22
SHARES

Κάθε χρονιά όταν ο Νοέμβριος πλησιάζει προς το τέλος του στη Γερμανία όλοι προετοιμάζονται για τις γιορτινές, χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται  από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα. Το Βερολίνο, ως πρωτεύουσα, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που είναι διεθνώς γνωστό ως «υπαίθριες αγορές», έχοντας καταφέρει να γίνει πόλος έλξης, ίσως περισσότερο και από άλλα φημισμένα, γκουρμέ εστιατόρια της πόλης.

Πολύ απλά εκεί θα βρεις φαγητά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, όπως τα παραδοσιακά μπισκοτάκια με τζίτζερ, που είναι τόσο όμορφα που δεν θέλεις να τα δαγκώσεις και φυσικά το περίφημο λουκάνικο currywurst με τηγανιτές πατάτες, ζεστό και λαχταριστό, ιδανικό για τις χαμηλές θερμοκρασίες που παίζουν εκείνη την περίοδο στην Γερμανία.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα φαγητό τόσο νόστιμο και τραγανό που έχει καταφέρει να βγει πολύ έξω από τα σύνορο της χώρας του βορρά και να κάνει όλο τον κόσμο να θέλει να το αντιγράψει τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα ποτηρί ζεστό, κόκκινο κρασί. Ο λόγος για το γερμανικό αλμυρό ψωμί των Xριστουγέννων, γνωστό και ως Dresdener Ηandbrot.

Απαραίτητα συστατικό του, εκτός από την αφράτη, χειροποίητη ζύμη του είναι το τυρί, ενώ ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι άλλο υλικό επιθυμεί από ζαμπό και μπέικον μέχρι μανιτάρια και ντομάτα.

Δες παρακάτω μία αναλυτική, παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά

500γρ. αλεύρι

250 γρ. ζεστό γάλα

1 αυγό

1 κρόκος αυγού

60 γρ. βούτυρο

20 γρ φρέσκια μαγιά

Λίγο αλάτι

Λίγη ζάχαρη

200 γρ. τυρί τσένταρ

150 ml κρέμα γάλακτος

200 γρ μπέικον

Λίγο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

 
Εκτέλεση
 
1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την μαγιά με το ζεστό γάλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια καλύψτε το μείγμα με μία πετσέτα κουζίνας και αφήστε κοντά σε ένα αναμένο καλολιφέρ για περίπου 20 λεπτά (στην ίδια λογική με την οποία αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για τους λουκουμάδες).
 
2. Προσθέστε το αλεύρι, το αυγό, το βούτυρο, τον κρόκο και το αλάτι σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ομοιογενηθεί πλήρως. 
 
3. Έπειται σε ένα μπολ που θα έχετε πρώτα αλευρώσει καλά προσθέστε το νέο μείγμα. Σκεπάστε ξανά με μία πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημειό για περίπου μιάμιση ώρα.
 
4. Όσο περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη τρίψτε το τυρί και ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι και το μπέικον. Το μπέικον μπορείτε αν θέλετε και να το τσιγαρίσετε για λιγά λεπτά σε ένα τηγάνι.

5. Απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψί σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το κρεμμύδι και το μπέικον και διπλώστε τις άκρες ώστε να μην χυθούν τα υλικά μέσα στον φούρνο.

6. Χαράψτε το Ηandbrot ψωμάκι σας σε μερίδες πριν το βάλετε για ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να το κόψετε όταν το βγάλετε από τον φούρνο.

7. Ψήστε για περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

8. Σερβίρετε ζεστό με μία κουταλιά κρέμας γάλακτος και φυλλαράκια φρέσκου κρεμμυδιού.

 

TAGS