ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

9 εντυπωσιακά παραδείγματα όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική συναντάει την ιστορία

Όταν αυτοί οι δύο κόσμοι παλαιών και καινούριων στοιχείων ενωθούν, το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό.

9 εντυπωσιακά παραδείγματα όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική συναντάει την ιστορία

Μια βόλτα στις πόλεις του κόσμου καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο της αρχιτεκτονικής, που καλείται σε πολλές περιπτώσεις να συνδυάσει το παλιό με το καινούριο. Και ενώ η ιστορική αρχιτεκτονική έχει τη δική της γοητεία, η σύγχρονη αρχιτεκτονική έχει την ικανότητα να δημιουργεί έμπνευση. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα με τις εντυπώσεις να κλέβουν τα κτίρια που σχεδιάστηκαν από καταξιωμένα πρόσωπα όπως η Zaha Hadid, ο Rem Koolhaas, ο Santiago Calatrava και ο Frank Gehry. Τα σύγχρονα θαύματα είναι χτισμένα πάνω ή μέσα στα ήδη υπάρχοντα κτίρια και συνδυάζουν επιτυχημένα το νοσταλγικό παρελθόν με το τεχνολογικά προηγμένο μέλλον. Όταν αυτοί οι δύο κόσμοι παλαιών και καινούργιων στοιχείων ενωθούν, το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό.

Ρίξτε μια ματιά στα 9 εντυπωσιακά παραδείγματα όπου οι αρχιτέκτονες ταίριαξαν σύγχρονα κτίσματα με παλαιότερα.

1. Η πόλη της μόδας και του σχεδίου (Παρίσι)

9 εντυπωσιακά παραδείγματα όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική συναντάει την ιστορία

Η πόλη της μόδας και του σχεδίου του Παρισιού βρίσκεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Σηκουάνα. Σχεδιασμένη από την εταιρεία Jakob + MacFarlane, αυτό που την κάνει τόσο αναγνωρίσιμη είναι η εξαιρετικά σύγχρονη, φωτεινή-πράσινη δομή στο εξωτερικό της.

2. Η Λιμενική Αρχή (Αμβέρσα, Βέλγιο)

Σχεδιασμένο από το ανέξαντλητο μυαλό της Zaha Hadid, το κτίριο της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016, κυριολεκτικά δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον πλανήτη. Η Zaha Hadid πήρε το ρίσκο να μετατρέψει έναν εγκαταλελειμμένο πυροσβεστικό σταθμό σε νέο αρχηγείο, το οποίο στεγάζει προσωπικό 500 ατόμων.

3. Elbphilharmonie Hamburg (Αμβούργο, Γερμανία)

Όταν άνοιξε το 2017, το Elbphilharmonie Hamburg θεωρήθηκε από πολλούς ως το πιο συναρπαστικό μέρος του κόσμου για να διοργανωθεί μια συναυλία. Η κατασκευή του Herzog & de Meuron ανοικοδομήθηκε πάνω σε μία παλιά αποθήκη του 1963 και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της πόλης.

4. Το Στρατιωτικό Μουσείο (Δρέσδη, Γερμανία)

Παρόλο που αρχικά λειτούργησε ως οπλοστάσιο το 1876, στη συνέχεια έγινε επίσημα μουσείο το 1897. Ωστόσο, το 1989, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του. Ο χώρος άνοιξε και πάλι στο κοινό το 2011, ύστερα από την ανακαίνιση του Daniel Libeskind. Όραμά του ήταν να κατασκευάσει μία σύγχρονη πρόσοψη, η οποία θα ξέφευγε από το παραδοσιακό νεοκλασικό κτίριο.

5. Το Κολέγιο St. Antony's (Οξφόρδη, Αγγλία)

Η Zaha Hadid και σ' αυτή την περίπτωση, κατάφερε να σχεδιάσει μια υπερσύγχρονη δομή στην πανεπιστημιούπολη του παλαιότερου πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανοξείδωτη πρόσοψη είναι αυτή που σίγουρα δε περνάει απαρατήρητη τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους επισκέπτες, που έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά.

6. Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (Τορόντο, Καναδάς)

Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο έχει πλούσιο παρελθόν ως προς την αρχιτεκτονική του. Χτίστηκε το 1914 σε νεο-ρωμανικό στιλ και η ανακαίνιση που έγινε στη συνέχεια είχε επιρροές από την Art Deco. Το 2007, ο Daniel Libeskind πρόσθεσε μια επέκταση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευασμένη κυρίως από γυαλί, αλουμίνιο και χάλυβα.

7. Το αόρατο κτίριο - Stealth Building (Νέα Υόρκη)

Σχεδιασμένο από την εταιρεία WORKac της Νέας Υόρκης, το Stealth Building είναι μια κατασκευή σε μια πόλη με αυστηρούς κανόνες αρχιτεκτονικής. Όταν συζητήθηκε η ανακαίνιση αυτού του πανέμορφου κτιρίου από χυτοσίδηρο, η αρμόδια Επιτροπή απαίτησε η στέγη να είναι εντελώς αόρατη. Και γι' αυτό το λόγο ονομάζεται "Αόρατο κτίριο".

8. Space Asia Hub (Σιγκαπούρη)

Σχεδιασμένο από την εταιρεία WOHA που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, το Space Asia Hub χτίστηκε εντός και γύρω από δύο πρώην μεγάλα σπίτια. Αυτές οι βίλες βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με την υπερσύγχρονη, γυάλινη δομή που έχει τώρα το κτίριο. Σήμερα, ο χώρος είναι μία πολυτελής γκαλερί, όπου φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης.

9. Εκκλησία Sant Fransesc (Ισπανία)

Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από φραγκισκανούς ιερείς, αλλά εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα για άγνωστους λόγους. Μέχρι το 2000, η δομή του κτιρίου ήταν ακαθόριστη. Όταν ανέλαβε την ανακαίνιση ο αρχιτέκτονας David Closes, σχεδίασε την πιο εντυπωσιακή είσοδο σε κτίριο.

Πληροφορίες από architecturaldigest.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.