0
SHARES

Το MasterChef μας έχει μάθει αρκετά. Τις λέξει «τσέρκι» και «μπλανσάρισμα», την τεχνική του φλόγιστρου, πώς φιλετάρουμε σωστά τον μπακαλιάρο, πόση ώρα ψήσιμο θέλει η πάπια και ότι η σοκολάτα ή ο καφές ταιριάζουν ακόμα και σε αλμυρά πιάτα. Μαζί με αυτά μάθαμε και μία σειρά νέων σεφ, οι οποίοι έχουν περάσει κατά καιρούς από το πλατό για μία guest εμφάνιση, αλλά αυτή του καταξιωμένου Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου ξεχώρισε χάρη σε μία εξαιρετική δύσκολη δοκιμασία αποχώρησης που τελικά στοίχισε στη Μάγκυ Ταμπακάκη την θέση της στον διαγωνισμό. 

Την στιγμή που ο Πάνος Ιωαννίδης ανέφερε το όνομα του ελληνικού εστιατόριου Mazi στο Λονδίνο, όπου ο καλεσμένος τους δουλεύει ως επικεφαλής της κουζίνας, μάλλον τα smartphones και τα desktop πήραν φωτιά στην αναζήτηση του διακεκριμένου εστιατορίου που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τις ελληνικές του γεύσεις.

Το μικρό εστιατόριο στην καρδιά του Notting Hill είναι ντυμένο στα λευκά, ενώ στο πίσω μέρος του θα βρει κανείς μία φωτεινή αυλή με κληματαριά όπου μπορείς να καθίσεις, έχοντας την αίσθηση πως βρίσκεται σε κάποιο σοκάκι των Κυκλάδων.

Το Mazi έγινε αρχικά γνωστό χάρη στην υψηλών απαιτήσεων κουζίνα των Γιώργου Βενιέρη και Αθηναγόρα Κωστάκου όμως πλέον στο τιμόνι του μενού βρίσκεται ο άνθρωπος που ζήτησε από την Μάγκυ και από τον Γιώργο Φασιλή να μαγειρέψουν τα πιο περίτεχνα γιουβαρλάκια που έχουμε δει σε πιάτο.

Η Λαμπρινή Καρκασίνα και ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο φημισμένους και διακεκριμένους Έλληνες σεφ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, με μία ραγδαία εξέλιξη, καλπάζουσα φαντασία πάνω στις ελληνικές συνταγές και ένα ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο. Δίπλα του, η Λαμπρινή Καρκασίνα, η οποία έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία την κρύα κουζίνα του εστιατορίου. Δύο καλοί λόγοι για να σταματήσει κάποιος εκεί αν βρεθεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η κάβα έχει αποκλειστικά ελληνικά κρασιά επενδύοντας στους νέους έλληνες παραγωγούς με τις βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς να λείπουν και μερικά από τα μεγάλα ονόματα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου στο Αγιωργίτικο της Νεμέας, το κόκκινο κρασί που γοητεύει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους αλλά προφανώς τώρα και τους Άγγλους. Πολλά είναι και τα cocktails που τολμούν να πειραματιστούν με ελληνικές γεύσεις: χαρακτηριστικό είναι το μαρτίνι μελομακάρονο που σερβιρίστηκε στις γιορτές, αλλά και το καθιερωμένο στον κατάλογο μαρτίνι ελληνικός καφές. Μάλιστα στα επιδόρπια περιλαμβάνεται και παγωτό με γεύση ελληνικού καφέ.

Η αυλή του εστιατορίου.
Οι λουκουμάδες με το μέλι.

Η διεθνής απήχηση της ελληνικής κουζίνας

Το Μazi γρήγορα έγινε αγαπημένο στέκι δημοσιογράφων και κριτικών τέχνης που δεν σταματούν να γράφουν για αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα για το εστιατόριο του Notting Hill υπάρχουν και σε διεθνείς τίτλους που εκδίδονται στην Ταϊβάν, την Ολλανδία, Χονγκ Κόνγκ κ.α. Επιπλέον, η Standard το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς στο Λονδίνο, ενώ μπήκε και στον κατάλογο του Michelin 2013 για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του Λονδίνου.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κουζίνα είχε μείνει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσε κανείς να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του το Real Greek που βρισκόταν στο Hoxton. Εμφανίστηκε το 1999 με σεφ τον άκρως επιτυχημένο σεφ Θεόδωρο Κυριακού. Όταν πούλησε όμως το εστιατόριο οι νέοι ιδιοκτήτες το επέκτειναν με έξι νέα καταστήματα, με αποτέλεσμα να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το TimeOut του Λονδίνου. Μάλιστα από τον Ιούλιο έκλεισε το κατάστημα στο Hoxton.

Η Ελληνίδα που κέρδισε το στοίχημα με το Mazi

H Xριστίνα Μουράτογλου, συνιδιοκτήτρια του Mazi, έφτασε στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια για σπουδές και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις. Εκμεταλλεύτηκε άμεσα το κενό στην ελληνική κουζίνα και σχεδίασε τη δημιουργία του Mazi. Επέλεξε απλή αισθητική για το χώρο και συνταγές της γιαγιάς, αλλά με τη χρήση μερικών εναλλακτικών αλλά οπωσδήποτε αυθεντικών προϊόντων: ελληνική σαλάτα με φέτα και δίκταμα, για παράδειγμα. Καθόλου τυχαία, επέλεξε να ανοίξει το Mazi στον χώρο που παλιά βρισκόταν το Costas Grill. Στον εσωτερικό χώρο μπορούν να καθίσουν περί τα 40 άτομα ενώ στην αυλή άλλα 30 περίπου.

Info: Hillgate Street, Notting Hill, Λονδίνο. τηλ. 020 7229 3794

 www.mazi.co.uk