0
SHARES

Η 13χρονη Έλλη Βασιλείου, το καλοκαιρί πριν την πρώτη μέρα της στην Πρώτη Γυμνασίου, αποφάσισε να εκδόσει ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο πολύχρωμο και σουρεαλιστικό όπως τα όνειρα. Ο τίτλος του είναι το όνομα της: «Έλλη». Για τις ανάγκες αυτής της γεμάτης χρώματα έκδοσης η γραφίστρια Θεανώ Πετρίδου σχεδίασε πλούσιες εικόνες για τις περιπέτειες της Έλλης στον κόσμο των ονείρων. Εκεί που όλα μπορούν να συμβούν.

Εμείς μιλήσαμε και με τις δύο και γνωρίσαμε καλύτερα την πραγματικότητα της Έλλης «που είναι γλυκιά σαν μέλι», και τα όσα πέρασε μέσα στις φανταστικές ιστορίες που έπλασε το μυαλό της.

Έλλη Βασιλείου

 • Πότε κατάλαβες ότι σου αρέσει η δημιουργική γραφή;

Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου συγγραφέα. Ίσως να είναι οι ατέλειωτες ώρες που πέρασα με τον μπαμπά μου μικρή να μου διαβάζει όλων των ειδών τα παραμυθία και ιστορίες που με έκαναν να δοκιμάσω να βάλω και τις δικές μου ιδέες στο χαρτί. Το να γράφω ποιηματάκια είναι ένα παιχνίδι που με ταξιδεύει και με διασκέδαζε από όταν ήμουν μικρή.

 • Πώς σου ήρθε η ιδέα για την ιστορία της «Έλλης» που είναι γλυκιά σαν μέλι;

Τι πιο εύκολο να φανταστώ μια ιστορία με έμενα πρωταγωνίστρια . Λίγη αλήθεια, λίγα όνειρα και λίγη φαντασία μαζί! Γλυκιά σαν μέλι δεν ξέρω αν είμαι πραγματικά άλλα κάνει τέλεια ρήμα!

 • Θυμάσαι όλα σου τα όνειρα;

Θυμάμαι πολλά όνειρα μου. Είναι αλήθεια ότι περνώ αρκετές ώρες να ονειροπολώ και να σκέφτομαι πως θα ήταν οι μέρες μου αν όντως συνέβαιναν.

 • Ποιο είναι το πιο τρομακτικό όνειρο που έχεις δει στη ζωή σου;

Να ναι κάλα η μαγική νεραιδόσκονη που σκορπούσε κάθε βράδυ η μαμά πάνω από το μαξιλάρι μου που έδιωχνε τις κακές σκέψεις και με βοηθούσε να αντιμετωπίζω τα τρομακτικά όνειρα θετικά και να βρίσκω έναν τρόπο να τους βρω χαρούμενο τέλος. Έτσι δεν βλέπω εφιάλτες!

 • Στην ιστορία σου τρυπώνουν διάφοροι ήρωες από ιστορίες αλλά και φιλόσοφοι της Αρχαίας Ελλάδας. Η πραγματική Έλλη τι σχέση έχει με τη λογοτεχνία και το διάβασμα;

Η βιβλιοθήκη της Έλλης  είναι γεμάτη ενδιαφέροντα βιβλία που λατρεύει να διαβάζει. Πολλά και διαφορετικά. Ίσως βέβαια να έχει περισσότερα Harry Potter άπ ὀτι για τον Αριστοτέλη…

 • Υπήρχαν σημεία που η έμμετρη γραφή σε δυσκόλεψε;

Όχι, οι λέξεις έρχονται αυτόματα στο μυαλό μου και μου είναι πολύ εύκολο να φτιάχνω ποιηματάκια για οτιδήποτε.

 • Γιατί πράγμα θα ήθελες να γράψεις στη συνέχεια;

Οι περιπέτειες της Έλλης δεν σταματούν εδώ. Στο επόμενο βιβλίο η Έλλη ταξιδεύει...

Θεανώ Πετρίδου

 • Τι θεωρείτε πιο ξεχωριστό στο βιβλίο της Έλλης Βασιλείου «Έλλη»;

H αγνή, πολύχρωμη και ευφάνταστη ματιά ενός 12χρονου κοριτσιού.

 • Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα ενός εικονογράφου που καλείται να ζωντανέψει μία ιστορία μέσα από εικόνες;

Προσωπικά, η πρόκληση ήταν να καταφέρω να απεικονίσω τον χαρακτήρα και την αισθητική της 'Ελλης.

 • Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην ιστορίας της «Έλλης»;

Τα απίθανα όντα που παρελαύνουν, στην ιστορία.

 • Πόσα πολλά ξέρει τελικά ένα 13χρονο κορίτσι για τη ζωή και τα όνειρα;

Πιστεύω πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, με αχαλίνωτη φαντασία και βλέπει τη ζωή με τη δική του πολύχρωμη ματιά. Σίγουρα στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις και η ενθάρρυνση που έχει να ανακαλύπτει συνεχώς τον κόσμο του δίνουν την ώθηση να δημιουργήσει. Και η Έλλη είναι ένα τέτοιο τυχερό παιδί.

 • Ισχύει, ότι μέσα από τα μάτια των παιδιών βλέπουμε την αλήθεια;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Τα έσοδα των δημιουργών από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Μαζί για το Παιδί 

TAGS