ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H "παχουλή", χλιδάτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ. Μιλάμε για τη "βασίλισσα" των πιτών

Ίσως η πιο νόστιμη τυρόπιτα στον κόσμο.

"Μια φορά και έναν καιρό ήτανε μια παχουλή τυρόπιτα..." έτσι θα ξεκινούσε αν ήταν παραμύθι. Είναι όμως τυρόπιτα χλιδάτη και ζουμερή. Σε πείσμα των καιρών, που προστάζουν εγκράτεια - δεν ξέρω για πόσο -, λέω να φτιάξουμε αυτή την πληθωρική και νόστιμη τυρόπιτα. Μου φέρνει στο μυαλό τραπέζι γιορτινό και κυριακάτικο αλλά και ταπεράκι στο ψυγείο με το τελευταίο κομμάτι να μοιάζει όαση για το στομάχι μου, που γουργουρίζει καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μπας και φάμε καμμιά φορά.

Υλικά και Οδηγίες

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι

  • 250 γρ. βούτυρο

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)

  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)

  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φέτα

  • 150 γρ. κασέρι

  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)

  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)

  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού

  • σουσάμι

Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο - το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι - το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση:

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

Read Next

02 Δεκ 2025

Creativity Unlocked: Η νέα εποχή της δημιουργικότητας χωρίς όρια

Στην τεχνολογική "επανάσταση" που βιώνουμε χρειαζόμαστε τα σωστά εργαλεία για να απελευθερώσουμε την αληθινή δημιουργικότητά μας. Σύμμαχός μας; Η Lenovo.

02 Δεκ 2025

Αθηναϊκά μπαρ που τους ταιριάζει πολύ ο χειμώνας

Εκείνες οι ζεστές μπάρες που μοιάζουν ιδανικές για τις συνθήκες και το mood της εποχής.

Περισσότερα από

Life

02 Δεκ 2025

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

02 Δεκ 2025

Τα δωρεάν πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα τον Δεκέμβριο

Δραστηριότητες και happenings σε κάθε γωνιά της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.

02 Δεκ 2025

Γιατί οι ειδικοί ζητούν να τρώμε φασόλια τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα – τι δείχνουν τα στοιχεία

Το ταπεινό τρόφιμο που συνδέεται με σταθερό σάκχαρο, υγιές έντερο και καλύτερο βάρος.

02 Δεκ 2025

Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και φέτα - ιδανικό αν έχεις θέμα με το σάκχαρό σου!

Απόλαυσε το νόστιμο κέικ που σε βοηθά να κρατάς το σάκχαρό σου σε ισορροπία.

02 Δεκ 2025

Porridge μελομακάρονο: Η πιο γιορτινή συνταγή για θρεπτικό πρωινό

Ένα ζεστό, αρωματικό πρωινό που φέρνει τα Χριστούγεννα στο μπολ σου.

02 Δεκ 2025

5 πρακτικά βήματα για να γίνεις σινεφίλ στην εποχή του streaming και του Netflix

Πώς θα πάρεις πίσω τον έλεγχο από τους αλγόριθμους και θα φτιάξεις το δικό σου, αληθινά σινεφίλ γούστο, χωρίς να χρειάζεσαι "πτυχίο" στον κινηματογράφο.

02 Δεκ 2025

Κόκαλο ψαριού στον λαιμό: Οι πιο επικίνδυνες επιπλοκές και γιατί δεν πρέπει να το "σπρώχνεις" με ψωμί

Μικρό σαν ακίδα, αλλά ικανό να σε στείλει στα επείγοντα – τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένα κόκαλο ψαριού σφηνώσει στον λαιμό σου και γιατί τα "γιατροσόφια" με ψωμί είναι κακή ιδέα.

02 Δεκ 2025

Ωμοί ή ψημένοι ξηροί καρποί; Αυτή η επιλογή που σου χαρίζει περισσότερα οφέλη

Η μορφή των ξηρών καρπών καθορίζει την πραγματική τους αξία για το σώμα σου.

02 Δεκ 2025

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

02 Δεκ 2025

'everynight': Κάτι υπέροχο ξεκινά στους κινηματογράφους της Αθήνας

Από τις 2 Δεκεμβρίου, καθημερινά για δύο εβδομάδες, ένα διαφορετικό έργο εντάσσεται εμβόλιμα στον προγραμματισμένο κορμό προβολών κάθε αίθουσας, πριν από την κύρια ταινία της βραδιάς.