ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ακτιβισμός, ηρωισμός και φλεγόμενα sneakers: Τι περιμέναμε, άραγε, από μια καμπάνια της Nike;

Το ζήτημα που απασχολεί το διαδίκτυο, ανοίγει για άλλη μια φορά την (πονεμένη) ιστορία της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανεδαφικών προσδοκιών.

Ακτιβισμός, ηρωισμός και φλεγόμενα sneakers: Τι περιμέναμε, άραγε, από μια καμπάνια της Nike;

Με τις στάχτες από τα φλεγόμενα Airmax να τινάζονται από το πληκτρολόγιο, οι θερμοί υποστηρικτές του Τραμπ, της δεξιάς και τις φυλετικής καθαρότητας αποκύρησσαν τη Nike μέσα από οργισμένα στάτους και παράφωνα τιτιβίσματα.

Το στόρι, που βρίσκεται σε διαφορετικές αντανακλάσεις σε κάθε μεριά του ίντερνετ τις τελευταίες ώρες, έχει ως εξής. Η Nike, επέλεξε ως κεντρικό πρόσωπο της επετειακής καμπάνιας της 30 χρόνων, έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου- τον Colin Kaepernick.

Ο πρώην επιθετικός των San Francisco 49ers, γνώρισε τη γεύση της παγκόσμιας φήμης όταν το 2016, κι ενώ το κίνημα Black Lives Matter που καταδίκαζε τη συστημική βία εναντίον των Αφροαμερικανών άνθιζε, επέλεξε να γονατίσει και να σκύψει το κεφάλι την ώρα που οι συμπαίκτες του τραγουδούσαν αγέρωχοι τον εθνικό ύμνο.

Η κίνησή του θεωρήθηκε γροθιά στον πατριωτισμό και αχαριστία, ο ίδιος κατήγγειλε τη NFL για συνωμοσία σε βάρος του, ανέπτυξε ουσιαστική ακτιβιστική δράση και -φυσικά- δεν ξαναέπαιξε σε κανέναν αγώνα μέχρι σήμερα.

Η φράση «Believe in something. Even if it means sacrificing everything» με την οποία η Nike διάνθισε το κλασικό Just Do It σλόγκαν της, εγγράφεται με λευκά γράμματα πάνω στο πρόσωπο του Kaepernick, συνοψίζοντας έτσι την ιστορία του σε ένα πιασάρικο ρητό προτροπής.

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν με δύναμη και το φιλοπόλεμο διαδίκτυο, που ζει τα πάντα σε caps lock, οχυρώθηκε σε θέσεις μάχης. Οι οπαδοί του Τραμπ και ο «δεξιός» τύπος κατακεραύνωσαν τη Nike, αηδιασμένοι από την απόφασή της να στηρίξει και να προωθήσει έναν προδότη με τελειωμένη καριέρα. Ανάρτησαν βίντεο, στα οποία κατέστρεφαν και έκαιγαν τα Nike αθλητικά τους.

Οι αισιόδοξοι φιλελεύθεροι είδαν στο πρόσωπο της Nike έναν άλλο Μεσσία, που κατέρριψε τα δεδομένα χωρίς φόβο και πάθος και απέδωσε τη δικαιοσύνη όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν.

Κάπου στη μέση, οι πιο «εξυπνάκηδες», ανασηκώθηκαν με ψυχραιμία από την καρέκλα τους και με στόμφο σοφού γέροντα, υπέδειξαν την υποκρισία της Nike, που εξυμνεί τον Kaepernick, αλλά συνεχίζει με άνεση να παράγει μαζικά τις στολές και τον εξοπλισμό των ομάδων της NFL. Δεν έχουν εντελώς άδικο, βέβαια.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Τι περιμέναμε από μία καμπάνια της Nike;

Ένας πανίσχυρος, εμπορικός κολοσσός, σχετικά μαθημένος σε ζητήματα δημόσιας έκθεσης και κριτικής, πήγε το επιθετικό του μάρκετινγκ ένα βήμα παραπέρα. Και μπράβο του.

Έφερε δηλαδή, ένα ζήτημα ναι μεν προβεβλημένο, αλλά ελαφρώς χαμένο μέσα στο βομβαρδισμό πληροφοριών, στο προσκήνιο, το απελευθέρωσε από την αμερικάνικη ταυτότητά του και του φόρεσε διεθνές πρόσημο. Γιατί, όσο ευαίσθητοι κι αν είμαστε, δεν ασχολούμαστε σε καθημερινό βαθμό με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του. Αλλά, κάθε απόγευμα, δένουμε ξανά και ξανά τα κορδόνια των φθαρμένων μας Airmax, πριν πάμε για τρέξιμο.

Μήπως έπρεπε να περιμένουμε από μια mainstream εμπορική δύναμη να σηκώσει κόκκινη σημαία, να πάρει αποκλειστικά το μέρος του Kaepernick και να διακόψει τη συνεργασία με την NFL; Ποιος παίρνει πλέον τόσο εγκάθετα θέση, τη στιγμή που διακυβεύονται (ή μάλλον δεν υπάρχει διάθεση να διακυβευτούν) συμφέροντα;

Όχι, η Νike δεν είναι ο ακτιβιστής που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν. Είναι μια επικερδής εταιρεία που στοχεύει να μεγιστοποιήσει το στάτους της ως τέτοιας, κάνοντας έξυπνες μαρκετίστικες κινήσεις. Η οικειοποίηση και η «μεταχείριση» κινημάτων είναι πια μέρος της ατζέντας, όχι μόνο της Nike, αλλά όλων των επηρρεαστών σε κάθε μήκος κύματος.

Ένα παράδειγμα: Πριν λίγους μήνες, δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι η νέα σειρά ρούχων της Beyonce, ίσως της διασημότερης, αυτή τη στιγμή, υπέρμαχου του φεμινισμού στην ποπ κουλτούρα, κατασκευαζόταν στη Σρι Λάνκα, από μοδίστρες που αμοίβονταν με 67 cents την ώρα. Και αυτό είναι απλώς ένα ενδεικτικό ψίχουλο, από το «ψωμί» που έχει η συζήτηση περί ηθικής, ακτιβισμού και ειλικρίνειας προθέσεων.

Εν προκειμένω, όπως έγραψε η Marina Hyde στον Guardian «Έχει πάντα να κάνει με την πώληση αθλητικών ειδών- ακόμα και όταν, πραγματικά, δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό». Η Nike παίζει έξυπνα το παιχνίδι της, και στο δρόμο, προσθέτει στη φαρέτρα της και μια καλή πράξη. Όσο για τη ματαίωση των μεγάλων προσδοκιών, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο αυτοί που τις είχαν.

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.