ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βουτυρένια, αφράτη, μαγική: Η γαλλική ομελέτα είναι το κορυφαίο πιάτο με αυγά

Κλασική και ρουστίκ: Η απόλυτη ομελέτα. Μάθε πώς να την φτιάχνεις.

Η γαλλική ομελέτα έχει τη χάρη του σκέτου, σωστά ψημένου αυγού κι ακόμα αν την θέλεις γεμιστή, τα υλικά της μπαίνουν λίγα, σωστά σωταρισμένα από πριν. Διάλεξα αυτό το βίντεο γιατί, με δύο τρόπους, μας εκπαιδεύει να κάνουμε μια σωστή ομελέτα.

Η ομελέτα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Αν ζητήσεις ομελέτα στην Ελλάδα, θα σερβιριστείς ομελέτα στρογγυλή ή διπλωμένη στη μέση και σίγουρα θα έχει χρώμα ροδοψημένο.

Συνήθως δεν την τρώμε σκέτη, αλλά με προσθήκη τυριών, λαχανικών ή αλλαντικών μέσα στα αυγά. Χρησιμοποιούμε τα αυγά σαν συνδετικό στοιχείο για να ενώσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε μέρη της Ελλάδας τη λέμε φρουτάλια ή σφουγγάτο ή απλά την περιγράφουμε: ομελέτα με πατάτες.

Οι Ιταλοί, τη λένε φριτάτα, frittata και οι Ισπανοί που της δίνουν περισσότερο ύψος, τη λένε τορτίγια, tortilla. Για να ψηθεί αυτή η ομελέτα στο τηγάνι θέλει ή τουμπάρισμα ή να μπει στο γκριλ του φούρνου. Οι ομελέτες με τα πολλά υλικά ψήνονται κατευθείαν στο φούρνο.

Η ομελέτα στη Γαλλία

Οι Γάλλοι, τη δική τους ομελέτα την θέλουν απλή, λεπτή και λευκή. Ακόμα κι αν είναι γεμιστή, τα υλικά θα είναι τόσα ώστε να δίνουν γεύση και να συνοδεύουν, όχι να καλύπτουν, τη ντελικάτη γεύση των αυγών και του βουτύρου. Επιμένουν να ψήνουν τα αυγά χωρίς να πάρουν χρώμα γιατί έτσι διατηρείται η κρεμώδης υφή της πρωτεϊνης. Όσο ροδίζει η ομελέτα, τόσο περισσότερο στεγνώνει το αυγό. Μην νομίζετε πως τρώνε μισοψημένη την ομελέτα τους. Το αυγό είναι ψημένο με τέτοιο τρόπο που είναι αφράτο και τρυφερό και αξίζει να μάθετε την τεχνική.

Δύο τρόποι για να φτιάξουμε γαλλική ομελέτα

1. κλασσική γαλλική ομελέτα

μέτρια δυνατή φωτιά, πολύ έντονο ανακάτεμα για να γίνει όσο πιο ομοιογενές το ψήσιμο και να μην πάρει καθόλου χρώμα η ομελέτα

2. χωριάτικη γαλλική ομελέτα

δυνατή φωτιά, αργό ανακάτεμα να δημιουργηθούν μεγάλα πήγματα αυγού και έξτρα βούτυρο να ροδίσει

Ο Jacques Pepin στο βίντεο δείχνει εξαιρετικά τους δύο τρόπους, πρώτα της χωριάτικης και μετά της κλασσικής γαλλικής ομελέτας.

Η ταυτότητα της γαλλικής ομελέτας

Να θυμόμαστε τα ακόλουθα όταν σκεφτόμαστε "γαλλική ομελέτα”:

  • Η κλασσική γαλλική ομελέτα έρχεται τυλιγμένη σαν πούρο και δεν έχει χρώμα.

  • Η βάση των αυγών είναι σκέτη ή αρωματίζεται με βότανα (σχινόπρασο, εστραγκόν, μυρώνια, μαϊντανός).

  • Αν θέλουμε γέμιση, προσθέτουμε υλικά στην μια άκρη της ομελέτας και μετά τη διπλώνουμε. Τα υλικά δεν πρέπει να είναι πολλά γιατί αλλιώς φουσκώνει η ομελέτα και σπάει στο δίπλωμα.

  • Tα υλικά της γέμισης πρέπει να είναι στεγνά από υγρά, δηλαδή να έχουμε ψήσει πχ.τα μανιτάρια

  • Το συνεχές κούνημα των αυγών την ώρα που ψήνονται σε χαμηλή φωτιά επιτρέπει να μοιράζεται καλύτερα η θερμοκρασία και να ψήνεται η πάνω και η κάτω επιφάνεια ταυτόχρονα. Ετσι δεν στεγνώνει η κάτω επιφάνεια και δεν παίρνει χρώμα.

  • Τα αυγά τα κτυπάμε με πηρούνι τόσο ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια ασπραδιού όταν σηκώνουμε το πηρούνι. Δεν χρησιμοποιούμε σύρμα για να μην πάρει πολύ αέρα μέσα το μίγμα και γίνει σαν σουφλέ, γιατί μετά δεν θα διπλώνεται.

  • το μέγεθος του τηγανιού είναι σημαντικό για την ποσότητα των αυγών που θα ψήσεις. Για μια ομελέτα με 3 αυγά θέλει τηγάνι 16-18 εκ.

Να προσθέσω και το δικό μου μυστικό για τρυφερή ομελέτα; μερικά κομματάκια παγωμένου βουτύρου μέσα στα χτυπημένα αυγά πριν τα ρίξετε στο τηγάνι.

Υλικά

  • 3 αυγά

  • αλάτι

  • μαύρο πιπέρι

  • βούτυρο

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε αντικολλητικό τηγάνι 16-18 εκ

Τίποτα δεν περιγράφει καλύτερα την εκτέλεση των δύο τεχνικών από αυτό το βίντεο:

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.