ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

8 φρούτα και λαχανικά που γίνονται ακόμη πιο θρεπτικά αν τα μαγειρέψεις

Ποια λαχανικά και φρούτα είναι καλύτερο να καταναλώνεις μαγειρεμένα, παρά ωμά και ποιες θρεπτικές ουσίες θα λάβει ο οργανισμός σου.

8 φρούτα και λαχανικά που γίνονται ακόμη πιο θρεπτικά αν τα μαγειρέψεις

Θα έχεις ακούσει κατά κόρον διατροφολόγους να συνιστούν την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών, αποτάσσοντας το μαγείρεμα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτή η άποψη δεν είναι απόλυτα σωστή αφού ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Toby Smithson, υποστηρίζει το αντίθετο. Υπάρχουν, δηλαδή, τροφές που αν τις μαγειρέψεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, απελευθερώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Πατάτες

8 φρούτα και λαχανικά που γίνονται ακόμη πιο θρεπτικά αν τα μαγειρέψεις

Ας ξεκινήσουμε από το αγαπημένο λαχανικό που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά. Την πατάτα. Μαγείρεψέ την όπως θες (καλό είναι να αποφύγεις το τηγάνισμα αν προσέχεις τη διατροφή σου) και στη συνέχεια πρόσθεσε καρυκεύματα. Αυτή η τεχνική έχει ως αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο ανθεκτικό το άμυλο, και να μειωθούν τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Για περισσότερο spicy αποτέλεσμα δοκίμασε να κάνεις πατατοσαλάτα κιμτσί (κορεάτικη συνταγή).

Ντομάτες

Η ντομάτα βρίσκεται, επίσης, στη λίστα του Smithson καθώς περιέχει λυκοπένιο. Μαγειρεύοντας ντομάτες με ελαιόλαδο για 30 λεπτά, απελευθερώνονται περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια καλή ιδέα είναι να μην αγοράζεις πλέον έτοιμες σάλτσες και να κάνεις δικές σου από φρέσκες ντομάτες.

Μανιτάρια

Όσο για τα μανιτάρια, μάθε ότι το βράσιμο βοηθά να διπλασιαστούν τα συστατικά τους. Εκτός από αντιοδειξωτικά στοιχεία, σου προσφέρουν βιταμίνες C, D, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και φολικό οξύ.

Καρότα

Τα βρασμένα καρότα απελευθερώνουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν με τη σειρά τους τη βιταμίνη C που περιέχουν. Παράλληλα, η καροτίνη θωρακίζει τα κύτταρά σου από τις ελεύθερες ρίζες.

Ροδάκινα

Μπορεί στην ιδέα των κονσερβοποιημένων ροδάκινων να σε πιάνει αναγούλα, οι θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν, όμως, είναι πολύτιμες. Η βιταμίνη C μπορεί να διατηρηθεί για περίπου δύο χρόνια στην κονσέρβα σε αντίθεση με τη συντήρηση στο ψυγείο. Επιπλέον, περιέχουν δεκαπλάσια ποσότητα φολικού οξέως.

Σπαράγγια

Δε θέλω γκρίνια. Τα μαγειρεμένα σπαράγγια είναι θησαυρός για το σώμα σου, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία υπάρχουν στα περισσότερα προϊόντα προσώπου και σε συμπληρώματα διατροφής. Τόλμησέ το και δε θα απογοητευτείς.

Σπανάκι

Μπορεί το σπανάκι να το έχεις συνδυάσει με άσχημα παιδικά βιώματα ή με τον Ποπάυ αλλά τρώγοντάς το μαγειρεμένο θα έχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών Α και Ε, πρωτεΐνης, φυτικών ινών, σιδήρου, ψευδάργυρου, θειαμίνης και ασβεστίου.

Κέιλ (αγριολάχανο)

Αν παρακολουθείς fitness instructors από το εξωτερικό, θα έχεις παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν αρκετά το κέιλ κυρίως, ωμό. Μαγειρεύοντάς το, ωστόσο, αυξάνεται κατά πολύ η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (στοιχείο που οι γυναίκες χρειαζόμαστε) αλλά και σε ασβέστιο.

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.