ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα

Πολυεθνική κουζίνα ενάντια στις πολυεθνικές. Μια βόλτα που ικανοποιεί τη γεύση και έχει την ωραιότερη θέα στην κορυφογραμμή των ουρανοξυστών.

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα

Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ανοίγει ξανά για την καλοκαιρινή σεζόν. Τραπεζάκια, τέντες και πάγκοι κουζίνας ξεσκονίζονται και επανατοποθετούνται κατά μήκος του ποταμού. Στο Google Map θα το βρει κανείς στην ψηφιακή πινέζα που γράφει East River State Park. Τα μαχαίρια ακονίζονται και οι αιτήσεις για νέους μάγειρες γίνονται δεκτές. Το Smorgasburg, το Woodstock της γεύσης σύμφωνα με τον ρεστοκριτικό της εφημερίδας New York Times, ξεκίνησε την τερψιλαρύγγιο δράση του πριν από 9 περίπου χρόνια στην περιοχή Williamsburg του Μπρούκλιν, την περιοχή των πάλαι ποτέ χίπστερ και της επίκαιρης εκζήτησης. Όλο το Μανχάταν -ή σχεδόν όλο-, έχει μεταφερθεί στην περιοχή με τα κοκκινότουβλα σπίτια του 19ου αιώνα, τα οποία έχουν προφανώς καλύτερα ενοίκια και μεγαλύτερη άνεση, άσε που έχει και την καλύτερη θέα στην κορυφογραμμή των ουρανοξυστών αφού είναι ακριβώς απέναντι.

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα
Στο Google Map θα το βρει κανείς στην ψηφιακή πινέζα που γράφει East River State Park.
Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ανοίγει ξανά για την καλοκαιρινή σεζόν.

Ο Eric Demby και ο Jonathan Bulter, οι ιδρυτές του Smorgasburg ήξεραν το μέρος και τις δυνατότητές του σε σχέση με το φαγητό καλά. Βρίσκονταν ήδη εκεί από το 2008 με το Brooklyn Flea, την δική τους λαϊκή αγορά με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους: έπιπλα αντίκες, vintage ρούχα, κοσμήματα, φαγητό του δρόμου. Έχοντας στα χέρια τους τις καλές πρώτες ύλες και μάλιστα σε τιμές φιλικές προς τον χρήστη, θέλησαν να μεγαλώσουν την ιδέα του street food και να δώσουν ένα οριστικό χτύπημα στο junk και στην ταμπελοποίηση των μπέργκερ. Κυρίως όμως θέλησαν να νικήσουν την «δε ξέρω ακριβώς τι τρώω» φιλοσοφία των αλυσίδων φαγητού. Δεν έχουμε δει και λίγα ακέφαλα κοτόπουλα να περπατάνε στο Κογιανισκάτσι και στα λοιπά τρομοκρατικά ντοκιμαντέρ, με σκοπό να γίνουν chicken nuggets. Έτσι σκέφτηκαν ένα σαββατιάτικο, γιγάντιο φεστιβάλ γεύσης, στο οποίο να συμμετέχουν 100 και πάνω μάγειρες, να προσφέρει διαφάνεια στην παρασκευή –όλα κόβονται, καθαρίζονται και μαγειρεύονται παρουσία του πελάτη-, και υψηλή ποιότητα στις χαμηλές τιμές του φαγητού του δρόμου.

«Η βασική αρχή μας» λέει ο Eric Demby «είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε ο πελάτης μας να μπορεί να γευτεί ένα φρέσκο, φτηνό αλλά και δημιουργικό πιάτο σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κόσμου». Η συγκεκριμένη γειτονιά εκτός από όμορφη είναι οικεία σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν την έχουν επισκεφτεί –την έχουν δει τόσες φορές στις ταινίες του Χόλιγουντ που αρκεί. «Επίσης, προσπαθούμε να φτιάξουμε μια υψηλής ποιότητας αγορά μεταξύ των παραγωγών και των νέων μαγείρων, η οποία να στηρίζεται στο φωτεινό νου και όχι στο κέρδος» συνεχίζει ο Eric και πολύ μου αρέσει που προτιμά την αιώνια λιακάδα ενός φωτεινού μυαλού από τα ντόλαρς.

Η «βροχή του ήλιου» και η αιρετική της προσέγγιση στο μαζικό φαγητό, πιστεύει «στην ομαδική δουλειά και στον φιλικό ανταγωνισμό που θα μπορέσει να κάνει ξακουστή την κουζίνα του Μπρούκλιν και της Νέας Υόρκης, μια fusion, πολυεθνική κουζίνα ενάντια στις πολυεθνικές» συμπληρώνει ο Eric. «Ποντάρουμε πολύ στην διασκέδαση, στις ευχάριστες στιγμές του ελεύθερου χρόνου, στην βόλτα» συνεχίζει και θυμάται τον σεφ και τηλεοπτικό σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης Mario Batali, ο οποίος έκανε ντου στο Smorgasburg με το συνεργείο και τις κάμερες της εκπομπής του, Τhe Chew, ζουμάροντας στα καρότα και στο παστράμι και ρωτώντας τον κόσμο αν του αρέσει αυτό που τρώει. «Πολύ γέλιο» συμπληρώνει.

Οι φιλόσοφοι του μασουλήματος, οι μπρούκληδες δειπνοσοφιστές, ο Eric και ο Jonathan είναι οπαδοί της αρχής «είμαστε ό,τι τρώμε», μιας αρχής στην οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται η μοντέρνα, αταξική κουζίνα.

Οι φιλόσοφοι του μασουλήματος, οι μπρούκληδες δειπνοσοφιστές, ο Eric και ο Jonathan είναι οπαδοί της αρχής «είμαστε ό,τι τρώμε», μιας αρχής στην οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται η μοντέρνα, αταξική κουζίνα.

Και το Woodstock που κολλάει; Στην πανσπερμία της γεύσης; Στο αλέγκρο της διάθεση; «Αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο σήμερα και όχι στο 1969, ότι το φιλέτο κοτόπουλου και οι τηγανητές αντζούγιες είναι τα σύγχρονα ναρκωτικά του στομαχιού, ότι οι χίπις έχουν αντικατασταθεί από τους χίπστερ και οι λουλουδάτες καμπάνες από στενά τζιν, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι το Smorgasburg είναι το νέο Woodstock» καταλήγει ο Eric και αναρωτιέμαι αν ζούσε η Τζάνις Τζόπλιν και επισκεπτόταν το Smorgasburg θα έτρωγε κρέας ή θα ήταν χορτοφάγος;

Δείτε ένα βίντεο από το Smorgasburg του 2018:

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.