ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H "παχουλή", χλιδάτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ. Μιλάμε για τη "βασίλισσα" των πιτών

Ίσως η πιο νόστιμη τυρόπιτα στον κόσμο.

"Μια φορά και έναν καιρό ήτανε μια παχουλή τυρόπιτα..." έτσι θα ξεκινούσε αν ήταν παραμύθι. Είναι όμως τυρόπιτα χλιδάτη και ζουμερή. Σε πείσμα των καιρών, που προστάζουν εγκράτεια - δεν ξέρω για πόσο -, λέω να φτιάξουμε αυτή την πληθωρική και νόστιμη τυρόπιτα. Μου φέρνει στο μυαλό τραπέζι γιορτινό και κυριακάτικο αλλά και ταπεράκι στο ψυγείο με το τελευταίο κομμάτι να μοιάζει όαση για το στομάχι μου, που γουργουρίζει καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μπας και φάμε καμμιά φορά.

Υλικά και Οδηγίες

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι

  • 250 γρ. βούτυρο

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)

  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)

  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φέτα

  • 150 γρ. κασέρι

  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)

  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)

  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού

  • σουσάμι

Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο - το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι - το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση:

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

Read Next

14 Οκτ 2025

"Σαν φυσικό φίλτρο": Η απλή συνήθεια που μπορεί να μειώσει τα βαρέα μέταλλα από το νερό

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα καθημερινό ρόφημα μπορεί να "παγιδεύει" τα βαρέα μέταλλα στο νερό σου.

14 Οκτ 2025

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα;

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, πώς συσσωρεύονται στον οργανισμό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Περισσότερα από

Life

14 Οκτ 2025

Σε ποιες παραστάσεις και θέατρα θα δεις φέτος τους πρωταγωνιστές των νέων ελληνικών σειρών

Φέτος η θεατρική και τηλεοπτική σκηνή γεμίζει με αγαπημένους πρωταγωνιστές: ανακαλύπτουμε ποιοι λάμπουν σε νέες παραστάσεις και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν σε τέσσερα σίριαλ. Θέατρο & TV, οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές σε δύο ρόλους.

14 Οκτ 2025

Η "Jazz στο Μουσείο" ξεκινά ξανά στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Ο φετινός κύκλος ανοίγεται στην κλασική μουσική, με την αρχή να κάνει η βραβευμένη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου.

14 Οκτ 2025

Αγγούρι: Οι 5 συνδυασμοί που αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων

Δες πώς να συνδυάζεις το αγγούρι για μέγιστη θρεπτική αξία και καλύτερη απορρόφηση των συστατικών του.

14 Οκτ 2025

Συνέντευξη | Μυρτώ Αλικάκη: "Η πιο σοφή συμβουλή είναι να είσαι αληθινός"

Η Μυρτώ Αλικάκη μιλά για την συνάντηση της με την "Linda" στο θέατρο Επί Κολωνώ, την επιστροφή των "Υπέροχων Πλασμάτων", για τα παιδιά της, τη σχέση τους με την τέχνη, την καθημερινότητά της και τη σοφία που έρχεται με την εμπειρία. Μια κουβέντα γλυκιά, ήρεμη και ειλικρινής, όπως και η ίδια.

14 Οκτ 2025

Το ασιατικό beauty μυστικό για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σου

Το νέο beauty trend εμπνέεται από την Ασία και κάνει θαύματα… εκ των έσω!

14 Οκτ 2025

6 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα για την κρεατίνη

Όσα δείχνουν οι έρευνες για τη σημασία της κρεατίνης στη γυναικεία ευεξία.

14 Οκτ 2025

5 τροφές που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό σου - Και δεν είναι μόνο η βιταμίνη C

Ξέχνα τα κλασικά ποτήρια πορτοκαλάδας. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά το σώμα σου να αντέξει τον χειμώνα.

14 Οκτ 2025

Στου Ψυρρή παίζει ένα από τα πιο urban cool μέρη της Αθήνας

Νόστιμη κουζίνα, listening bar, ανοιχτόκαρδος χώρος, κοσμοπιλίτικη εσάνς, όμορφη αυλή, όλα σε ένα.

14 Οκτ 2025

H νέα έκθεση του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού τοποθετεί στο επίκεντρο τις εθνικές ενδυμασίες

Το αφιέρωμα "Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι" είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

14 Οκτ 2025

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.