ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Δεν είναι μόνο τα θετικά για την υγεία μας. Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια οργάνωσης για την προστασία των ζώων, επισημαίνει ότι η χορτοφαγία ωφελεί όλο τον πλανήτη.

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Πώς θα άλλαζε άραγε η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο, αν – ειδικά όσοι ζούμε σε αναπτυγμένες χώρες και έχουμε περισσότερες επιλογές διατροφής – αποφασίζαμε να πάψουμε να καταναλώνουμε κρέας και να στραφούμε σε άλλου είδους τροφές; Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “PETA” για την προστασία των ζώων, δίνει τις απαντήσεις:

1) H έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωνόταν σημαντικά

Μπορεί το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας να καταναλώνονται, αλλά τι γίνεται με τις τροφές των εκτρεφόμενων ζώων; Τo 97% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται δίνονται σε αυτά. Ουσιαστικά, χρειάζονται 40 εκατομμύρια τόνοι φαγητού για να μειωθούν τα υπερβολικά επίπεδα πείνας στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν 20 φορές η ποσότητα σπόρων που προσφέρεται ετησίως ώστε τα εκτρεφόμενα ζώα να παράγουν κρέας. Και σε έναν κόσμο όπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό, είναι εγκληματικά σπάταλο να μη δίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων απευθείας σε αυτούς.

2) Θα υπήρχε περισσότερο έδαφος διαθέσιμο για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις γης για να εγκατασταθούν φάρμες όπου εκτρέφονται κοτόπουλα, αγελάδες και άλλα ζώα, καθώς και εργοστάσια παραγωγής κρέατος. Ωστόσο, αν οι καλλιεργούμενες τροφές δίνονταν κατευθείαν σε ανθρώπους, αυτές οι εκτάσεις θα είχαν εξοικονομηθεί. Η Vegfam, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την χορτοφαγία, υπολογίζει ότι μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να θρέψει 60 ανθρώπους με σόγια, 24 ανθρώπους με σιτάρι, 10 με καλαμπόκι και μόλις 2 αν προσφερθεί για εκτροφή προβάτων. Την ίδια ώρα, με τον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ως το 2030, χρειαζόμαστε όλη την έκταση που μπορούμε να έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στην έξτρα ανάγκη για κατοικίες και καλλιέργεια τροφών.

3) Δισεκατομμύρια ζώα θα έπαυαν να υποφέρουν

Στις περισσότερες βιομηχανικές φάρμες, τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να αφήνονται να αναπαραχθούν, να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο είναι φυσιολογικό για αυτά. Τα περισσότερα, μάλιστα, δεν θα εισπνεύσουν ποτέ καθαρό αέρα μέχρι τη μέρα που θα φορτωθούν σε ένα φορτηγό για να πάνε για σφαγή. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα και να αποτρέψουμε το βασανισμό τους από το να σταματήσουμε να καταναλώνουμε το κρέας τους.

4) Η μη επίδραση των αντιβιοτικών στον οργανισμό μας θα μειωνόταν

Τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, εφόσον, λόγω του ότι ζουν σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες, γεμάτες βακτήρια και ιούς, τους δίνονται πολύ ισχυρές ουσίες ώστε να παραμείνουν ζωντανά. Αυτές οι ουσίες, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν μείωση της επίδρασης των αντιβιοτικών. Και όταν το κρέας των ζώων καταναλώνεται από εμάς, το αποτέλεσμα είναι να αντιστέκεται και ο δικός μας οργανισμός σε φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

5) Το σύστημα υγείας θα δεχόταν λιγότερη πίεση

Η παχυσαρκία κυριολεκτικά σκοτώνει στη Βρετανία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, λοιπόν, προειδοποιεί ότι, αν η συγκεκριμένη πάθηση δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι ρυθμοί αύξησής της στη χώρα θα βάλουν σε κίνδυνο τις υπηρεσίες της. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι από τους βασικούς παράγοντες που τη δημιουργούν, οδηγώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καρδιακές προβολές, εγκεφαλικά, διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν, βέβαια, και υπέρβαροι χορτοφάγοι, αλλά, σε γενικές γραμμές, όσοι δεν καταναλώνουν κρέας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν σε επικίνδυνο βαθμό το βάρος τους.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.