ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Λερώσου, κάνει καλό»: Οι συμβουλές της μαμάς μου για το πλύσιμο των ρούχων

Μεγάλωσα γνωρίζοντας ότι το Skip θα καθαρίσει.

«Λερώσου, κάνει καλό»: Οι συμβουλές της μαμάς μου για το πλύσιμο των ρούχων

Η μαμά μου μού έμαθε να βγαίνω μπροστά, να διεκδικώ τη θέση μου, να μην πληγώνω τα άλλα παιδιά, αλλά να μην τους επιτρέπω να με προσβάλουν. «Δε θα μασάς τα λόγια σου, θα είσαι πάντα καθαρή και θα φροντίζεις να κάνεις τους γύρω σου χαρούμενους» επαναλάμβανε σαν μάντρα, σχεδόν κάθε μέρα. Ειδικά, στη λέξη «καθαρή» η φωνή της γινόταν πιο βαθιά.

Και η ίδια έδινε το πιο φωτεινό παράδειγμα. Ακόμα και σήμερα αυτό κάνει. Η πρώτη της κίνηση στο σούπερ μάρκετ είναι να κατευθυνθεί στα ράφια με τα απορρυπαντικά και να διαλέξει κάποια από τα νέα προϊόντα του Skip, είτε κάψουλες, είτε υγρό, είτε σκόνη. Πενήντα χρόνια πριν έκανε ακριβώς το ίδιο. Τότε, βέβαια, το Skip ήταν ένα νέο προϊόν που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του και η μόνη επιλογή των νοικοκυρών ήταν η σκόνη. Πέντε δεκαετίες μετά, οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί, το ίδιο και οι δυνατότητες. Το Skip έχει ενδυναμωθεί και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των γυναικών που βάζουν πλυντήριο, ως ο μόνος δρόμος. Ως η συμβουλή που πέρασε από τη μητέρα στην κόρη και από την κόρη στα δικά της παιδιά.

«Ένας λεκές είναι» έλεγε η μητέρα μου χαρούμενη, «τι, δεν θα καταφέρω να τον εξοντώσω; Άλλωστε, αυτές οι “βρωμιές” είναι σαν λεζάντες στις εμπειρίες μας. Αυτά τα σημάδια στα ρούχα είναι τα αναγνωριστικά μας χνάρια στη ζωή» της άρεσε να γίνεται ποιητική, ενίοτε.

Πόσο δίκιο έχουν αυτά τα λόγια. Πόση αλήθεια κρύβουν. Μια στάλα κόκκινο κρασί πάνω στο λευκό μου τζιν έπεσε όταν γελούσαμε, από καρδιάς, με την κολλητή μου εκείνο το βράδυ, στο μπαρ. Μια γουλιά από τον γαλλικό καφέ ξέφυγε από το ποτήρι και έγραψε τη δική της ιστορία πάνω στην μακό μπλούζα μου -την αγαπημένη μακό μπλούζα μου-, μια μέρα με ένταση στο γραφείο. Μια ξαφνική μπόρα, σε ένα ταξίδι μου, στο Παρίσι, στάθηκε αφορμή να λερώσω με λάσπες την κόκκινη ζιπ κιλότ μου. Μια σταγόνα καρπούζι πάνω στο παλ μαγιό μου. Όλες οι κουκκίδες στα ρούχα είναι σταθμοί στον χάρτη της ζωής μας. Και είναι όλες δικές μας, τις κουβαλάμε, ακόμα και όταν τις ξεφορτωνόμαστε.

Ποιος δε θυμάται το θρυλικό διαφημιστικό σλόγκαν «Είκοσι εννέα κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Skip. Αυτοί ξέρουν»; Μαζί με τη συμβουλή της μαμάς για το Skip, το απορρυπαντικό αυτό κατάφερε να συνοδεύσει τα παιδικά καλοκαίρια όσων σήμερα είναι γύρω στα 40, αλλά να γίνει και μια ζωντανή ανάμνηση των νεότερων. Γιατί η μυρωδιά είναι ανάμνηση και καμία ευωδιά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ρούχων που μόλις είχαν βγει από το πλυντήριο της μαμάς και είχαν απλωθεί στο σύρμα να στεγνώσουν.

«Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση να νικάς τους πιο δύσκολους λεκέδες» χαιρόταν η μητέρα μου. Σκέφτομαι αυτή τη φράση κάθε φορά που απλώνω το χέρι μου και παίρνω ένα μπουκάλι υγρό Skip, με «διαστημική τεχνολογία», από το ράφι του σούπερ μάρκετ. Με κάνει και αισθάνομαι πολύ όμορφα.

«Λερώσου, κάνει καλό»: Οι συμβουλές της μαμάς μου για το πλύσιμο των ρούχων

Read Next

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.