ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αγκίστρι: 55 λεπτά από τον Πειραιά, ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο

Με το πάτημα ενός κουμπιού βρισκόμαστε σε ένα νησί, κολυμπάμε, λιαζόμαστε, τρώμε τηγανητά καλαμαράκια και πίνουμε μπίρες. Μια απόφαση είναι.

Αγκίστρι: 55 λεπτά από τον Πειραιά, ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο

Το Αγκίστρι βρίσκεται μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα. Αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού, πνιγμένο στο πράσινο. Προσφέρεται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα. Στο Αγκίστρι θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν.

Αγκίστρι: 55 λεπτά από τον Πειραιά, ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο
Τους καλοκαιρινούς μήνες, με την προσέλευση των τουριστών, ο αριθμός των κατοίκων φτάνει τους 5.000.
Στο Αγκίστρι θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν.

Έχει έκταση 11,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας, με 1.142 κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, με την προσέλευση των τουριστών, ο αριθμός των κατοίκων φτάνει τους 5.000. Ανήκει στο Νομό Πειραιώς και βρίσκεται στην καρδιά του Σαρωνικού. Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα (το φυσικό λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα ferry boat από Πειραιά και Αίγινα), τα Λιμενάρια και το Μετόχι.

Το νησί έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού με ferry boat είναι 2 ώρες ενώ με «Ιπτάμενο δελφίνι» 55 λεπτά.

Το νησί έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού με ferry boat είναι 2 ώρες ενώ με «Ιπτάμενο δελφίνι» 55 λεπτά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά ξεκίνησε το 1960 ενώ μέχρι τότε η χρησιμοποιούνταν καΐκια από/προς την Αίγινα. Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι. Το νέο λιμάνι κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και την γενικότερη αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί. Τα ιπτάμενα δελφίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά σήμερα προσεγγίζουν το νέο λιμάνι στο Μεγαλοχώρι.

Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα (το φυσικό λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα ferry boat από Πειραιά και Αίγινα), τα Λιμενάρια και το Μετόχι.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Σε αρχαία κείμενα όπως αναφέρει ο Πλίνιος και άλλοι αρχαίοι ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή». Παρ' όλο που δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν βυθισμένες μέσα στην θάλασσα, αρχαιότητες και λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του αρματολού Μητρομάρα (1772), πρωτεργάτη στα Ορλωφικά, ο οποίος κατέφυγε και πέθανε στο νησί.

Σκληρή και Χαλικιάδα: Ακολουθώντας δυτικά το στενό μονοπάτι από το Λιμάνι της Σκάλας όπου φτάνει το πλοίο από Αίγινα/Πειραιά βρισκόμαστε αρχικά στην παραλία Σκληρή και αργότερα στην τελείως απομονωμένη παραλία της Χαλικιάδας.
Καταγάλανα νερά και πεύκα που αγγίζουν το γαλάζιο.

Πολλές όμορφες και (κάποιες) μυστικές, παραλίες

Σκάλα: Αμμουδερή-άβαθη τουριστική παραλία στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Εκεί βρίσκεται και το φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν τα ferry boat της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά και την Αίγινα. Πάνω στην παραλία της Σκάλας βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες.
Μεγαλοχώρι: Η αμμώδης παραλία στον οικισμό Μεγαλοχώρι ή Μύλο (χώρα του νησιού στον βορρά).
Δραγωνέρα: Βοτσαλωτή παρθένα παραλία στην δυτική πλευρά του νησιού εύκολα προσβάσιμη με δρόμο. Η παραλία αυτή είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων και στο αριστερό μέρος υπάρχει μια υπαίθρια καντίνα.
Σκληρή και Χαλικιάδα: Ακολουθώντας δυτικά το στενό μονοπάτι από το Λιμάνι της Σκάλας όπου φτάνει το πλοίο από Αίγινα/Πειραιά βρισκόμαστε αρχικά στην παραλία Σκληρή και αργότερα στην τελείως απομονωμένη παραλία της Χαλικιάδας. Η παρθένα παραλία της Χαλικιάδας είναι παραλία γυμνιστών και επειδή είναι εντελώς απομονωμένη και δύσκολα προσβάσιμη το καλοκαίρι του 2002 είχε αναζητήσει καταφύγιο ο καταζητούμενος τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη, Δημήτριος Κουφοντίνας.
Μαρίζα: Παραλία-Βράχος πάνω στην θάλασσα, ιδανικός για βουτιές, που βρίσκεται δυτικά του νησιού, στο χωριό Λιμενάρια.
Απονήσος: Άβαθη παραλία ανάμεσα από το ιδιωτικό νησί της Απόνησου και το Αγκίστρι.

