ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Σπύρος Κοντάκης σχεδιάζει ονειρικά έπιπλα που αγνοούν τη λογική

Ένα φωτιστικό που λέγεται Ποπάϋ, ένα κρεβάτι εμπνευσμένο από τον Γιούρι Γκαγκάριν. Τα «ζωντανά» deco αντικείμενα του Σπύρου σπάνε τα δεσμά της ακινησίας.

Ο Σπύρος Κοντάκης σχεδιάζει ονειρικά έπιπλα που αγνοούν τη λογική

Ο Σπύρος Κοντάκης, ξεκίνησε γράφοντας και παίζοντας μουσική, όμως 25 χρόνια αργότερα, όταν ένιωσε ότι έπρεπε να «ξανασχεδιάσει» το μέλλον του σαν καλλιτέχνης και να ξαναβρεθεί με τον παιδικό του εαυτό, πήρε τα μολύβια του και άρχισε να ζωγραφίζει εικόνες από αντικείμενα και έπιπλα. Αν και στατικά, έχουν την τάση να προχωράνε προς το επόμενο επίπεδο της ύπαρξής τους, να αποκτούν συνειδητότητα και τελικά να απελευθερώνονται, σπάζοντας τα δεσμά της ακινησίας.

Η πρόθεση του Σπύρου παραμένει πάντα οτιδήποτε δημιουργεί να μεταφέρει την μαγική αυτή αίσθηση της επικοινωνίας με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τότε που η σοφή αφέλεια και αθωότητα μπορούσε να αποδομήσει και να επανασυνθέσει την πραγματικότητα με έναν ονειρικό τρόπο, καθώς αγνοούσε επίμονα την λογική και τους κανόνες. Ελπίζει τα αντικείμενα που σχεδιάζει, να καταφέρουν να ταξιδέψουν στον κόσμο, να γνωρίσουν και να συζητήσουν με διάφορους ανθρώπους ώσπου τελικά βρουν την ηρεμία, σε κάποιο χώρο, προσφέροντας ταυτόχρονα συντροφικότητα αλλά και επίγνωση σε όποιον βρεθεί κοντά τους.

Ο Σπύρος Κοντάκης σχεδιάζει ονειρικά έπιπλα που αγνοούν τη λογική
«Το Popeye (Ποπάϋ) είναι ένα φωτιστικό το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα. Παράλληλα είναι η αίσθηση της αναγέννησης ενός νέου αντικειμένου μέσα από ένα παλιό απόλυτα στρογγυλό αντικείμενο».

Ο Σπύρος ελπίζει τα αντικείμενα που σχεδιάζει, να καταφέρουν να ταξιδέψουν στον κόσμο, να γνωρίσουν και να συζητήσουν με διάφορους ανθρώπους ώσπου τελικά βρουν την ηρεμία, σε κάποιο χώρο, προσφέροντας ταυτόχρονα συντροφικότητα αλλά και επίγνωση σε όποιον βρεθεί κοντά τους.

«Για πρώτη φορά γεννήθηκα στην Αθήνα το 1969. Από μικρός μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τη μεταξύ τους σχέση. Ήταν μια σχέση που άλλοτε εξέφραζε απόλυτη στοργή, άλλοτε αδιαφορία και άλλοτε ήτανε μία σχέση παγερής και βίαιης εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήταν μια σχέση που έκρυβε ανομολόγητα συναισθήματα. Και από τις δύο πλευρές. Ένα από τα δικά μου, αγαπημένα αντικείμενα ήταν πάντοτε η κιθάρα μου. Μέσα από αυτή οδηγούσα τις σκέψεις και τα δικά μου προσωπικά συναισθήματα, Καταφέρνοντας έτσι να επικοινωνήσω ουσιαστικά και με τους ανθρώπους, κάτι, που με συμβατικούς τρόπους μου ήταν σχεδόν αδύνατον» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Για πολλά χρόνια, η μουσική με βοηθούσε να επιβιώνω κυριολεκτικά αλλά και πνευματικά και γι' αυτό της χρωστώ πολλά . Όταν τα σημάδια φθοράς από την πρώτη μου καριέρα έγιναν πια τραύματα, τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να ξαναγεννηθώ. Αυτό έγινε το 2010 όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με το ντιζάιν. Η Kontaki Design δεν είμαι πια μόνο εγώ, είναι μια ομάδα ανθρώπων που πάνω από όλα σέβονται τις ιδέες και την αισθητική που καθορίζει και τις μεταξύ μας σχέσεις. Ο κάθε ένας έχει αναλάβει ένα δημιουργικό κομμάτι και μαζί λειτουργούμε. Ξεκινάμε με τη Δήμητρα Κορομπίλη General manager. Ο Γιώργος Μπουσούνης artistic consultant, ο Πέτρος Αντζής construction supervisor, photographer, ο Κώστας Αλαγιάννης web developer, ο Μιχάλης Μπουσούνης videographer. Υπάρχουν και άλλοι, φίλοι που δίνουν σημαντική γνώση και βοήθεια σε τομείς όπως η στρατηγική, η επικοινωνία κλπ».

