ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που επιστρέφουμε πάντα στα ίδια κιλά

Και τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις.

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που επιστρέφουμε πάντα στα ίδια κιλά

Αν έχεις κάνει έστω και μία φορά στη ζωή σου δίαιτα ή διατροφή, τότε θα γνωρίζεις ότι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας απώλειας κιλών δεν είναι η ίδια η απώλεια, αλλά η διατήρηση του νέου βάρους.

Ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχεις επίσης παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο το σώμα σου επιστρέφει πάντα. Υπάρχει δηλαδή ένας «μέσος όρος» του βάρους, μια σταθερά που σε χαρακτηρίζει και αυτό είναι απόλυτα φυσικό και συνηθισμένο.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν κάνεις δίαιτα, ο μεταβολισμός «ρίχνει ρυθμούς» και έχεις ελαφρώς λιγότερη ενέργεια, ενώ όταν αρχίζεις να τρως ξανά μεγαλύτερες ποσότητες, ο μεταβολισμός γίνεται γρηγορότερος, ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια και σύντομα επιστρέφεις στο συνηθισμένο βάρος σου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι αμετάκλητο. Αρκεί να γνωρίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος σου ώστε να τους ρυθμίζεις ανάλογα (στο βαθμό που μπορείς). Ποιοι είναι αυτοί;

Γενετικά χαρακτηριστικά

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχεις το ίδιο βάρος με τους γονείς σου, για παράδειγμα, αλλα ορισμένα στοιχεία όπως η σωματοδομή και ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός σου αποθηκεύει το λίπος είναι ζήτημα γονιδίων. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά σίγουρα μπορείς να ρυθμίσεις τους άλλους παράγοντες ώστε να αποκτήσεις την εικόνα που θέλεις. Μην απογοητεύεσαι.

Ορμόνες

Οι ορμόνες επηρεάζουν το βάρος σου με δύο τρόπους: αλλάζουν το πώς το σώμα συσσωρεύει το λίπος, καθώς και πόσο συχνά αισθάνεσαι να πεινάς. Οι ορμόνες της λεπτίνης δίνουν το μήνυμα ότι έχουμε χορτάσει, ενώ η γκρελίνη δίνει το μήνυμα ότι πεινάμε. Ο τρόπος να τις εξισορροπήσεις είναι απλώς να φροντίζεις τον εαυτό σου: να κοιμάσαι αρκετές ώρες, να κάνεις υγιεινή διατροφή, να αθλείσαι και να αποφεύγεις το υπερβολικό άγχος.

Διατροφή

Ο πιο προφανής παράγοντας. Δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, ότι το σώμα έχει ανάγκη να πάρει από την τροφή όση ενέργεια ξοδεύει. Αυτή η ισορροπία πρέπει να διατηρείται- το να τρως λίγο και να αθλείσαι πολύ δε θα σου δώσει μακροπρόθεσμη λύση ούτε κάνει καλό στο σώμα σου. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεις τις δίαιτες-αστραπή, αφού αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στο σταθερό σου βάρος. Αντίθετα, αναπροσάρμοσε τη διατροφή και τη δραστηριότητά σου ώστε να πετύχεις μια νέα ισορροπία, στοχεύοντας στην απώλεια 5% με 10% του βάρους σου. Προσπάθησε να σταθεροποιήσεις αυτό το βάρος για μερικούς μήνες και στη συνέχεια, δοκίμασε να το ελαττώσεις παραπάνω.

Γυμναστική

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, οφείλεις να αθλείσαι. Ο καλύτερος τρόπος να στοχεύσεις στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με τη γυμναστική σου, είναι να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί ιστοί που επιτρέπουν στο σώμα μας να συνεχίσει να καίει θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε. Επομένως, στην επόμενη επίσκεψή σου στο γυμναστήριο, καλύτερα να εστιάσεις στα βάρη και τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλοι κατάλληλοι τρόποι άθλησης για ενδυνάμωση μυών είναι το πιλάτες και το μποξ.

Read Next

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.