Είναι ένα πιάτο-μπαλαντέρ: Συνοδεύει το κυρίως γεύμα μας σαν σαλάτα, το απολαμβάνουμε μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας ταινία, το βγάζουμε ως ορεκτικό σε πιο «επίσημο» τραπέζι, το τσιμπολογάμε μαζί με φίλους μας στο σπίτι επάνω σε ψημένες αραβικές πίτες ή κριτσίνια, το χρησιμοποιούμε σαν σως επάνω στο ψητό κοτόπουλο.
Επίσης, φτιάχνεται πανεύκολα, μέσα σε 20 λεπτά, ακόμα κι αν δεν έχουμε πολλές γνώσεις μαγειρικής.
Ο Άκης Πετρετζίκης, λοιπόν, μας δίνει μια πολύ γευστική συνταγή για να το ετοιμάσουμε:
Ξεκινάμε:
Υλικά παρασκευής:
-
1 αβοκάντο
-
1/2 κρεμμύδι ξερό
-
1/2 σκελίδα σκόρδο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.γ. κύμινο
-
1 ντομάτα
-
10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
-
2 κλαδιά κόλιανδρο ψιλοκομμένο
-
1/2 λάιμ το χυμό και το ξύσμα
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
2 κ.γ. φυστίκια Αιγίνης σπασμένα όχι τριμμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία παρασκευής:
-
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση οριζόντια περιμετρικά του κουκουτσιού. Με τα χέρια, στρίβουμε το αβοκάντο και το χωρίζουμε στα δύο.
-
Αφαιρούμε το κουκούτσι και, με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι, σπάμε το αβοκάντο. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε και μερικά χοντρά κομμάτια.
-
Ψιλοκόβουμε πάρα πολύ καλά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το κύμινο και το ελαιόλαδο.
-
Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια και κόβουμε σε κυβάκια 2x2 εκ.
-
Τα προσθέτουμε όλα μαζί στο μπολ με το αβοκάντο.
-
Προσθέτουμε τα αρωματικά, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, τα φυστίκια και τα ανακατεύουμε.
-
Σερβίρουμε με ψημένες λεπτές πίτες.
Και ένα μικρό tip:
Φροντίζουμε τα αβοκάντο να είναι ώριμα και μαλακά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και τα σπασμένα φυστίκια που θα χαρίσουν μοναδική γεύση.
Πηγή: www.akispetretzikis.com