ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Όταν κάποιοι χαρούμενοι «παπαγάλοι» σερβίρουν arepas -την πιο αλήτικη gluten free πίτα- στο κέντρο του κέντρου της πόλης.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Γράφει ο Βασίλης Δημαράς

Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα μια arepa. Αυτήn την παραδοσιακή κολομβιανή πίτα από καλαμπόκι που γεμίζεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πάνε δέκα χρόνια από τότε. Ήταν στο σπίτι του Angel, ενός φίλου Κολομβιανού, στη Μαδρίτη. Είχε έρθει η μητέρα του να τον επισκεφτεί και μας φώναξε για να δοκιμάσουμε την κουζίνα της χώρας του φτιαγμένη από μαμαδίστικα χέρια. Με την πρώτη δαγκωνιά ερωτευθήκαμε. Αυτή η τραγανή της υφή, η γεύση από καλαμπόκι και το ιδιαίτερο άρωμα της arepa χαράχτηκαν στη μνήμη μου.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Φυσικά και ζήτησα τη συνταγή, αλλά όσες φορές και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα. Από τότε την αναζητούσα, αλλά μάταια. Δύσκολα την έβρισκα ακόμα και στην Μαδρίτη, σε μια πόλη που αγκαλιάζει όλες τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι που πέρυσι, τρώγοντας brunch στο Nixon, o chef Marko Rossi μου αναζωπύρωσε τον έρωτα. «Θέλεις να σου φτιάξω μια arepa;» με ρώτησε και εγώ έμεινα να τον κοιτάω σαν χαζός. «Ετοιμάζω ένα καινούργιο χώρο, στο κέντρο, όπου θα τις σερβίρω» μου ανακοίνωσε και δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να έρθει η ώρα που θα γίνει πραγματικότητα. Από τότε πέρασε περίπου ένα χρόνος. Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Αν και δεν μετρούσε πολλές μέρες το μαγαζί ανοιχτό, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην ιδέα να δοκιμάσω ξανά μια νόστιμη, χρυσαφένια, ελαφρώς αρπαγμένη arepa. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, βρέθηκα ένα μεσημέρι Τετάρτης να κοιτάω τη βιτρίνα του. Πίσω από τη στολισμένη και γεμάτη empanadas βιτρίνα βρισκόταν ο Marko με τον βοηθό του Μανώλη. Τους έβλεπα να εξηγούν τι είναι το καθένα στους πελάτες που ήταν γεμάτοι απορία για τις καινούργιες λέξεις που άκουγαν. Στο βάθος η Μάρω Παρασκευούδη, φίλη και συνάδελφος. Συνιδιοκτήτρια. «Εγώ είμαι επί του ταμείου και των καφέδων» θα μου πει. «Θέλεις να σου φτιάξω έναν μέχρι να παραγγείλεις;» με ρωτάει και ανταποκρίνομαι θετικά. Έχουν καφέ Samba –εγγύηση ο κύριος Καλαφατάς. Στον ένα μήλο το blend και στον άλλον έναν μονοποικιλιακό από την Κολομβία φυσικά.

Η Μάρω, αν και πρωτάρα, αποδείχτηκε καλή barista. Όμως εγώ, εδώ δεν είχα έρθει για τον καφέ, αλλά για τις arepas! Για αρχή δοκίμασα μία empanada, εκείνη με τον κιμά. Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα συνηθίσει να τρώω στην Ισπανία, ψητή και γεμιστή με τόνο ή κοτόπουλο. Εδώ την τηγανίζουν, όπως κάνουν και στην Κολομβία, αλλά και στην Βενεζουέλα. Μου έδωσαν και μια φέτα λάιμ για να στάξω από πάνω κάθε φορά που πήγαινα να δαγκώσω. Τραγανή και χωρίς ίχνος λάδι να μένει στη χαρτοπετσέτα. Βλεφάριζα και την verde με το σπανάκι, την κινόα, το πράσο, το δυόσμο, το κύμινο και το λάιμ, αλλά είπα να μην ενδώσω. Περίμενα πώς και πώς για την επανασύνδεση μου με την arepa. Arepa με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα και μπόλικο λάιμ.

Πρώτο χτύπημα: Pabellón! Kιτρινοχρυσαφένια arepa γεμιστή με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, μαύρα φασόλια, plantain (τηγανητή μπαμπάνα) και sofrito. Γλυκός συνδυασμός με πολύ όμορφα μαγειρεμένο το μοσχάρι. Δεύτερο χτύπημα: Atún. Σε αυτήν τη βερσιόν, η arepa γεμίζεται με τονοσαλάτα, αβγό, καλαμπόκι, μαγιονέζα και αγγούρι. Πιο δροσερή. Τρίτο και δυνατό χτύπημα! Chicharrón! Εδώ παίζουμε πιο σκληρά. Τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, κρεμμύδι, φρέσκος κόλιανδρος και secret mayo ελαφρώς καυτερή. Μπουκιά και ταξίδι! Ένα ταξίδι που ήθελε πάντα να προσφέρει ο Marko και εγώ χάρηκα που μπόρεσα να το απολαύσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πιάτα, αλλά είπα να τα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Βλέπεις το Los Loros θα γίνει το στέκι μου κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο κέντρο. Ξέρεις για κάτι στα γρήγορα και μια βόλτα μέχρι το Καράκας και την Μπογκοτά, έστω κι αν είναι νοερά.

Info:

Ξενοφώντος 14 & Νίκης, τηλ. 2103243232

Facebook Los Loros

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.