0
SHARES

Το να παρκάρεις όχι ακριβώς έξω από τον προορισμό σου δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν σκεφτείς ότι ο δρόμος μερικές φορές κρύβει εκπλήξεις και μάλιστα πολύ γλυκές. Όχι, δεν τράκαρα με τον έρωτα της ζωής μου, αλλά με την πιο γλυκιά άφιξη της χρονιάς.
Τι εννοώ: Έχοντας παρκάρει σε ένα στενό του Χαλανδρίου, ανηφορίζω τρέχοντας τη Βασ. Γεωργίου για να προλάβω το ραντεβού μου στην πλατεία. Βιάζομαι -υποτίθεται- όταν πέφτω πάνω σε ένα ολόφρεσκο κατάστημα με ζαχαρωτό design: καθαρές γραμμές, bonbon αποχρώσεις και λιγοστά «εκθέματα», όπως συνηθίζεται σε όλα τα καλά μαγαζιά του κόσμου. Στην τεράστια γυάλινη βιτρίνα, τρεις τούρτες ντυμένες στα παστέλ και μερικά διάσπαρτα δαντελωτά γλυκάκια με «σκουφάκια» με κοιτάζουν δήθεν αθώα. Πόσο αθώα όμως μπορεί να είναι τα όμορφα γλυκά; Ξέρετε, αυτά που σε προκαλούν να τα δαγκώσεις για να δεις αν είναι αληθινά ή αν έχουν φτιαχτεί για τις ανάγκες κάποιου food styling σε αμερικάνικο food blog.
Ευτυχώς για το ραντεβού μου, με την απορία έμεινα (το κατάστημα ήταν κλειστό), αλλά έφυγα επαναλαμβάνοντας το όνομα «mokpo» που είδα στην πόρτα για να μην ξεχάσω να το γκουγκλάρω. «Μοκ-πο, μοκ-πο… μοκ-πο…» μονολογούσα και μετά από λίγο: «ή μήπως μοπ-κοκ; Ή μοκ-κοκ ή κοκ-μοκ;».

Η βιτρίνα από μέσα προς τα έξω. Ωστόσο, από έξω προς τα μέσα είναι ακόμη καλύτερη. Πώς να μην κολλήσεις;

Την επόμενη μέρα, καμία σημασία δεν είχε το όνομα, αφού ξαναβρέθηκα στο ίδιο σημείο, αποφασισμένη να τα παίξω όλα για όλα, τουτέστιν να πάρω τις θερμίδες που είχα χάσει την προηγούμενη βδομάδα. Το σημαντικό τώρα ήταν να ρωτήσω πότε άνοιξε, ποιοι το άνοιξαν, γιατί το άνοιξαν, τι υλικά χρησιμοποιούν και -το κυριότερο- να μάθω αν άξιζε που ξαναπήγα ώς εκεί μόνο γι’ αυτό. Σας λέω λοιπόν πως ναι, άξιζε τον κόπο και τις παραπανίσιες θερμίδες.
(Και σε αυτό το σημείο, θέλοντας να προλάβω τους συνήθεις ύποπτους-καχύποπτους των social και την ερώτηση-καραμέλα «Πόσα πήρατε από τη διαφήμιση;», δύο έχω να σας πω: α. ένα από τα καλά της ιντερνετικής δημοσιογραφίας είναι πως δεν υπαγορεύεται από το Εμπορικό Τμήμα και β. μακάρι να έρθει ξανά η εποχή που θα περισσεύουν λεφτά για διαφημίσεις.) Κλείνει η παρένθεση και πάμε στο διά ταύτα:

Τι εστί mokpo, πόθεν έρχεται και πού πηγαίνει;
Το mokpo είναι ένα «creative cake shop», όπως το αποκαλούν οι μαμάδες του, η Δανάη (ζαχαροπλάστις) και η Μαρία (εικαστικός). Σημαίνει αυτό που ακούτε: «μοκ-πο». Είναι μια λέξη ηχητική που άρεσε πολύ στα κορίτσια, γιατί τους θύμιζε τα παιχνίδια που κάνουν με το στόμα τους τα παιδιά αλλά και τον ήχο του κέικ όταν φουσκώνει μες στο φούρνο. Το ότι τυγχάνει να είναι και πόλη της Κορέας δεν έχει καμία σχέση. Το ζαχαροπλαστείο με το αστείο όνομα άνοιξε πριν από ενάμισι μήνα περίπου (4 Μαΐου), με στόχο να μας γνωρίσει από την αρχή τα αμερικάνικου τύπου cakes. Η pastry chef Δανάη, κουβαλώντας χρόνια εμπειρίας πάνω από τα μίξερ και τους πλάστες, πατάει για τα γλυκά της πάνω στην αμερικάνικη τεχνοτροπία, αλλά τα εμπλουτίζει με ελληνικές γεύσεις. Όσο για το πού πηγαίνει, το mokpo πάει εκεί που το οδηγούν τα φρέσκα υλικά και οι ανάγκες των καταναλωτών, που ζητούν ποιοτικά γλυκά, χωρίς υπερβολικά λιπαρά και ζάχαρη.

Τι θα δοκιμάσετε στο mokpo
Πρώτα και πάνω απ’ όλα, λαχταριστά cakes. Στρουμπουλά mini cakes για big mouths, μεγάλα (διώροφα και τριώροφα) cakes με παραμυθένια χρώματα και artistic διακοσμήσεις (από ανοιξιάτικα ανθάκια και …γλυπτά τριαντάφυλλα, μέχρι μπαλάκια του τένις και πτηνά origami), και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χαϊδεμένα παιδιά των cakes, τα cupcakes. Εκτός όμως από cakes, εδώ θα βρείτε τούρτεςμπισκότα με ευωδιαστό βούτυρο και άλλα «στολίδια», τόσο όμορφα, που θα λυπηθείτε να τα δαγκώσετε. Όσο για εσάς που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή είστε χορτοφάγος, υπάρχουν αντίστοιχα lactose free και vegan γλυκά.

