ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένας ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις, αποκαλύπτει ποιες έξι τροφές δεν τρώει ποτέ

Ένας δικηγόρος με μακρά εμπειρία στην υπεράσπιση καταναλωτών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, μας εκμυστηρεύεται τις έξι τροφές που δεν επιλέγει ποτέ.

Ένας ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις, αποκαλύπτει ποιες έξι τροφές δεν τρώει ποτέ

Ο δικηγόρος Bil Marler έχει ασχοληθεί για περισσότερα από 20 χρόνια με αγωγές καταναλωτών για τροφικές δηλητηριάσεις, έχοντας κερδίσει 600 εκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες του. Και σε πρόσφατο άρθρο του στο «Food Poisoning Journal» αναφέρει ποιες είναι οι έξι τροφές που, σύμφωνα με την εμπειρία του, θεωρεί πιο επικίνδυνες και, επομένως, αποφεύγει να καταναλώσει:

1) Ωμά στρείδια

Ένας ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις, αποκαλύπτει ποιες έξι τροφές δεν τρώει ποτέ

Περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης έχουν προκληθεί από οστρακοειδή μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια απ' ό,τι τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Και η αιτία; Η υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθώς το νερό της θάλασσας γίνεται παγκοσμίως πιο ζεστό, αυξάνεται η γέννηση μικροβίων, με αποτέλεσμα όσοι καταναλώνουν ωμά στρείδια να βάζουν στον οργανισμό τους και αυτά.

2) Κομμένα ή πλυμένα από πριν φρούτα και λαχανικά

Καλύτερα να τα αποφεύγουμε «όπως ο διάολος το λιβάνι». Είναι μεν εύκολα για άμεση κατανάλωση, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην ετοιμασία της συγκεκριμένης τροφής μέχρι την τελική μορφή της, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μολύνσεις. Κι έτσι, δεν αξίζει να το ρισκάρουμε.

3) Ωμά λαχανάκια Βρυξελλών

Οι τροφικές δηλητηριάσεις από λαχανάκια Βρυξελλών είναι εντυπωσιακά συχνές, εφόσον έχουν εμφανιστεί σε αυτά περισσότερα από 30 βακτήρια (με κύρια τη σαλμονέλα) μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Έχουν προκύψει τόσα κρούσματα που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας τον κίνδυνο της μόλυνσης του οργανισμού μας από τη συγκεκριμένη τροφή», εξηγεί ο Marler. «Είναι ένα προϊόν που δεν καταναλώνω ποτέ».

4) Ωμό κρέας

Καλύτερα να μην παραγγέλνουμε την μπριζόλα μας μισοψημένη. Το κρέας πρέπει να μαγειρεύεται στους 160 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να σκοτωθούν τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στον οργανισμό μας.

5) Ωμά αυγά

Για όσους θυμούνται την επιδημία της σαλμονέλας στη δεκαετία του '80 και τις αρχές της δεκαετίας του '90, ο συγκεκριμένος κίνδυνος θεωρείται δεδομένος. Βέβαια, η πιθανότητα να δηλητηριαστούμε από ωμά αυγά είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν, αλλά ας εξακολουθήσουμε να τα αποφεύγουμε.

6) Μη παστεριωμένο γάλα και χυμοί

Ένα αυξανόμενο κίνημα καταναλωτών μάς προτρέπει να πίνουμε «ωμό» γάλα και χυμούς, με το επιχείρημα ότι η παστερίωση μειώνει κατά πολύ τη θρεπτική αξία τους. Ο Marler, ωστόσο, απαντά ότι η παστερίωση δεν είναι επικίνδυνη, ενώ τα ωμά ροφήματα μπορούν να είναι. Κι αυτό, γιατί αν δεν περάσουν από αυτό το στάδιο της επεξεργασίας, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για μόλυνση από βακτήρια ή ιούς.

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.