0
SHARES

Υλικά

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Για το γαρνίρισμα

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

¼ φλιτζανιού κονιάκ

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. γλυκού σόδα

½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κανέλα

¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

5 γαρίφαλα ολόκληρα

φλούδα από ½ πορτοκάλι

1½ φλιτζάνι μέλι

Για το γαρνίρισμα

½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  • Σε ένα μπολ βάζετε το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάτε με σύρμα ζαχαροπλαστικής για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.

 

  • Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.

 

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα κεντάτε με ένα πιρούνι και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

 

  • Στο μεταξύ βάζετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το μέλι και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να ξαναπάρει βράση.

 

  • Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν. Τα βουτάτε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζετε στο ταψί και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
  • Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

 

TAGS