ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτός είναι ο επιστημονικός λόγος που θεωρούμε τα μωρά χαριτωμένα

Γιατί άραγε το μυαλό μας μεταφράζει αυτά τα καραφλά, στρογγυλά πλάσματα με τις δίπλες στο δέρμα χαριτωμένα;

Αυτός είναι ο επιστημονικός λόγος που θεωρούμε τα μωρά χαριτωμένα

Όταν κάθεστε και παρακολουθείτε χαμογελώντας βίντεο με μωρά έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα βρίσκουμε τόσο χαριτωμένα; Γιατί άραγε το μυαλό μας μεταφράζει αυτά τα καραφλά, στρογγυλά πλάσματα με τις δίπλες στο δέρμα χαριτωμένα; Γιατί ο εγκέφαλός μας δίνει σήμα ότι πρέπει να τα βοηθήσουμε μόλις ακούσουμε το κλάμα τους ή μυρίσει άσχημα η πάνα τους;

Βασικά ό, τι είναι και κάνει ένα μωρό μας προκαλεί να το φροντίσουμε γιατί χωρίς αυτή την ικανότητα, η ανθρώπινη φυλή θα ήταν υπό εξαφάνιση εδώ και πολλά χρόνια.

Τα ανθρώπινα μωρά είναι από τα πιο ανήμπορα μωρά που υπάρχουν και κυριολεκτικά δε μπορούν να κάνουν τίποτα δίχως τη βοήθεια ενός ενήλικου ανθρώπου. Περνούν μήνες πριν ακόμα καταφέρουν να σηκώσουν το κεφάλι τους. Αν τα αφήσεις μόνα τους θα μείνουν ακίνητα, δε θα μπορούν να βρουν τροφή ή νερό και δε θα μπορούν να απομακρυνθούν από τα ίδια τους τα απόβλητα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις που αναφέρουν ότι η "χάρη" είναι εξελικτικά σχεδιασμένη ώστε να απευθύνει έκκληση προς όλες τις αισθήσεις μας, είτε είμαστε άνδρες, γυναίκες, γονείς, ή άτεκνοι. Το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένα μωρό, είναι η χάρη- όσο πιο χαριτωμένο είναι ένα μωρό, τόσο περισσότερο απευθύνεται στις αισθήσεις μας αλλά και τόσο περισσότερο είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε τη φροντίδα μας. Δηλαδή, τα μωρά οφείλουν την επιβίωσή τους στη χάρη τους. Αλλά τι σημαίνει χαριτωμένο; Είναι μια γλυκιά μυτούλα; Είναι τα μεγάλα μάτια ενός μωρού; Είναι το απαλό δέρμα και τα αθώα γέλια;

Η επιστήμη λέει ότι είναι όλα αυτά μαζί. Βασικά ό, τι είναι και κάνει ένα μωρό μας προκαλεί να το φροντίσουμε γιατί χωρίς αυτή την ικανότητα, η ανθρώπινη φυλή θα ήταν υπό εξαφάνιση εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι δεν είναι τυχαίο που καθόμαστε και γλυκοκοιτάζουμε τα μωρά. Είναι επιστήμη. Είναι ζήτημα εξέλιξης για την ανθρώπινη φυλή.

Τα περισσότερα ζώα ξέρουν πώς να επιβιώνουν από τη γέννηση τους. Σίγουρα, όσο περισσότερο μείνουν με τη μητέρα τους, τόσο περισσότερα θα μάθουν και τόσο πιο ικανό θα γίνει και θα έχει και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. Αλλά από τη γέννηση τους άλλα ζώα μπορούν να σταθούν. Μπορούν να περπατήσουν μέχρι τη σκιά αν χρειαστεί. Μπορούν να βρουν τη θηλή της μητέρας τους. Μπορούν να κρυφτούν από ορισμένους κινδύνους και να επικοινωνούν με το είδος τους.

Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, προφανώς δεν έχουν αυτό το εξελικτικό πλεονέκτημα. Στην εποχή μας πολλά μωρά γεννιούνται από γιατρούς με τη βοήθεια της ιατρικής και των μηχανημάτων. Στη συνέχεια περνούν από μια σειρά εξετάσεων και συνδέονται με διάφορες συσκευές πριν ακόμα γνωρίσουν τις μητέρες τους. Και ακόμη, για πολλούς μήνες, τα ανθρώπινα μωρά είναι απλά φωνακλάδικα και ανήμπορα αλλά τυχαίνει να είναι και τρομερά χαριτωμένα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα γλυκοκοιτάτε ένα μωρό, σκεφτείτε πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συνονθύλευμα φυσικών και χημικών αλγόριθμων που ξεγελούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να λαμβάνετε την εικόνα του μωρού μέσα από ένα θετικό πρίσμα.

Read Next

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

Περισσότερα από

Life

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).

05 Μαϊ 2024

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

05 Μαϊ 2024

Χωρίς πόρτες και παράθυρα: Η βίλα της Ναόμι Κάμπελ στην Αφρική έχει στέγη από φύλλα κοκοφοίνικα

Παράδοση και πολυτέλεια στη βίλα του μοντέλου στο Μαλίντι της Κένυας.

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.