ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πες μας Βασίλη για τη Λαχαναγορά του Ρέντη που έκανες σπίτι σου

Ο Βασίλης Καλλίδης μιλά για τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της ελληνικής κουζίνας, μας υποδέχεται στο νέο του μαγαζί και αποκαλύπτει την πιο δημοφιλή κουζίνα.

Πες μας Βασίλη για τη Λαχαναγορά του Ρέντη που έκανες σπίτι σου

Γυρνοβολάει στην Αθήνα ο Βασίλης Καλλίδης. Θα τον δεις στην αγορά, να μυρίζει τα μπαχαρικά και να διαλέγει λαχανικά. Όχι πια λαχανικά, αφού το καινούργιο μαγαζί που φέρνει την υπογραφή του, το Uberness με έμπνευση από τις καντίνες της Εθνικής οδού είναι στην καρδιά της λαχαναγοράς, στον Ρέντη. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη σε μία οικογένεια που αγαπούσε το καλό φαγητό, σπούδασε μάγειρας, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, το καλύτερο σχολείο όπως λέει και άφησε εποχή με το «Άνετον» στο Μαρούσι.

Αυτή τη φορά έστησε ένα μαγαζί σε έναν παράξενο τόπο, έτσι είναι η Λαχαναγορά τη νύχτα, ένα «βρώμικο» ωραίο, πρωτότυπο και παράξενο. Είναι σαν μέρος γιορτής, γιατί στις γιορτές μπορείς να φας πολύ, λιπαρά και νόστιμα. Τον συναντήσαμε και ως οικοδεσπότης μας ξενάγησε στην κουζίνα του και έλυσε όλες τις απορίες μας.

Πες μας Βασίλη για τη Λαχαναγορά του Ρέντη που έκανες σπίτι σου
Αυτή τη φορά έστησε ένα μαγαζί σε έναν παράξενο τόπο, έτσι είναι η Λαχαναγορά τη νύχτα, ένα «βρώμικο» ωραίο, πρωτότυπο και παράξενο. Είναι σαν μέρος γιορτής, γιατί στις γιορτές μπορείς να φας πολύ, λιπαρά και νόστιμα.

Πώς σκεφτήκατε να κάνετε ένα μαγαζί στη Λαχαναγορά; Αυτό δεν είναι το συνηθισμένο όνειρο ενός ανθρώπου που μαγειρεύει. Συνήθως θέλουμε ένα μαγαζί σε καλύτερο μέρος.

Σίγουρα αυτό δεν ήταν το δικό μου όνειρο. Το δικό μου όνειρο είναι μάλλον το “όσο χειρότερα τόσο καλύτερα”. Επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ οι βιομηχανικοί χώροι, όταν είδα αυτά τα τρία παλιά κρεοπωλεία στη Λαχαναγορά αποφάσισα να τα ενώσω για να φτιάξω το Uberness. Ήμουν ούτως ή άλλως ερωτευμένος με τη γειτονιά του Ρέντη και του Μοσχάτου, άνετα θα έμενα εκεί (σ' ένα ρετιρέ βέβαια με θέα Ακρόπολη για να είμαι ειλικρινής). Όμως, όλο αυτό με τις νταλίκες, τα βιομηχανικά κτίρια, τα αδέσποτα σκυλιά, το ότι η γειτονιά το βράδυ ερημώνει, όλο αυτό με γοητεύει πάρα πολύ. Οπότε έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα.

Την κουζίνα που σερβίρετε στο Uberness πώς την χαρακτηρίζετε;

Είναι μια κουζίνα λιπαρή αλλά, ελπίζω, νόστιμη. Το street food, ούτως ή άλλως, από τη φύση του είναι ένα φαγητό που δεν είναι για κάθε μέρα, είναι πολύ παιχνιδιάρικο, πολύ τραγανό, έχει πολλές θερμίδες, πολλά υλικά, μαγιονέζα, τηγανητές πατάτες, πράγματα που λιγουρευόμαστε όλοι. Είναι πολύ ωραίο αλλά με μέτρο.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο δημοφιλής κουζίνα στην Ελλάδα και γιατί;

Η ελληνική, αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Επειδή εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πολύ περιπετειώδεις με το φαγητό μας σαν λαός. Μπορεί εμείς οι νεότεροι να είμαστε λίγο πιο περίεργοι, να δοκιμάζουμε πράγματα και να ασχολούμαστε με τις νέες τάσεις στο φαγητό όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων ακολουθεί την πεπατημένη, ασφαλή οδό. Χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκια, φαγητό της μαμάς, ταβέρνες κλπ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μην παρεξηγηθώ. Αλλά αυτό συμβαίνει.

