ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν

Στην καρδιά του Σόχο, στο Μανχάταν, φτιάχνονται οι καλύτερες ελληνικές πίτες. Πίτα, όπως pie στα αγγλικά, δηλαδή όπως διαβάζεται το "Pi" (πι) που ισούται με 3,14.

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν

Το Σόχο, στο νότιο Μανχάταν, της Νέας Υόρκης, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αφρόκρεμας των μανχατανέζων, είναι γνωστό για τις γκαλερί και την αρχιτεκτονική του. Το όνομα του προέρχεται από την φράση «south of Houston», νότια δηλαδή της οδού Χιούστον. Ανάμεσα στα 26 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής και τα 500 περίπου κτήρια, στον αριθμό 512 της οδού Μπρουμ (Broome St), βρίσκεται και το “Pi Bakerie”, o ελληνικός φούρνος που ταΐζει πεντανόστιμες πίτες την εκλεκτή γειτονιά.

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν
Η Ανθή Καταπόδη μας μιλάει από τη χιονισμένη όπως είπε Νέα Υόρκη.

«Έχω γεννηθεί στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, όμως είμαι μεγαλωμένη στην Αθήνα. Η μητέρα μου είναι ελληνοαμερικανίδα, μεγαλωμένη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ ο πατέρας μου, ο Άγγελος Καταπόδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα» λέει η Ανθή Καταπόδη, η ιδιοκτήτρια του φούρνου “Pi”, ξετυλίγοντας το νήμα της ζαχαρένιας -στην κυριολεξία- ιστορίας της. «Όταν αργότερα, μετά από κάποια χρόνια, ξαναγυρίσαμε στη Νέα Υόρκη, οι οικογένειά μου έφτιαξε φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Έτσι μεγάλωσα, μέσα στα γλυκά και στη συγκεκριμένη μπίζνα. Πρωτοπόρος άνθρωπος και φωτεινό μυαλό ο πατέρας μου, έκανε πολλά προχωρημένα πράγματα, για παράδειγμα ήμασταν ο πρώτος φούρνος που έφερε τα κρουασάν από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη» συνεχίζει η Ανθή, η οποία δεν άφησε την πληροφορία/παρακαταθήκη να πάει χαμένη, την αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. «Η ιστορία του “Pi” έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ήξερα ποιος ήταν ο δρόμος που ήθελα να ακολουθήσω».

Εσωτερικό του φούρνου "Pi".
Οι γνωστές πίτες που λατρεύουν οι απαιτητικοί πελάτες του.
Mikonos "Pi". Πεντέμισι δολάρια.

-Τι σημαίνει το όνομα «Pi»; Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα;

«Το όνομα “Pi” ήταν ένα όνομα που σκέφτηκε η μητέρα μου, η Ρεγγίνα Καταπόδη, που είναι και ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου “Artopolis” της Αστόρια. Η ιδέα πίσω από το “Pi” (πι) είναι τα δύο πρώτα γράμματα της ελληνικής λέξης πίτα. Αρχικά, πριν καταλήξουμε στο “Pi”, θέλαμε να ονομάσουμε τον φούρνο “Π”, που είναι ο μαθηματικός χαρακτήρας που αντιστοιχεί στο γνωστό 3,14 και στα αγγλικά προφέρεται “πάι” όπως δηλαδή και η πίτα (pie) στα αγγλικά. Δυστυχώς όμως δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύμβολο και έτσι καταλήξαμε στο όνομα “Pi”».

Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για τη “συνειδητοποιημένη” κουζίνα και διατροφή. Υπάρχει μεγάλη πίεση να είναι όλοι fit.

-Ποια είναι η αντίδραση των νεοϋορκέζων απέναντι στα καλούδια της ελληνικής κουζίνας; Τους αρέσουν;

«Ο φούρνος “Pi” βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Σόχο στη Νέα Υόρκη. Η γειτονιά αυτή έχει πολλά στοιχεία από ευρωπαϊκές επιδράσεις. Ο κόσμος της γειτονιάς μας είναι πολυταξιδεμένος και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Γνωρίζει πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό και για την ελληνική κουζίνα. Μας έχει αγκαλιάσει πραγματικά. Αυτή τη στιγμή είναι και πολύ in η μεσογειακή διατροφή και εμείς μαγειρεύουμε μόνο με αγνές πρώτες ύλες, οπότε εκπληρώνουμε τέλεια τις ανάγκες και προτιμήσεις των κατοίκων του Σόχο. Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για τη “συνειδητοποιημένη” κουζίνα και διατροφή. Υπάρχει μεγάλη πίεση να είναι όλοι fit. Μπαινοβγαίνουν celebrities καθημερινά όπως η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν».

"Pi" όπως πίτα. Για πάντα.
Από τις μαρμελάδες μέχρι τις ζύμες, όλα φτιάχνονται στο εργαστήρι του "Pi".