Natalie πολυθρόνα. «Η πρακτικότητα είναι κάτι που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και έχει άμεση σχέση με τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι αυτή που πολλές φορές κατευθύνει τον designer και του δείχνει ένα δρόμο».
Url τραπέζι. «Το design είναι η τέχνη που εξασφαλίζει τη συνθήκη συνύπαρξης του ανθρώπου με τα αντικείμενα σε απόλυτη ισορροπία σε κάθε στιγμή χωρίς συμβιβασμό».


Δώσε μου το δικό σου ορισμό για το design.

«Το design είναι η τέχνη που εξασφαλίζει τη συνθήκη συνύπαρξης του ανθρώπου με τα αντικείμενα σε απόλυτη ισορροπία σε κάθε στιγμή χωρίς συμβιβασμό».

To έργο του Σπύρου και της ομάδας Kontaki Design παρουσιάζονται αυτό τον καιρό στην έκθεση «It's always about a man», στον πολυχώρο Piree, στον Πειραιά, μέχρι τις 19 Ιουνίου του 2016.

Μίλησέ μου για τον τίτλο της έκθεσης «Always about a man».

«Ο πλήρης τίτλος της έκθεσης είναι : It's not about the idea ..... It always about the Man . Νομίζω ότι είναι αρκετά συνοπτικός αλλά και περιγραφικός ταυτόχρονα».

Πως διαχωρίζεις την ιδέα από τον άνθρωπο, όταν μιλάμε για design;

«Δεν τίθεται καν θέμα διαχωρισμού. Την ιδέα την γεννάει ο άνθρωπος . Δεν μπορεί να υπάρχει από μόνη της. Τα τελευταία χρόνια στη μεταμοντέρνα δυτική τέχνη υπάρχει τάση θεοποίησης της ιδέας. Μια εμμονή να της προσδίδεται οντότητα. Για μένα ιδέα είναι μόνο το πρώτο από τα στάδια της τέχνης αλλά όχι το σημαντικότερο. Τα αντικείμενα μου για να υλοποιηθούν και να τελειοποιηθούν χρειάζονται άπειρες ώρες συνεργασίας με ανθρώπους βιοπαλαιστές, τεχνίτες πολύ καλούς στη δουλειά τους, που δουλεύουν με πάθος και μεράκι χωρίς να προσβλέπουν σε καμία δόξα η αναγνωρισιμότητα. Σε αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνω όλα μου τα σχέδια. Σε αυτούς και σ' όσους συγκινούνται από αυτά».

My 7th teacher. «Τα αντικείμενα μου για να υλοποιηθούν και να τελειοποιηθούν χρειάζονται άπειρες ώρες συνεργασίας με ανθρώπους βιοπαλαιστές, τεχνίτες πολύ καλούς στη δουλειά τους».
Bottlefly Mary. «Δεν ξέρω αν τα σχέδια μου έχουν πρακτικότητα αλλά η πρακτικότητα και οι αισθήσεις είναι δύο πράγματα τελείως διαφορετικά».

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να υπηρετεί το design για να έχει πρακτικότητα;

«Η πρακτικότητα είναι κάτι που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και έχει άμεση σχέση με τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι αυτή που πολλές φορές κατευθύνει τον designer και του δείχνει ένα δρόμο. Δεν ξέρω αν τα σχέδια μου έχουν πρακτικότητα αλλά η πρακτικότητα και οι αισθήσεις είναι δύο πράγματα τελείως διαφορετικά. Θέλω να ξεκινάω από τις μνήμες και τις αισθήσεις και θέλω να δημιουργείται ατμόσφαιρα σε σημείο που η πρακτικότητα ακολουθεί όλα τα προηγούμενα. Και το πιο βασικό απ' όλα είναι ότι δε λειτουργώ με κανόνες αλλά με εικόνες που έχω στο μυαλό μου είναι ο μόνος κανόνας για να μπορέσω να φτιάξω αντικείμενα».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου αντικείμενο σπιτιού και γιατί;

«Μου αρέσει το κρεβάτι "Yuri`s dream" γιατί συνδυάζει πολλά πράγματα χωρίς να είναι επιτηδευμένα σχεδιασμένο για αυτά, δεν είναι το κρεβάτι των ονείρων μας αλλά είναι το κρεβάτι που γεννάει τα όνειρα μας. Είναι εμπνευσμένο από το όνειρο του Γιούρι Γκαγκάριν να ταξιδέψει στο διάστημα».

Πες μου λίγα λόγια για το φωτιστικό Popeye.

«Το Popeye (Ποπάϋ) είναι ένα φωτιστικό το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα. Παράλληλα είναι η αίσθηση της αναγέννησης ενός νέου αντικειμένου μέσα από ένα παλιό απόλυτα στρογγυλό αντικείμενο. Η διάσπαση της απολυτότητας με ένα ελατήριο που γεφυρώνει την απόλυτη μπάλα με ένα καινούργιο αντικείμενο γεννάει πάντα νέους κόσμους».

Man - Happy little man. «Δε λειτουργώ με κανόνες αλλά με εικόνες που έχω στο μυαλό μου είναι ο μόνος κανόνας για να μπορέσω να φτιάξω αντικείμενα».

Εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης «It's always about a man», στον πολυχώρο Piree, στον Πειραιά

Ο Σπύρος Κοντάκης.
Τα μοντέλα φοράνε ρούχα από τη σειρά Queens της fashion designer Sofia Myrto Metsoviti.

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.