0
SHARES

Το κρίταμο (crithmum maritimum ή στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για καλλυντική χρήση, όπως η κρέμα κρίταμου από το εκχύλισμα του φυτού, για την ανάπλαση ρυτίδων, συμβάλει στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, προσφέρει λάμψη και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαιαμεταλλικά άλαταιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.
 

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων (Massimiliano Renna, 2018, Reviewing the Prospects of Sea Fennel (Crithmum maritimum L.) as Emerging Vegetable Crop):

  • 100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.
  • Τα φύλλα του κρίταμου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6
  • Το εκχύλισμα του φυτού έχει ισχυρή αντιοξειδωτικήαντιβακτηριδιακή,  αντιμυκητιακή και αγγειοδιασταλτική δράση.
  • H περιεκτικότητα του σε χλωρογενικό οξύ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Περιέχει κινικό οξύ, μια σημαντική φαινολική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που θεραπεύει τη γρίπη.
  • Αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό και διεγείρει την παραγωγή γάλακτος


Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τα οφέλη του κρίταμου όπως παρουσιάζονται στην ακαδημαϊκή έρευνα του Massimiliano Renna που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants τον Οκτώβριο του 2018:

 Από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα πιο gourmet εστιατόρια του κόσμου.
Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου.

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης. 

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon RamseyHeston BlumenthalClare SmythJamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης. 

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Tip: Η ομελέτα μας θα αποκτήσει μια άλλη γευστική διάσταση αν, πριν βάλουμε το κρίταμο στην ομελέτα, το έχουμε δουλέψει σε ένα μπολ με λεμόνι, σκόρδο, λάδι και λίγη σάλτσα σόγιας.

 

Υλικά:

·      6  αυγά

·      ⅓ φλιτζάνι φρέσκο γάλα

·      150 γρ. ψιλοκομμένο κρίταμο σε ελαφριά άλμη

·      ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

·      200 γρ. λεπτές φέτες καπνιστού σολομού

·      2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού

·      Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Σε ενα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το κρίταμο και τον σολωμό. Το μείγμα θέλει καλό χτύπημα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα της ομελέτας.
  • Μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο σολωμό και το κρίταμο και σε 2 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά. 

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS