στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και τους γύρω πεζόδρομους, θα ανακαλύψετε πως η σύγχρονη Άρτα, με τα καταστήματα, τα καφέ και τα ψαγμένα μέρη συνάντησης των ντόπιων νέων ή των φοιτητών που ζουν και σπουδάζουν εκεί, είναι ένα μία ζωντανή πόλη που αγνοούσατε.

Άρτα: Αυτό είναι το top 9+1 to do list για τον επισκέπτη της πόλης. Δεν είναι μόνο το γεφύρι
Στην πλατεία χτυπάει η καρδιά της πόλης

Ενώ λοιπόν βρίσκεστε στην Άρτα -με το γεφύρι της- αυτά είναι τα 9+1 αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε:

1.Τον πλάτανο της Αρτας
Στην αριστερή όχθη του ποταμού Αραχθου, κοντά στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη κρυφή καμάρα του θρυλικού «Γεφυριού της Άρτας», στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο Πλάτανος της Αρτας ή αλλιώς ο Πλάτανος του Αλή Πασά. Έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο φυσικό μνημείο από το 1976.

Από θησαυρούς, μέχρι στοές, οι θρύλοι για το μπορεί να κρύβει αυτός ο πλάτανος, είναι τόσοι πολλοί που ο καθένας διαλέγει την απάντηση που του αρέσει

2.Την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Εξω από την Αρτα, στο Πέτα, θα βρείτε τον οικισμό Πουρνάρι. Εκεί το τεράστιο φράγμα, σταματά τη ροή του Αραχθου και σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Το φράγμα, με 580 μέτρα μήκος και 107 μέτρα ύψος και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα, ενώ στη λίμνη που έχει σχηματιστεί, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, να ψαρέψετε αλλά και να περάσετε, χρησιμοποιώντας την περιμετρική οδό, από τα γύρω χωριά: Κλειστό, Ζυγό, Μελάτες, Μαρκινιάδα, Μέγκλα, Άγιο Κωνσταντίνο, Δρυώνα και Αγιο Νικόλαο.

Η λίμνη Πουρναρίου προσφέρει απίθανη φύση και ευκαιρίες για βόλτες και άθληση

Εντυπωσιάζει όμως και τεχνικά

3.Το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης, που χτίστηκε από τους Κομνηνούς. Στέκεται στο βόρειο άκρο της πόλης και είναι σε μεγάλο ποσοστό του, χτισμένο πάνω στο τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας που οχύρωνε την πόλη τον 6ο αιώνα, π.Χ. Το κάστρο μπορεί το χειμώνα να είναι σε «χειμερία νάρκη» αλλά το καλοκαίρι βρίσκεται στο κέντρο της ζωής της πόλης φιλοξενώντας αρκετές εκδηλώσεις.

Το κάστρο με το μεγάλο ρολόι της πόλης

4. Τον ναό της Παρηγορήτριας. Χτίστηκε το 1285-89 από το Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγο του Αννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακού μοναστηριού, του οποίου απομεινάρια είναι τα 16 αναστηλωμένα κελιά και η Τράπεζα με την θολωτή στέγη στη νότια πλευρά του περιβόλου. Σήμερα η Τράπεζα χρησιμοποιείται ως Βυζαντινό μουσείο.

Η Παρηγορήτρια θα σε εντυπωσιάσει από όποια πλευρά και αν την δεις

5. Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης που είναι ένα εντυπωσιακό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50χλμ. χάρη στην οποία, υδροδοτήθηκε από απόσταση 50 χλμ η αρχαία Νικόπολη με πληθυσμό, τότε, 150.000 κατοίκων.

Λίγη ωρα δρόμος αλλά η θέα του, μέσα στη μέση του δρόμου, είναι εντυπωσιακή. Περπάτησέ το

6. Tα μουσεία της πόλης. Το Αρχαιολογικό, δίπλα από τον ποταμό Αραχθο, περιλαμβάνει τρείς μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών. Το Βυζαντινό μουσείο, βρίσκεται στον περίβολο χώρο της Παρηγορήτριας, ενώ το Ιστορικό, απέναντι από την εκκλησία την Παρηγορήτρια, και παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το Λαογραφικό μουσείο, βρίσκεται δίπλα στο γεφύρι της Αρτας και είναι χτισμένο το 1864.

7. Τα Αθαμανικά Ορη ή Τζουμέρκα. Πάρτε το δρόμο προς την Παναγία Βλαχέρνας, ανεβείτε στα Τζουμέρκα μέσω Ροδαυγής, Σκούπας, Δάφνης και Πλατανούσας και κατεβείτε να θαυμάσετε τις εργασίες αναστήλωσης στο γεφύρι Πλάκας που κατέρρευσε το 2015, αλλά ετοιμάζεται και πάλι να κλέψει τις εντυπώσεις. Φτάστε μέχρι το Συρράκο και τους Καλαρρίτες σε μία μονοήμερη εκδρομή που θα σας αποζημιώσει απόλυτα.

Παναγία Βλαχέρνας

Το γεφύρι της Πλάκας θα είναι ξανά όρθιο του χρόνου,λένε οι ειδικοί

8 Κάντε μία βόλτα στον Αμβρακικό Κόλπο, τον απίθανο υδροβιότοπο, όπου το γλυκό νερό του Λούρου και του Άραχθου ποταμού, συναντούν το αλμυρό νερό.

9 Δείτε τον Ναό της Αγίας Θεοδώρας που αρχικά τιμούσε τον Άγιο Γεώργιο και έπειτα, την Αγία Θεοδώρα της Αρτας, τη βασίλισσα και πολιούχο της, συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Η αρχική τρίκλητη βασιλική του 11ου αιώνα ανακαινίστηκε το 1270 από την βασίλισσα Θεοδώρα. Προστέθηκε νάρθηκας και δύο αετώματα, ενώ τον 13ο αιώνα προστέθηκε ο εξωνάρθηκας και οι δύο πεσσοστήρικτοι παρανάρθηκες. Η βασίλισσα Θεοδώρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, μόνασε στην μονή μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Αγία Θεοδώρα

+1 Εννοείται πως δεν θα αγνοούσαμε το γεφύρι της πόλης. Είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιοχής λόγω του θρύλου για τον πρωτομάστορα που «έκτισε» τη γυναίκα του, για να στεριώσει το γεφύρι. H κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα χρόνια των Δεσποτών της Hπείρου, αλλά η ιστορία του είναι τόσο μεγάλη που συνεχίζει να γράφεται ακόμα και σήμερα, μέσα από τις φωτογραφίες των ταξιδιωτών που επιμένουν να το περπατάνε έστω και αν η σύγχρονη γέφυρα είναι ακριβώς δίπλα του.

Το παλιό και το νέο, δίπλα-δίπλα

Αλλα το παλιό κερδίζει. Κάθε φορά.

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87