ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αν διάβασεις ένα μόνο βιβλίο αυτή την άνοιξη καλύτερα να είναι αυτό

Το ελληνικό μυθιστόρημα που συζητιέται στην Ευρώπη είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Αν διάβασεις ένα μόνο βιβλίο αυτή την άνοιξη καλύτερα να είναι αυτό

Το καλοκαίρι του 2015 η Κάλλια Παπαδάκη κυκλοφορεί με τις εκδόσεις Πόλις το πρώτο της μυθιστόρημα της με τίτλο, «Δενδρίτες».

Λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία της συλλογής διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου», η οποία απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω και έκανε το όνομα της κάτι περισσότερο από αναγνωρίσιμο ανάμεσα στους κριτικούς, τους συγγραφείς και το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας, οι «Δενδρίτες» πάνε το ταλέντο της Κάλλιας Παπαδάκη πολύ βήματα παρακάτω, καταφέρνοντας να κλέψουν την προσοχή και του βιβλιοφαγικού κόσμου της Ευρώπης.

Η ιστορία πάει ως εξής: «Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν· έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν. Κι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς, ο Μπέιζελ Καμπάνης, ψάχνει να βρει τι στράβωσε στη διαδρομή, τόσο αναμετριέται με τα φαντάσματα και τους φόβους της παιδικής του ηλικίας· κι όσο η γυναίκα του η Σούζαν απομακρύνεται από κοντά του κι από την κοινή κι ανέμπνευστη ζωή τους, τόσο η Μίνι και η Λητώ μοιάζουν να ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρά κι άδικα καμωμένο. Ο χρόνος, σαν τις νιφάδες του χιονιού, τους ξεγελά, ξεγλιστρά και χάνεται. Μαζί του κι αυτοί.».

Η μεγάλη αναγνωρίση για την συγγραφέα ήρθε πριν από λίγες ημέρες και είναι ίσως ακόμα ένα επιχείρημα (όχι το πιο σημαντικό, ωστόσο) στην συζήτηση που θέλει να σε πείσει χαθείς μέσα στις 946 σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Οι «Δενδρίτες» επιλέχθηκαν μαζί με άλλα 2 ελληνικά βιβλία για τις υποψηφιότητες του Ευρωπαϊκού Βιβλίου Λογοτεχνίας, με τους ειδήμονες ήδη να υποστηρίζουν ότι είναι το φαβορί.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας έχει σαν στόχο του να αναδείξει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Αν διάβασεις ένα μόνο βιβλίο αυτή την άνοιξη καλύτερα να είναι αυτό
To πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη «Δενδρίτες» κυκλφόρησε το καλοκαίρι του 2015 και η φήμη του έφτασε στο φανατικό αναγνωστικό κοινό στόμα με στόμα.

Αναλυτικά οι ελληνικές υποψηφιότητες:

Οι «Δενδρίτες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη (1978). Έχουν προηγηθεί η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.

«Ο Έλληνας γιατρός» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα (1957). Έχουν προηγηθεί το μυθιστόρημα «Συγγενής» (Μελάνι, 2013) και οι συλλογές διηγημάτων «Σήμερα δεν θα πεθάνω» (Μελάνι, 2010) και «Ερωτευμένες» (Εστία, 2005). Είναι δικηγόρος και συνεργάζεται με περιοδικά.

«Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Μαρίας Ξυλούρη (1983), έχοντας προηγηθεί το βραβευμένο «Πώς τελειώνει ο κόσμος» (Καλέντης, 2012) και το υποψήφιο για βραβείο «Rewind» (Καλέντης, 2009). Εργάζεται ως κειμενογράφος.

Το Βραβείο στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.