Το εργαστήρι σε κοινή θέα. Αριστερά η ζαχαροπλάστρια Δανάη και δεξιά η εικαστικός Μαρία εν ώρα εργασίας.
Τα «στρουμπουλά» mini cakes που λέγαμε. Ένα φτάνει και περισσεύει για να ικανοποιήσετε τη βουλιμία σας.

Τι δοκίμασα στο mokpo
Ένα σας λέω μόνο: εδώ ξεπέρασα την προκατάληψη που είχα για τα cupcakes και την «αμερικανιά» που κουβαλάνε. Ζουμερό φρουτένιο κέικ, τόσο ζουμερό, που νόμιζα ότι είχε σιρόπι, γλυκό χωρίς να σε λιγώνει και ένα «σκουφάκι» σκέτος αφρός. Όσο για την «αμερικανιά», την είχαν κάνει μια μπουκιά το ιταλικό μασκαρπόνε, τα μεσογειακά φρούτα και το ελληνικότατο κατίκι. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μου επέτρεψα να δοκιμάσω τα mini cakes, τις τούρτες και τα μπισκότα (αλίμονο αν έπρεπε να δοκιμάζω τα πάντα για να γράφω). Υπέκυψα όμως σε έναν έξτρα πειρασμό: μερικές συγκλονιστικές κουταλιές από την ελληνική gelateria Frulatti – άλλη φορά θα σας πω γι’ αυτήν.

Cupcakes και βρώσιμα στολίδια που λυπάσαι να τα δαγκώσεις.

Γιατί τα γλυκά του mokpo ξεχωρίζουν
Μπορεί το design του μαγαζιού και το styling των γλυκών να κερδίζουν τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά για την τελευταία εντύπωση την αποκλειστική ευθύνη έχουν πάντα η γεύση και η ποιότητα. Τα κορίτσια του mokpo δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για έτοιμες σκόνες και συντηρητικά. Μπήκα στο εργαστήρι τους (το οποίο είναι σε κοινή θέα) για να δω ιδίοις όμμασι τις πρώτες ύλες και τους έβγαλα το καπέλο αντικρίζοντας τις καρτέλες με τα φρέσκα αυγά και τα στοιβαγμένα πακέτα από εκλεκτό αγελαδινό βούτυρο Νορμανδίας. Το μόνο κατεψυγμένο φρούτο που καταδέχονται -αναγκαστικά- είναι τα φρούτα του δάσους. Όλα τα υπόλοιπα είναι φρέσκα, γι’ αυτό και -ανάλογα με την εποχή- μέσα στα γλυκά τρυπώνουν ολόφρεσκα δροσερά φρούτα και εσπεριδοειδή, από μάνγκο, φράουλες, ανανά και σύκα μέχρι μυρωδάτα μανταρίνια και λεμόνια. Στα δε βάζα, συναντάς καρύδια, κάστανα, εξωτικούς χουρμάδες και ινδοκάρυδο.
Τελευταίο και καλύτερο άφησα το frosting (αυτήν τη βελούδινη επικάλυψη που ντύνει τα περισσότερα cakes mokpo): αέρινο κι ανάλαφρο, άλλες φορές πάλλευκο, άλλες παστέλ κι άλλες σοκολατί, το frosting δουλεύεται στο μίξερ με soft cheese (μασκαρπόνε, κατίκι ή Philadelphia), αυθεντική σοκολάτα, εκχύλισμα βανίλιας και λαχταριστή καραμέλα.

Cupcakes με ολόφρεσκο frosting, δροσερά φρούτα και βούτυρο Νορμανδίας.

Και custom made γλυκά
Έχει γενέθλια η κολλητή σας και θέλετε σούπερ τούρτα με σχέδιο-έκπληξη; Είστε ετοιμόγεννη και θέλετε να κρατήσετε το… πατροπαράδοτο έθιμο του baby shower; Ή μήπως το μωρό σας είναι έτοιμο για βουτιά στην κολυμπήθρα και ονειρεύεστε το τέλειο candy bar; Περάστε από το mokpo (καλύτερα πρωί) για να συζητήσετε χαλαρά με τα κορίτσια τα πάντα: το σχέδιο της τούρτας, τα υλικά, τη θεματική διακόσμηση του candy bar για το πάρτι, την εκδήλωση, το γάμο ή τη βάφτιση.

 

Info
mokpo - creative cakes
, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8, Χαλάνδρι, 210 6838859.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00 π.μ.- 9.00 μ.μ. (διατίθεται χώρος προσωρινής στάθμευσης).
Fb page

Μπορείς να αντισταθείς στη γεμάτη γεύση του βούτυρου και το βελούδινο frosting;
Ονειρεμένο candy bar με λιτές γραμμές, παστέλ κύβους και γλυκά-κοσμήματα.
Τριώροφη τούρτα με σχέδιο origami.
Τούρτα με πλισέ; Να τη θαυμάσεις μόνο ή και να τη δοκιμάσεις; Ιδού το δίλημμα.
Πριν από τις λαχταριστές γεύσεις, σε κερδίζει το λαχταριστό design.
Frosting με καλλιτεχνικό σχέδιο origami.
Σε αποχρώσεις της λεβάντας, διακοσμημένη με αποξηραμένα bouton τριαντάφυλλα.
Κι άλλα βρώσιμα στολίδια.

 

TAGS