ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτές είναι οι πρώτες street style φωτογραφίες στην ιστορία: Ξεκίνησαν από έναν μεγάλο έρωτα

Τραβήχτηκαν με κρυφή κάμερα.

Αυτές είναι οι πρώτες street style φωτογραφίες στην ιστορία: Ξεκίνησαν από έναν μεγάλο έρωτα

Στην εποχή που οι φωτογραφικές μηχανές είχαν μέγεθος ντουλάπας, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, υπήρξε κάποιος που εξοπλίστηκε με κρυφή κάμερα και άρχισε να απαθανατίζει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή του Όσλο. Οι εικόνες του θεωρούνται σήμερα από τα πρώτα δείγματα street style φωτογραφίας.

Ο Carl Stormer (1874-1957) ήταν ένας νεαρός φοιτητής Μαθηματικών που στράφηκε προς τη φωτογραφία ορμώμενος από έναν μυστικό έρωτα. Ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ερωτεύτηκε μια γυναίκα που δεν γνώριζε και που δεν τολμούσε να προσεγγίσει. Με την επιθυμία να την τραβήξει τουλάχιστον μία φωτογραφία, αγόρασε μια μικρή κάμερα, την οποία έκρυψε στο γιλέκο του αφήνοντας τον φακό της να προβάλλει μέσα από τις κουμπότρυπές του.

Αυτές είναι οι πρώτες street style φωτογραφίες στην ιστορία: Ξεκίνησαν από έναν μεγάλο έρωτα
Οι εικόνες του Carl Stromer, που τράβηξε στο Όσλο ως νεαρός φοιτητής Μαθηματικών, θεωρούνται σήμερα από τα πρώτα δείγματα street style φωτογραφίας.

Το ειδύλλιο του Stormer δεν ευδοκίμησε, αλλά ο φοιτητής αγάπησε τη φωτογραφία: Με την κρυφή του κάμερα άρχισε να φωτογραφίζει περαστικούς στην κεντρική λεωφόρο του Όσλο, την Karl Johansgate. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 500 εικόνες που παρουσιάζουν τα μοντέλα του σε αυθόρμητες πόζες, οι οποίες απέχουν πολύ από τα χαρακτηριστικά στημένα πορτρέτα της εποχής. Μάλιστα, σαν αυθεντικός παπαράτσι, ο Stormer χαιρετούσε τους περαστικούς που ετοιμαζόταν να φωτογραφίσει και οι αντιδράσεις τους έχουν προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στις εικόνες.

Όσο για την εξέλιξη του Stormer μετά το πανεπιστήμιο, έγινε επιτυχημένος μαθηματικός και φυσικός, που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο για 43 χρόνια. Αλλά παρότι αφοσιώθηκε στην ακαδημαϊκή καριέρα -με βασικό αντικείμενο μελέτης το Βόρειο Σέλας- δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη του μεγάλη αγάπη: τη φωτογραφία φυσικά. Κατάφερε να συνδυάσει τα δύο πεδία γράφοντας άρθρα για την αστροφωτογραφία, ενώ όταν πλησίαζε τα 70 οργάνωσε μια έκθεση με τις street style φωτογραφίες που είχε τραβήξει στα νιάτα του.

Ο Stormer χαιρετούσε τους περαστικούς που ετοιμαζόταν να φωτογραφίσει και οι αντιδράσεις τους έχουν προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στις εικόνες.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πρώτες street style φωτογραφίες.


Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.