0
SHARES

Ξεροψημένα απ' έξω και μαλακά μέσα. Τριμμένες πατάτες με λίγα μπαχαρικά σε σχήμα μπιφτεκιού που κάνουν όχι μόνο ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο κυρίως πιάτο αλλά και τέλειο συνοδευτικό με το αγαπημένο μας φαγητό αλλά και τέλειο χάμπουργκερ ή πατατόπιτο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι πατάτες, κρεμμύδι και λίγα μπαχαρικά τα οποία μπορεί να είναι της επιλογής σας ή να ακολουθήσετε κατά γράμμα την συνταγή. Μπορείτε ακόμη και να τα παραλείψετε και να προσθέσετε μόνο αλάτι και πιπέρι. 

Συνοδεύονται τέλεια με κέτσαπ ή μπάρμπεκιου σος και πασπαλιζμένα με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η συνταγή βγάζει 6 πατατομπιφτέκια. Τα μπιφτέκια δεν είναι πολύ σφιχτά γιατί η ιδέα είναι πατάτες τριμμένες σε σχήμα μπιφτεκιού χωρίς αλεύρια κλπ. Μπορείτε να τα κάνετε πιο μικρά αλλά όχι πολύ χοντρά για να μπορέσουν να μαγειρευτούν μέσα ή να απλώσετε το μείγμα με τις πατάτες σε ολο το τηγάνι σα κρέπα και μόλις ξεροψηθεί να το γυρίσετε να ψηθεί και από την άλλη. Είναι το ίδιο νόστιμο και πιο ξεροψημένο. 

Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες (950γρ.)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κύβο λαχανικών τριμμένο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για ψητά 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση:

  • Τρίβουμε στον τρίφτη τις πατάτες και το κρεμμύδι. Βάζουμε σε ένα σουρωτύρι και στίβουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει όσο πιο πολύ γίνεται το νερό από τις πατάτες και το κρεμμύδι.  Θέλουμε ένα μείγμα στεγνό.

 

  • Ρίχνουμε τις τριμμένες πατάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά. Αν οι πατάτες βγάλουν κι άλλο νερό το αδειάζουμε από το μπολ για να μη νερουλιάζει το μείγμα μας.

 

  • Παίρνουμε 100 γρ. από το μείγμα και το βάζουμε σε μία στρογγυλή κούπα μέτρησης και το πατάμε να πάρει το σχήμα μπιφτεκιού. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε ελαφρά να πέσει με προσοχή. Αν χάλασε το σχήμα του το διορθώνουμε λίγο με τα χέρια μας. Αν δεν έχουμε 1 κούπα μέτρησης το πλάθουμε με τα χέρια μας . Το μείγμα δεν είναι σφιχτό οπότε αν σας διαλύονται δεν πειράζει. Η ιδέα απλά είναι να ψηθούν στρογγυλά σα μπιφτέκια. Αντί σε σχήμα μπιφτεκιού μπορείτε να απλώσετε το μείγμα με τις πατάτες σε ολο το τηγάνι σα κρέπα και μόλις ξεροψηθεί να το γυρίσετε να ψηθεί και από την άλλη. Είναι το ίδιο νόστιμο και πιο ξεροψημένο.

 

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια με μια πλατιά σπάτουλα και αφήνουμε να ξεροψηθούν καλά και να σφίξουν ελαφρώς πριν τα γυρίσουμε. Τα γυρίζουμε με τη σπάτουλα με προσοχή και από την άλλη πλευρά. Αν μας χαλάσει το σχήμα, το διορθώνουμε λίγο με τη σπάτουλα. Αν έχει σωθεί το λάδι ρίχνουμε κι άλλο για να μαγειρευτεί η πατάτα και να ξεροψηθεί.
  • Όταν ξεροψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές και έχουν μαγειρευτεί μέχρι μέσα τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα με κέτσαπ ή μπάρμπεκιου και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή τα κάνουμε ένα τέλειο μπέργκερ ή πατατόπιτο!

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

 

TAGS