Στην ταβέρνα "Ακταίον" θα βρείτε καταπληκτικούς ψαρομεζέδες, ολόφρεσκα ψάρια, την μακαρονάδα "θάλασσα" και ελληνική κουζίνα.

Φαγητό στο Αγκίστρι. Πολλές επιλογές και «πολύ» φαγητό

Στη περιοχή της Σκληρής, σε μία πολύ όμορφη θέση, σε ένα δροσερό περιβάλλον, θα βρείτε την ταβέρνα "Αλκυόνη", που βασίζεται κυρίως στην Ελληνική κουζίνα. Το φρέσκο ψαρι, τα ζουμερά κρέατα και η τούρκικης επιρροής μεζέδες αποτελούν τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Το "Μουράγιο", είναι μια πολύ όμορφη ταβέρνα, με θαυμάσια ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, φρέσκα ψάρια και ψητά της σχάρας, στο πιο κεντρικό σημείο του λιμανιού της Σκάλας με σπεσιαλιτέ τον κρασάτο σπιτικό κόκορα.

Στη Σκάλα, επίσης, συναντάμε την ταβέρνα "Αλεξάνδρα", σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Οι σπιτικές λιχουδιές και τα ολόφρεσκα ψάρια θα ικανοποιήσουν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις.

Δίπλα ακριβώς είναι η ταβέρνα "Ακταίον", στην οποία θα βρείτε καταπληκτικούς ψαρομεζέδες, ολόφρεσκα ψάρια, την μακαρονάδα "θάλασσα" και ελληνική κουζίνα.

Ακριβώς μπροστά στην πλαζ θα βρείτε την ταβέρνα "Γκιώνης", σε πολύ ωραίο περιβάλλον, μπροστά στην αμμουδιά, με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, φρέσκα ψάρια και ψητά της ώρας.

Πιο κάτω βρίσκεται η ταβέρνα "Μόσχος", με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ψητά της ώρας στην σχάρα, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά της ημέρας, από ντόπιους ψαράδες.

Στη Σκάλα, στο δρόμο που ξεκινά από το λιμάνι και πηγαίνει στο Μεγαλοχώρι, λίγο μετά από το λιμάνι θα συναντήσετε το εστιατόριο "Alter Ego" που σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Διαλέξτε ένα μικρό σνακ, ή δοκιμάστε το πλούσιο μενού του εστιατορίου.

Στη Σκάλα, στον κεντρικό δρόμο, από την παραλία στο αργοτικό ιατρείο. Στον παραλιακό δρόμο, στο cafe Aquarrious, παίρνουμε το κεντρικό δρόμο αριστερά και σε 50 περίπου μέτρα συναντάμε 2 πολύ όμορφες ταβέρνες και 2 από τα καλύτερα ψητοπωλεία του Αγκιστρίου: Την ταβέρνα "Γαλαξίας" θα γευτείτε μαγειρευτά φαγητά από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, σπιτικούς μεζέδες, ορεκτικά και ψητά της ώρας στην σχάρα. Απέναντι βρίσκεται το "Γυροκομείο", ένα γραφικό παραδοσιακό ψητοπωλείο στην οποία θα βρείτε εξαιρετικό σουβλάκι, γύρο και πολύ ωραίους μεζέδες.

Στο Μεγαλοχώρι, στην περιοχή του λιμανιού: Η ταβέρνα "Καφενές Μαντράκι" βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιμάνι του Μύλου, υπερυψωμένη, με θέα στο λιμάνι και στη θάλασσα. Προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα θαυμάσια σπιτικά πιάτα, με όλες τις γεύσεις και μεγάλη ποικιλία μεζέδων και ορεκτικών.

Στο γραφικό χωριό Λιμενάρια, στην πλατεϊτσα, στα Λιμενάρια, απέναντι από την εκκλησία, θα βρείτε μία από τις λίγες παραδοσιακές γραφικές ταβερνούλες, τον "Τάσο". Εδώ μπορείτε να γευθείτε σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, κόκορα κρασάτο, κοκκινιστά, λεμονάτα, λαδερά, ψητά σε χωριάτικο φούρνο και ψητά της ώρας στα κάρβουνα.

Ο "Τάσος" στο γραφικό χωριό Λιμενάρια.

Το Αγκίστρι είναι μια χαρά σύντομη απόδραση από την πόλη.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.