ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Τι γίνεται τέλος πάντων με την ιλαρά;». Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί

Επειδή πάνω από τη χώρα πλανάται το “Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρ'α. Αφού εμεις την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα”. 

«Τι γίνεται τέλος πάντων με την ιλαρά;». Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί

Συναγερμό για τα κρούσματα της ιλαράς που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι "το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους".

Ο παιδίαστρος Αντώνης Δαρζέντας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έχει εκτεταμένα γράψει ενάντια στο "αντιεμβολιστικό κίνημα", αναφέρει παρακάτω τι ισχύει για την Ιλαρά και τα εμβόλια.

Διαβάστε παρακατώ τι γράφει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας:

Επειδη πάνω απο τη χώρα πλανάται το “Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρ'α. Αφού εμεις την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα”.
Ας δουμε λοιπόν με βάση στοιχεια των Ελληνικών και των διεθνών οργανισμών γιατί φοβόμαστε την ιλαρά και γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κάνουμε ένα συνεχή αγώνα να την εξαφανίσουμε.

Πρώτα από ολα .Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος .Στους 10 επίνοσους οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως θα την περάσει σε μια επιδημία σχεδόν όλοκληρος ο πληθυσμός.

Ας δούμε αρχικά μερικά ιστορικά στοιχεία . Η ιλαρα έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απότι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περιπου 200 εκατομ άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτού .Φαινεται πως ο πολιτισμός των Ίνκας στην κεντρική Αμερική εξολοθρεύτηκε από την Ιλαρά.

Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50% ,δηλαδή τα μισά παιδια πέθαιναν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μια απο τις κύριες αιτίας ήταν τα παιδικά νοσήματα.
Ακούστε τώρα μερικά νούμερα που αφορούν τα σύγχρονα χρόνια και τις “πολιτισμένες” κοινωνίες.
H συχνότερη επιπλοκή της είναι η διάρροια η οποία συμβαινει περιπου στο 8% και η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει καλή υγειονομική πρόσβαση.
Οξεία μέση ωτίτιδα στο 7% .
Πνευμονία με συχνότητα στο 6% η οποία είναι υπέυθυνη για το 60% των θανάτων σπο ιλαρά.

Ένα ατομο στα χίλια αναπτύσει εγκεφαλίτιδα .Κατα τη διαρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ,αποβολή του εμβρύου και χαμηλό βάρος γέννησης . Συνολικά η θνητότητα της νόσου σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι 3 στα 1000 άτομα .Ένα μεγάλο ποσοστό από τους πάσχοντες από ιλαρά θα χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία που μπορεί να φτάσει και το 20% .Τα ποσοστά θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να είναι και 25 με 30%.
Και κάτι πολύ σημαντικό το οποίο εγώ προσωπικά το τονίζω συνεχώς αλλα ελάχιστα έχει περάσει στον πολύ κόσμο.
Αν δούμε τα άτομα που πέθαναν από ιλαρά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν ,αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Δηλαδη μικρά βρέφη κάτω τους έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Προσφατα στην Ιταλία παιδί με λευχαιμία κατέληξε από ιλαρά.Στη Ρουμανία τα περισσότερα νεκρά παιδιά ήταν βρέφη κατω του έτους .

Μπορεί λοιπόν αν δεν έχεις εμβολιαστεί εσύ να περασεις την ιλαρά στο πόδι αλλά να τη μεταδόσεις σε κάποιον και αυτός να καταλήξει.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος ο πληθυσμός γιατί προστατεύει και τα μέλη του που δεν μπορουν να προστατευθούν .

Το να αρνείσαι να εμβολιαστείς εσύ και το παιδί σου είναι σαν να αρνείσαι να υπακούσεις στο κόκκινο φανάρι ή σαν να οδηγείς στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού.
Το να έχεις το παιδί σου και τον εαυτό σου σωστά εμβολιασμένο είναι πέρα από μια σωστή πράξη υγείας μία τεράστια καινωνική συνεισφορά στην προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας ,είναι μια πράξη ευθύνης , αγάπης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Δείτε ένα ακόμα βίντεο με συμβουλές:


Πηγή: alfavita.gr

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.