Είναι μια κουζίνα λιπαρή αλλά, ελπίζω, νόστιμη. Το street food, ούτως ή άλλως, από τη φύση του είναι ένα φαγητό που δεν είναι για κάθε μέρα, είναι πολύ παιχνιδιάρικο, πολύ τραγανό, έχει πολλές θερμίδες, πολλά υλικά, μαγιονέζα, τηγανητές πατάτες, πράγματα που λιγουρευόμαστε όλοι. Είναι πολύ ωραίο αλλά με μέτρο.

Ποιες είναι οι χειρότερες και ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που συναντάτε συνήθως;

Μου τη σπάει όταν βάζουν επιπλέον αλάτι και λεμόνι σε όλα, χωρίς καν να το σκεφτούν. Εγώ δεν μιλάω βέβαια όταν είμαι συνδαιτημόνας τους, παίρνω στο πιάτο μου καλαμαράκια ή μύδια πριν τους βάλουν λεμόνι. Επίσης δεν λούζω τα ψάρια μου με λαδολέμονο γιατί όταν πληρώνεις ένα πανάκριβο φαγγρί, θες να νιώσεις τη γεύση του φαγγριού. Η συνήθεια που γουστάρω είναι το γεγονός ότι είμαστε large και μερακλήδες. Αυτό με τρελαίνει. Ούτως ή άλλως δεν αντέχω τους μίζερους ανθρώπους. Δεν μιλάω για σπατάλη ούτε για ασυδοσία αλλά το φαγητό πρέπει να το χαιρόμαστε.

Ποια κουζίνα θεωρείτε σοφή, μετρημένη;

Μέχρι πρόσφατα απαντούσα στις συνεντεύξεις ότι η αγαπημένη μου κουζίνα και κατ' επέκταση η πιο σοφή, η πιο μετρημένη και η πιο νόστιμη ήταν η ιαπωνική. Όμως, πατώντας τα 40 και παρότι είμαι πολύ περιπετειώδης στο φαγητό και δοκιμάζω τα πάντα (πρόσφατα μάλιστα έφαγα γρύλους τηγανητούς, δηλαδή ακριδάκια τηγανητά), πιστεύω πια ότι η πιο σοφή κουζίνα είναι η ελληνική. Ίσως επειδή είναι μέσα στο DNA μου και μάλλον δεν είμαστε αντικειμενικοί όταν μιλάμε για φαγητό. Όχι μόνο οι Έλληνες, όλοι οι άνθρωποι. Σίγουρα ο Φιλιππινέζος θα σου πει ότι λατρεύει το αντόμπο και ο Γιαπωνέζος θα σου πει ότι λατρεύει το ρύζι με το σασίμι και την ψαρόσουπα που κάνει η γιαγιά του στην Οκινάουα.

Μέχρι πρόσφατα απαντούσα στις συνεντεύξεις ότι η αγαπημένη μου κουζίνα και κατ' επέκταση η πιο σοφή, η πιο μετρημένη και η πιο νόστιμη ήταν η ιαπωνική. Όμως, πατώντας τα 40 και παρότι είμαι πολύ περιπετειώδης στο φαγητό και δοκιμάζω τα πάντα (πρόσφατα μάλιστα έφαγα γρύλους τηγανητούς, δηλαδή ακριδάκια τηγανητά), πιστεύω πια ότι η πιο σοφή κουζίνα είναι η ελληνική.

Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε σε ποια φάση βρίσκετε η ελληνική μαγειρική;

Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι σε περίεργη φάση. Έτσι, είναι και η μαγειρική σε περίεργη φάση. Αλλά το ωραίο είναι ότι μέσα από όλο αυτό που περνάμε βγήκαν φανταστικά πράγματα, βγήκαν νέες ιδέες, πιτσιρίκια φτιάξαν ομάδες και συνεταιρίστηκαν και φτιάξαν υπέροχα, αβαν γκαρντ εστιατόρια, καντίνες και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Είναι πάρα πολύ δημιουργικό όλο αυτό. Είναι υπέροχο και ούτως ή άλλως η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι περίοδοι οικονομικών κρίσεων ήταν οι πιο παραγωγικές όσον αφορά την τέχνη, τη μόδα και τον πολιτισμό γενικότερα.

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.