ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός

Ελληνικό ψωμί πουλάει από την περασμένη εβδομάδα ο φούρνος Hinkel στο Ντίσελντορφ, ένας από τους καλύτερους στη Γερμανία. Εμπνευστής ο Σταύρος Ευαγγέλου.

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός

«Λέγεται σμυρναίικο και είναι μια ελληνική σπεσιαλιτέ» λέει και ξαναλέει ακούραστα και χαμογελαστά ο Γιόζεφ Χίνκελ στους πελάτες και τους προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί για να δοκιμάσουν. Είναι αρτοποιός τέταρτης γενιάς και ιδιοκτήτης του περίφημου φούρνου στο Ντίσελντορφ που έχει παράδοση 125 χρόνων. Στα δυο μικρά μαγαζιά του στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι πελάτες γνωρίζουν την ποιότητά του και περιμένουν υπομονετικά σε ουρές για να αγοράσουν ένα από τα 120 με 150 διαφορετικά είδη ψωμιού που διαθέτει κάθε μέρα. Πουλάει αποκλειστικά ψωμί και ελάχιστα γλυκά φούρνου. Από την περασμένη Παρασκευή περιέλαβε στο πρόγραμμά του και ένα ελληνικό ψωμί που λέγεται σμυρναίικο. Εμπνευστής του ο 24χρονος Σταύρος Ευαγγέλου από την Αθήνα:

«Είναι ένα ψωμί πολύ, πάρα πολύ ιδιαίτερο γιατί δεν ζυμώνεται. Ουσιαστικά αφήνεις το αλεύρι μαζί με το νερό να ζυμωθεί από μόνο του. Είναι ένα ψωμί με προζύμι βασιλικού και λεμονιών. Τη συνταγή την έχουμε από τον παππού μου που ήταν από την Σμύρνη. Το έχουμε και εμείς στο μαγαζί (στην Ελλάδα) και τώρα το βγάλαμε κι εδώ και γίνεται χαμός, δεν το περίμενα!».

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός
Ο φούρνος Hinkel στο Ντίσελντορφ. Η ουρά των πελατών φθάνει έξω από το μαγαζί

Το να φτιάχνεις ψωμιά είναι δημιουργία

Ο Σταύρος Ευαγγέλου μεγάλωσε μέσα στα αλεύρια, όπως λέει, και όταν τελείωσε το σχολείο του, την Εράσμιο Ελληνογερμανική Σχολή, ήταν αμέσως σαφές με τι θα ασχολούνταν. Οι γονείς του συνεχίζοντας την παράδοση του παππού, ο οποίος ήταν ζαχαροπλάστης και αρτοποιός από τη Σμύρνη, ανέλαβαν το μαγαζί και το μετέτρεψαν σε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση.

Τα μάτια του Σταύρου λάμπουν όταν μιλάει για τα ψωμιά και εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοητεύει:

«Είναι πολλά πράγματα. Καταρχάς μου αρέσει η δημιουργικότητα. Είναι πολύ δημιουργική δουλειά, είναι μια δουλειά πολύ ζωντανή. Τα ζυμάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Κάποιος με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα μπορεί κάθε μέρα να φτιάχνει κάτι καινούργιο, κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό. Οπότε αυτό μου αρέσει».

Ο Σταύρος Ευαγγέλου στους χώρους παραγωγής του φούρνου Hinkel

Στόχος η επιστροφή στην Ελλάδα

Ο νεαρός αρτοποιός σπουδάζει τώρα την τέχνη του στο Μίνστερ, στην καλύτερη επαγγελματική σχολή στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει, κι έτσι μπόρεσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αφού εάν έμενε στην Ελλάδα θα είχε «καεί» όπως λέει. Παράλληλα από τον Αύγουστο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα εργάζεται στο φούρνο του Γιόζεφ Χίνκελ.

Πέρυσι, μετά από μια σειρά σκληρών διαγωνισμών, εκπροσώπησε τη Γερμανία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρτοποιούς. Το ελληνικό του διαβατήριο δεν τον εμπόδισε, όπως τονίζει. Αυτό που μέτρησε ήταν αποκλειστικά και μόνο οι ικανότητές του. Αναδείχθηκε πρώτος σε τέσσερις κατηγορίες καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμα και τους Γάλλους στα κρουασάν.

Τώρα όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017, όταν θα τελειώσει τις σπουδές του για να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει περισσότερα προϊόντα που δεν θα έχουν ως στόχο μόνο την απόλαυση αλλά και την υγεία.

Read Next

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.

04 Δεκ 2025

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.