ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά. 9 περίεργα αρώματα που μπορεί να βγάλει το κρασί

Μπανάνα, σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά, βούτυρο. Ας δούμε γιατί βιώνουμε αυτές τις οσμές στο κρασί, σύμφωνα με τους ειδικούς του krasiagr.com.

Σπίρτο, χανζαπλάστ, κοπριά. 9 περίεργα αρώματα που μπορεί να βγάλει το κρασί

Απομίμηση βουτύρου (ποπ κορν)

Η απομίμηση βουτύρου (που συχνά αποκαλείται λανθασμένα ως «ποπ κορν») προέρχεται από το υπερβολικό διακετύλιο σε ένα κρασί. Το διακετύλιο είναι ένα προϊόν που σχηματίζεται κατά την πρώτη ζύμωση του κρασιού, όταν η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλη. Είναι επίσης και παράγωγο της δευτερεύουσας ζύμωσης, όταν το μηλικό οξύ (ένα ισχυρό οξύ) μετατρέπεται σε ένα μαλακότερο γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κρασί ένα πληρέστερο σώμα και μερικές φορές, μια βουτυρώδη γεύση.

Άρωμα μπανάνας

Το άρωμα μπανάνας, όπως και του βουτύρου, που αναφέρεται παραπάνω, είναι ένα υποπροϊόν της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Είναι το κρασί «κακό» αν μυρίζει μπανάνα; Μάλλον όχι, αν το άρωμα είναι σε ελάχιστο και μόλις και μετά βίας ανιχνεύσιμο ποσοστό.

Χανζαπλάστ, αχυρώνας, κοπριά

Αυτά τα αρώματα είναι ενδεικτικά των βρεττανομύκητων, (που με αγάπη ονομάστηκαν «Bretts» από τον κόσμο του κρασιού). Το «Brett» είναι στην πραγματικότητα μύκητες που χαλάνε το κρασί, αλλά σε μικρές ποσότητες, μερικοί πότες κρασιού το απολαμβάνουν πραγματικά. Άλλοι, πάλι, όχι.

Σπαράγγια σε κονσέρβα

Αυτό το περίεργο άρωμα είναι το αποτέλεσμα που έχουν τα σταφύλια όταν συλλέγονται πράσινα, χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως. Εμφανίζεται πιο συχνά σε Sauvignon Blanc.

Σπίρτο

Τα αρώματα σπίρτου προέρχονται από το διοξείδιο του θείου, το οποίο χρησιμοποιούν οι οινοποιοί στους αμπελώνες για την προστασία των κρασιών από την μούχλα και στο κελάρι για τη διατήρηση των κρασιών. Ακόμα κι αν οι οινοποιοί επιλέξουν να μην προσθέσουν διοξείδιο του θείου, θα βρίσκεται πάντα σε μικρές ποσότητες στο κρασί, καθώς είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης και είναι πάντα παρών στους οίνους.

Μούχλα

Η παρουσία των αρωμάτων μούχλας είναι αποτέλεσμα των βακτηρίων που έχουν χαλάσει το κρασί, του κρασιού που γίνεται από μουχλιασμένα σταφύλια ή των κρασιών που ζυμώνονται σε ακάθαρτα βαρέλια. Πιθανότατα να προέρχεται όμως και από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).

Κλεισούρα

Όπως η μούχλα, έτσι και το άρωμα κλεισούρας μπορεί να προέρχεται από ακάθαρτα βαρέλια. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του TCA (τριχλωροανισόλη).

Κλούβιο αυγό

Η μυρωδιά του χαλασμένου αυγού σε ένα κρασί προέρχεται από το υδρόθειο, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διοξειδίου του θείου. Η παρουσία του υδρόθειου επιδεινώνεται όταν το κρασί έχει χαμηλά επίπεδα αζώτου, το οποίο κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί στην καταπολέμηση της παρουσίας υπερβολικού υδρόθειου. Ποικιλίες, όπως το Riesling και το Chardonnay, που έχουν φυσικά χαμηλά επίπεδα του αζώτου, είναι πιο επιρρεπή σε αυτό το άρωμα.

Μυρωδιά κουναβιού (Skunk)

Το υδρόθειο και άλλα προϊόντα του θείου σε ένα κρασί μπορεί να συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ενώσεις που αναδίδουν αυτή την άσχημη μυρωδιά.

Λάχανο τουρσί

Όπως και το άρωμα του λάχανου, αυτό το ενδιαφέρον άρωμα είναι ένα προϊόν της ζύμωσης, όπως τα αρώματα βουτύρου και μπανάνας.

Βρεγμένο χαρτόνι

Αν μυρίζετε βρεγμένο χαρτόνι, τότε το κρασί είναι «φελωμένο» ή “goût de bouchon” σύμφωνα με τους Γάλλους ή “Cork Taint” για τους Βρετανούς. Προέρχεται από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.