ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κάθε πρωί που πάω για δουλειά, αφήνω πίσω ένα κομμάτι μου»: Η viral μαρτυρία μιας εργαζόμενης μαμάς

Η μητέρα και μπλόγκερ Dani Graham γράφει για τη ρουτίνα αποχωρισμού από το παιδί μας, που δεν γίνεται ποτέ αληθινά εύκολη.

«Κάθε πρωί που πάω για δουλειά, αφήνω πίσω ένα κομμάτι μου»: Η viral μαρτυρία μιας εργαζόμενης μαμάς

Κάθε πρωί προτού φύγω για τη δουλειά, απολαμβάνω τα σαλιάρικα φιλιά της 17 μηνών κόρης μου, ξέροντας ότι για τις επόμενες δέκα ώρες θα προορίζονται μόνο για την νταντά της. Η καρδιά μου σφίγγεται ενώ κλαίει και με αναζητά καθώς βγαίνω από την πόρτα, γνωρίζοντας ότι όταν επιστρέψω σπίτι στις έξι το απόγευμα, θα είναι κακοδιάθετη και κουρασμένη, σχεδόν έτοιμη για ύπνο.

Ενώ απομακρύνομαι, βλέπω το στρουμπουλό χεράκι της ακουμπισμένο με την παλάμη στο παράθυρο και σκίζομαι στα δύο, εύχομαι από μέσα μου να μπορούσα να επιστρέψω, να την πάρω στην αγκαλιά μου και να περάσω την υπόλοιπη μέρα μαζί της.

Είμαι μητέρα και εργαζόμενη πλήρους απασχόλησης. Και κάθε πρωί που πάω για δουλειά, αφήνω πίσω ένα κομμάτι του εαυτού μου.

Στη δουλειά, καθώς ολοκληρώνω τις καθημερινές εργασίες μου, συνεχίζω να αναρωτιέμαι τι κάνει, πώς περνάει τη μέρα της, πώς αισθάνεται. Έχει αρχίσει να υποχωρεί εκείνο το εξάνθημα από την πάνα; Βγήκε επιτέλους εκείνο το πεισματάρικο δοντάκι που δεν λέει να εμφανιστεί; Και κυρίως αναρωτιέμαι, της λείπω όσο μου λείπει κι εμένα;

Συνεχίζω με τη ρουτίνα μου, συμμετέχοντας σε συναντήσεις και τηλεσυσκέψεις, αλλά εξακολουθώ να εύχομαι να μπορούσα να είμαι σπίτι μαζί της να βλέπουμε παιδικά ή να την έβγαζα βόλτα με το καροτσάκι στο πάρκο. Κοιτάω συνεχώς το ρολόι μου, μετρώντας αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να ξαναβρεθώ μαζί της.

Μετά από μια μεγάλη διαδρομή επιστροφής, βλέπω το φαφούτικο χαμόγελό της μέσα από το παράθυρο και ξαφνικά σβήνουν όλος ο πόνος, η θλίψη, η νοσταλγία που ένιωθα στη διάρκεια της ημέρας.

Η ενθουσιώδης φωνούλα της, «μαμά!», ηχεί σαν μουσική στ' αυτιά μου, ενώ την κλείνω σε μια μεγάλη αγκαλιά που εύχομαι να μην τελείωνε ποτέ. Αναπόφευκτα όμως, συνεχίζουμε με το βιαστικό μας δείπνο, το μπάνιο και τη ρουτίνα του ύπνου, συμπιέζοντας τα συναισθήματα μίας ολόκληρης μέρας σε μίαμιση ώρα χάους. Είναι εξαντλητική και συναρπαστική και περνάει υπερβολικά γρήγορα.

Αφού κοιμηθεί η κόρη μου, βάζω στον εαυτό μου ένα ποτήρι κρασί και σκέφτομαι πόσο φαίνεται να μεγάλωσε, μόλις σε μία μέρα. Έχει πάρει τα μαλλιά και τις βλεφαρίδες του πατέρα της, αλλά το δικό μου πείσμα. Τα βρεφικά χαρακτηριστικά της ξεθωριάζουν και ξαφνικά γίνεται νήπιο. Οι γλωσσικές ικανότητές της φαίνεται να βελτιώθηκαν μέσα σε μία νύχτα και η προσωπικότητά της αναπτύσσεται εκθετικά.

Δεν μπορώ όμως να μη σκέφτομαι πόσο πολλά έχω χάσει από την εξέλιξή της μέσα στον τελευταίο χρόνο, από τότε που επέστρεψα στη δουλειά.

Εκτιμώ τις απίστευτες ευκαιρίες και τα προνόμια που απολαμβάνω ως μια μεσοαστή γυναίκα στον 21ο αιώνα και αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη για τις θυσίες που έκαναν όλες οι γυναίκες πριν από εμένα. Οι γιαγιάδες μου θα έδιναν τα πάντα για να είχαν τις ευκαιρίες που είχα εγώ – να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, να διαλέξουν καριέρα, ακόμα και να βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους συζύγους τους.

Αλλά κάποιες φορές, τις πιο σκοτεινές στιγμές μιας μεγάλης εργαζόμενης ημέρας, εύχομαι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά – να μπορούσαμε να ζήσουμε με ένα εισόδημα στο σπίτι.

Δεν είμαι αφελής: Γνωρίζω τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του να είσαι μια μαμά που μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Είχα την τύχη να περάσω τέσσερις μήνες στο σπίτι μετά τη γέννηση της κόρης μου και νιώθω απόλυτη ευγνωμοσύνη που μοιραστήκαμε εκείνον το χρόνο. Θυμάμαι ότι λαχταρούσα τις ενήλικες συζητήσεις και τις στιγμές χωρίς κάποιο άλλο πλάσμα να είναι κολλημένο πάνω σου, χωρίς μια ατελείωτη διαδοχή μπουγάδας, πιάτων και συμμαζέματος παιχνιδιών. Αλλά και πάλι, μπορούσα να ζήσω κι έτσι.

Όμως δεν είχα την επιλογή να παραμείνω στο σπίτι όταν θα τελείωνε η άδεια μητρότητάς μου. Καθώς είμαι ο βασικός «κουβαλητής» στην οικογένεια, βασιζόμαστε στο μισθό μου για να πληρώνουμε τουλάχιστον τους μισούς λογαριασμούς. Έτσι γύρισα στη δουλειά – μια απόφαση που για μένα ήταν απλή από οικονομική άποψη, αλλά δυσβάστακτη συναισθηματικά.

Με κάποιον τρόπο, περίμενα ότι όλα θα γίνονταν πιο εύκολα με τον καιρό. Όμως έναν χρόνο μετά την επιστροφή μου στη δουλειά, εξακολουθώ να έχω ανάγκη να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί της.

Τα συναισθηματικά φορτισμένα πρωινά, τα βιαστικά βράδια, τα πάντα υπερβολικά σύντομα Σαββατοκύριακα περνούν εν ριπή οφθλαμού και αναρωτιέμαι αν θα έχω ποτέ αρκετό χρόνο με την κόρη μου.

Το ξέρω πως η απάντηση είναι όχι. Έτσι συνεχίζω να ξυπνάω κάθε Δευτέρα και να πηγαίνω στο γραφείο με την παλάμη της που είναι ακουμπισμένη στο παράθυρο να έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου.

Δείτε την Στεφανί Χέρσεθ Σαντλίν, πρώην Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να μιλάει για τις προκλήσεις του multitasking μιας εργαζόμενης μητέρας.

Φωτο: Sai De Silva /Unsplash


Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.