Το φαγητό - και ειδικά το καλό φαγητό - μου αρέσει πολύ. Κατ' επέκταση και τα γλυκά. Και η μαγειρική. ΟΚ δεν είμαι και ο Jamie Oliver αλλά το παλεύω.
Το κλισέ "η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού" για μένα ισχύει και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πώς μεγάλωσα με μια μητέρα που όλο κάτι μαγείρευε. Αυτό είχε μάθει από τη δική της μαμά και αυτό δίδαξε σε μένα και την αδερφή μου. Έτσι όσο μεγαλώνω, ανακαλύπτω τον κόσμο της γεύσης και έχω αποδεδειγμένα δει πώς όλα μπορεί να περάσουν αν αφιερώσεις 1 ώρα δημιουργίας στην κουζίνα.
Πάντα ψάχνω συνταγές που να είναι εύκολες, easy going και καθόλου αγχώδεις. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το νόημα του comfort food; Μετά από ατελείωτο You Tube και Google search δημιούργησα την δική μου εκδοχή του banana bread. Την έκανα τις προάλλες, έφερα στο γραφείο και μετά από πολλές πιέσεις (#not) αποφάσισα να μοιραστώ την συνταγή μου.
Θα χρειαστείτε:
*4 ώριμες μπανάνες
*100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
*Μια κούπα καστανή ζάχαρη
*2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
*2 αυγά
*Μισή κουταλιά του γλυκού απόσταγμα βανίλιας ή μία κουταλιά του γλυκού λικέρ της επιλογής σας
*Μισή κουταλιά του γλυκού σόδα
*Μοσχοκάρυδο
*Κανέλα
*Τρία μπολ, μία σπάτουλα και ένα αναδευτήρι
Συνταγή:
1.Στο πρώτο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
2. Στο δεύτερο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες, με ένα πηρούνι, μέχρι να γίνουν πουρές και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα αυγών.
3. Στο τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τα μυρωδικά μας, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το μείγμα μπανάνας - αυγών, το λικέρ ή τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με την σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας. Είμαστε έτοιμοι!
4. Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Κάνουμε το γνωστό κόλπο με την οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθούμε πως το μείγμα έχει ψηθεί καλά.
5. Aφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί ένα 5λεπτο και σεβρίρουμε με άχνη ζάχαρη, με μαρμελάδα ή συρόπι. Ταιριάζει με τσάι, καφέ και λικέρ.
Προσοχή. Το κέικ αυτό λόγω της υγρασίας της μπανάνας δεν θα γίνει εντελώς στεγνό. Οπότε μην σας αγχώσει αν είναι υγρό. Έτσι πρέπει.
Έξτρα tips:
- Η κλασική συνταγή του banana bread θέλει 2 κούπες ζάχαρη. Προσωπικά το θεωρώ υπερβολή γιατί η γλύκα της μπανάνας είναι αρκετή.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο στερεό μείγμα λίγο κακάο και στην τελική φάση ανακατέματος κομματάκια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς που θα δώσουν πολλές γεύσεις, διαφορετική υφή στο κέικ και θα το απογειώσει.
- Το καλύτερο tip (αυτό για τους foodie της παρέας μας) για να απολαύσετε το banana bread είναι την επόμενη μέρα, που θα έχει κάτσει για τα καλά, να το βάλετε στην φρυγανιέρα για 1-2 λεπτά και να του απλώσετε μια γενναία δόση Nutella ή μαρμελάδας. Εμένα μου αρέσει και με golden syrup.