«Για ποιο από τα προϊόντα σας είναι πιο ξακουστός ο φούρνος σας;» ρωτάω. «Από αλμυρά τα πιο δημοφιλή προϊόντα μας είναι ο μουσακάς σε μορφή πίτας και επίσης η πίτα “Green Harvest” που αποτελείται από σπανάκι, πράσο, κέιλ (kale), φέτα και μανούρι. Από επιδόρπια φτιάχνουμε ελληνικό γιαούρτι με βύσσινο του κουταλιού και κομματάκια μπακλαβά» εξηγεί η Ανθή και στο τσακ είμαι να ρωτήσω «μα, τι στο καλό συμβαίνει με αυτό τα κέιλ και όλοι το εντάσσουν στη διατροφή τους;». Γκουγκλάρω όμως και μαθαίνω ότι πρόκειται για τον πρωταθλητή των λαχανικών με πλούτο θρεπτικών στοιχείων. Οπότε κάνω άλλη ερώτηση, την οποία η Ανθή απαντάει με κέφι.

-Έχετε κάποια αστεία με κάποιον πελάτη σας να θυμηθείτε;

«Είχαμε μία πελάτισσα που έψαχνε γαμπρό. Της είπαμε λοιπόν, ότι πρέπει να προσευχηθεί στον Άγιο Φανούριο, να αγοράσει μία φανουρόπιτα, να κάνει την ευχή της και να την ευλογήσει ο παπάς της εκκλησίας. Ερχόταν, που λες, κάθε εβδομάδα για περίπου τρεις μήνες μέχρι που σταμάτησε κάποια στιγμή ξαφνικά να εμφανίζεται. Υποψιαστήκαμε ότι θα τον βρήκε τελικά τον γαμπρό της».

«Το πιο ωραίο σχόλιο που έχουμε ακούσει είναι ότι θυμίσαμε σε κάποιον πελάτη μας τις γεύσεις της γιαγιάς του στην Ελλάδα» λέει η Ανθή.
«Η πίτα “Green Harvest” που αποτελείται από σπανάκι, πράσο, κέιλ (kale), φέτα και μανούρι, είναι από τις σπεσιαλιτέ μας»

-Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει από κάποιον πελάτη σας;

«Το πιο όμορφο σχόλιο που έχουμε ακούσει από πελάτη μας είναι πως του θυμίσαμε το παστίτσιο και τα μελομακάρονα της γιαγιάς του στην Ελλάδα». Ε, ναι. Αυτός είναι και ο σκοπός του “Pi” άλλωστε: να διαλαλήσει την υπεροχή της ελληνικής κουζίνας. Συγκρίνεται το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο; Συγκρίνεται το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο με το ετοιματζίδικο; Αλλάζοντας θέμα, ρωτάω την Ανθή για τη ζωή στη Νέα Υόρκη. «Η ζωή εδώ κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει ισορροπία και μπορεί ο καθένας να έχει τόσο την επαγγελματική όσο και την κοινωνική του ζωή. Ε, λοιπόν εδώ υπάρχει μόνο το πρώτο. Όλος ο κόσμος δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις φιλίες και να οργανώσεις την κοινωνική σου ζωή. Αυτό που μου λείπει από την Ελλάδα, πραγματικά, είναι η συνήθεια να τελειώνω τη δουλειά, να συναντάω τις φίλες μου και να πίνουμε καφέ στη Γλυφάδα» λέει. Αποφεύγω να πω στην Ανθή ότι και εδώ ο καφές έχει αρχίσει πλέον και μοιάζει μία μάταιη συνήθεια. Και δεν έχουμε και νεοϋορκέζικους φούρνους όπως η Νέα Υόρκη έχει ελληνικούς. Και για να πνίξω τον καημό μου μπαίνω στο σάιτ του "Pi" να δω λίγη Νέα Υόρκη να στανιάρω.

Οι υπόλοιποι συνεργάτες/συνιδιοκτήτες του "Pi", μαζί με την Ανθή είναι οι: Άγγελος Καταπόδης, Ρεγγίνα Καταπόδη, Φορντ Τέρενς και Μαρία Κασιμάτη.

Pi Bakerie

Facebook

Μίνιμαλ διακόσμηση, μάξιμαλ γεύση.
Το "Pi" το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος του Σόχο.
Διακοσμητκά στοιχεία καθαρά ελληνικά.
Οι γλυκές τάρτες του "Pi" έχουν μεγάλο σουξέ.
Όλοι αγαπούν τις πίτες "Pi".
Αλλά όλοι αγαπούν και τα κέικ "Pi".
To εξωτερικό του φούρνου, στο Σόχο.
Η Ελλάδα ταξιδεύει μέσα από τα πιάτα της στο Μανχάταν.
Και τα προιόντα "Pi" για όποιον νεοϋορκέζο επιθυμεί να πάρει λίγη γεύση Ελλάδας σπίτι του.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.