Πάντρεμα δύο ξεχωριστών συνταγών -ενός ταπεινού κέικ με ταχίνι και ενός πιο "επιδόρπιου” κέικ με βούτυρο κάσιους- είναι αυτό το θαυμάσιο γλυκό που υπόσχεται να συναρπάσει ακόμα και όσους βαριούνται το είδος. Είναι ζουμερό, υπέροχα αφράτο και κάθε μπουκιά συνδυάζει την γήινη γεύση του ταχινιού, το καραμελένιο άρωμα της ζάχαρης καρύδας και την αδιαμφισβήτητη γοητεία της σοκολάτας. Είναι απολαυστικό ως έχει, όμως η ζωή είναι μικρή για να παραλείπεις συνέχεια το γλάσο. Τόλμησέ το!
Μερίδες: 12 | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Ψήσιμο: 45 λεπτά | Αναμονή: 3 ώρες | Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψί 25Χ25εκ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
-
320 ml φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
-
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
-
⅓ κ.γλ. μαγειρική σόδα
-
¼ κ.γλ. αλάτι
-
240 γρ. ζάχαρη καρύδας
-
90 ml ηλιέλαιο
-
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
-
180 γρ. φυσικό ταχίνι
-
130 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
-
160 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
-
80 ml κρέμα καρύδας ή φυτική κρέμα
-
2 κ.σ. φυσικό ταχίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το κέικ. Ρίχνουμε το ξύδι στο φυτικό ρόφημα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ταχίνι και το φυτικό ρόφημα πολύ καλά, μέχρι να γίνουν πιο ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υγρά με τα στεγνά. Προσθέτουμε και την κουβερτούρα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το τελικό μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και περασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλιφίδα ή το μαχαιράκι, όταν το βυθίζουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε να έρθει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε την κουβερτούρα και την κρέμα σε ανοξείδωτο μπολ και λιώνουμε σε μπεν μαρί. Όταν γίνουν ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα, προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.
Το αγλασάριστο κέικ διατηρείται για 5 μέρες καλυμμένο σε δροσερό σημείο της κουζίνας, ενώ το γλασαρισμένο για 4-5 μέρες καλυμμένο στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι από το νέο βιβλίο της Madame Ginger, GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ - 120+ συνταγές και χρήσιμες συμβουλές για ένα μέλλον πράσινο και βιώσιμο.
Μετά την επιτυχία του ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, που μπήκε σε περισσότερες από 15.000 κουζίνες και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε, η Madame Ginger με συνσυγγραφέα την Άννα Χαλικιά επιστρέφουν με το GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ. Το νέο βιβλίο με την υπογραφή της ομάδας του πιο επιδραστικού Food Blog madameginger.com περιέχει plant-based συνταγές με βαθιά γεύση, άλλες που ξυπνάνε μνήμες και άλλες που διηγούνται νέες ιστορίες, εύκολες, με προσιτά υλικά και φυσικά για όλους! Το GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και είναι διαθέσιμο στο madameginger.com/shop και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.