Αν σου αρέσει το τουρσί, θα λατρέψεις τη σπιτική εκδοχή του. Και είναι ευκολότερο να το φτιάξεις από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Υπάρχει η επιλογή της αργής ζύμωσης. Ή μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή-εξπρές, που εφαρμόζεται σε όλα τα λαχανικά και που μέσα σε 48 ώρες, με τα πιο απλά υλικά, υπόσχεται να φέρει το σαρακοστιανό έδεσμα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Για τέλεια αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ολόφρεσκα υλικά. Κόψε τα λαχανικά σου όπως θέλεις (π.χ. το αγγούρι σε λεπτές φέτες ή λωρίδες, το κρεμμύδι σε φετούλες). Τα πράσινα λαχανικά, όπως τα φασολάκια ή τα σπαράγγια, μπορείς επίσης να τα ζεματίσεις για 2-3 λεπτά και μετά να τα βυθίσεις αμέσως σε παγωμένο νερό ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.
Τουρσί
Υλικά
500 γρ. φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, κρεμμύδια, ντοματάκια, πράσινα φασολάκια
2 κλωναράκια φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δενδρολίβανο (προαιρετικά)
1-2 κ.γ. μπαχαρικά όπως κόκκοι μαύρου πιπεριού ή κόλιανδρου (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
1 φλιτζ. ξίδι
1 φλιτζ. νερό
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμάζεις δύο γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο. Τα πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι, τα ξεπλένεις καλά και τα αφήνεις να στεγνώσουν εντελώς.
2. Προετοιμάζεις τα λαχανικά. Τα πλένεις και τα στραγγίζεις. Ξεφλουδίζεις τα καρότα, κόβεις τις μεστές άκρες από τα φασολάκια, κομματιάζεις τα λαχανικά της επιλογής σου στις διαστάσεις και το σχήμα που θέλεις.
3. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.
4. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα λαχανικά, όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, αρκεί να μην τα λιώσεις. Φροντίζεις η επιφάνεια των λαχανικών να απέχει περίπου 2 εκατοστά από το στόμιο των βάζων.
5. Ανακατεύεις το ξίδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιείς) σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Αφήνεις να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη. Προσθέτεις το μείγμα πάνω από τα λαχανικά, φροντίζοντας να τα καλύψεις αλλά να απέχει η επιφάνεια του υγρού περίπου 1 εκατοστό από το στόμιο. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις όλο το μείγμα.
6. Κλείνεις αεροστεγώς τα βάζα, σφίγγοντας τα καπάκια τους πολύ καλά. Τα αφήνεις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
7. Τοποθετείς τα βάζα με το τουρσί στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για τουλάχιστον 48 ώρες – όσο περισσότερο, τόσο καλύτερη γεύση θα αποκτήσουν. Διατηρείται στο ψυγείο έως και για 2 μήνες.
Πηγή συνταγής: www.thekitchn.com
Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τουρσί με τον παραδοσιακό τρόπο.
Photo: James Kern / Unsplash
Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.