Πολύ εύκολο και νόστιμο γλυκό. Τρώγεται χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωτό ή χωρίς.
Υλικά
5 αχλάδια
200 γρ. μαργαρίνη (τετράγωνη)
2 ποτήρια ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
κανέλα
Εκτέλεση / 60 λεπτά
- Πλένουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ χοντρές, έτσι ώστε να έχουμε ροδέλες με μια τρύπα στη μέση.
- Ανάβουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 180 βαθμούς και βάζουμε σε ένα ταψί 30-35 εκ. το βούτυρο να λιώσει. Το βγάζουμε και απλώνουμε το ένα ποτήρι ζάχαρη σε όλο το ταψί. Στρώνουμε όμορφα τα αχλάδια.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
- Σε ενα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τις βανίλιες.
- Σιγά σιγά ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι, μια κουταλιά μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις για να μη ξεφουσκώσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το αλεύρι κι η μαρέγκα.
- Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα αχλάδια να πάει σε ολη την επιφάνεια. Και να μη πάει παντού δε μας ενοχλεί γιατί θα φουσκώσει πολύ και θα καλυφτούν τα αχλάδια.
- Το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, εξαρτάται από τον φούρνο.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα κανέλα.
Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο: