0
SHARES

Όταν τέσσερις γυναίκες συναντιούνται για να τα πουν, αυτό σημαίνει ότι θα τερματίσουν την έννοια της έκφρασης «τα λέω». Φαγητό+κρασί+πέταγμα από τη μια συζήτηση στην άλλη+γέλιο=γυναικεία καλοπέραση. Τουλάχιστον για μια συγκεκριμένη μερίδα γυναικών. Για αυτές, ας πούμε, που δεν καίγονται να ενημερωθούν για την τελευταία τάση στο μανικιούρ ή για τα νέα της Καρντάσιαν. Και για τις άλλες που το εκλεκτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο με το εύκολο ή με το «έλα μωρέ, εδώ βρήκαμε, εδώ καθίσαμε».

Εκείνο το ξάστερο, λοιπόν, βράδυ του Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις μας πήγαμε στο Zampano, στοχευμένα και κατόπιν σχεδίου. Προέκταση του Zampano είναι το hostel City Circus, η ιντερνάσιοναλ φωλιά των έξυπνων ταξιδιωτών. Το Zampano είναι το αντίστοιχό του, σε εστιατόριο: η διεθνής φωλιά των ευφυών συνδαιτυμόνων.

Το Zampano είναι το αντίστοιχο του City Circus, σε εστιατόριο: η διεθνής φωλιά των ευφυών συνδαιτυμόνων.
«Βασισμένο στην ανεμελιά και την τρέλα ενός θιάσου τσίρκου, απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες, σε αυτούς που νιώθουν ακόμα εξερευνητές στην ίδια τους την πόλη»

«Μιλήστε μου για το πρότζεκτ/δίδυμο City Circus/Zampano» ρωτάω τους δύο ιδιοκτήτες, τον Επαμεινώνδα Σκορπιδέα και τον Δήμο Μισεντζή. «Ως άμεσος “απόγονος” του City Circus -του hostel που δημιουργήσαμε το 2011 και το οποίο πολύ σύντομα συγκαταλέχθηκε στα καλύτερα της Ευρώπης-, το εστιατόριο Zampano μοιράζεται την ίδια στέγη, αλλά και τα ίδια γονίδια, και το ίδιο motto ζωής που δεν είναι άλλο από το: “εξερευνήστε ελεύθερα”. Βασισμένο στην ανεμελιά και την τρέλα ενός θιάσου τσίρκου, απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες, σε αυτούς που νιώθουν ακόμα εξερευνητές στην ίδια τους την πόλη» μου απαντάνε.

Προέκταση του Zampano είναι το hostel City Circus, η ιντερνάσιοναλ φωλιά των έξυπνων ταξιδιωτών.
Η εξωτερική όψη του City Circus.

Το μάτι μου πέφτει στον κατάλογο. Σαν να βγήκε από το πενάκι του γραφίστα του τσίρκου: αστείο, παρανοϊκό, με βάθος. Είναι κάτι παραπάνω από μενού, είναι σαν εικονογραφημένο παραμύθι. 

«Ποια είναι η φιλοσοφία της κουζίνας του Zampano;» ξαναρωτάω το εμπνευσμένο δίδυμο. «Με δεδομένα τα παραπάνω, που είπαμε, η φιλοσοφία της κουζίνας του Zampano δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από “ψαγμένες” ελληνικές πρώτες ύλες που φτάνουν εδώ από κάθε κρυμμένη γωνιά της Ελλάδας, ελληνικά κρασιά, δημιουργικά σύγχρονα πιάτα χωρίς επιφανειακά κρεσέντο, αλλά με γεύσεις που ανακαλούν στη μνήμη κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια και φιλικό service με αρκετή δόση τρέλας» λένε.

«Η φιλοσοφία της κουζίνας του Zampano δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από “ψαγμένες” ελληνικές πρώτες ύλες που φτάνουν εδώ από κάθε κρυμμένη γωνιά της Ελλάδας, ελληνικά κρασιά, δημιουργικά σύγχρονα πιάτα χωρίς επιφανειακά κρεσέντο».
H ταράτσα του City Circus. Μετά το φαγητό στο Zampano μια βόλτα στην ταράτσα κάνει πάντα καλό.
Τίποτα στην υπερβολή του, τίποτα στο έλλειμμά του. Δε μοιάζει με το σπίτι σου, μοιάζει με το χώρο που θέλεις να πας εάν βγεις από το σπίτι σου.

Αυτό το τελευταίο, την τρέλα, την αντιλαμβάνομαι ως ένα βαθμό, θαυμάζοντας το πόσο επιδέξια αγκαζάρει το στυλ, την έντονη προσωπικότητα και την εξατομικευμένη προσφορά. Ο χώρος διαπνέεται από ένα καλοδεχούμενο γκλάμουρ, από μια αύρα σοφιστικέ μεγαλείου. Τίποτα στην υπερβολή του, τίποτα στο έλλειμμά του. Δε μοιάζει με το σπίτι σου, μοιάζει με το χώρο που θέλεις να πας εάν βγεις από το σπίτι σου.

Aριστερά είναι ο Δήμος Μισεντζής και δεξιά ο Επαμεινώνδας Σκορπιδέας. Photo: John Dimotsis

-Με τη διακόσμηση τι παίζει;

«Η φιλοσοφία της διακόσμησης είναι και εδώ εμπνευσμένη από τα ταξίδια μας στις αγορές του κόσμου. Κάθε αντικείμενο–χρηστικό ή διακοσμητικό- έχει μια ιστορία να διηγηθεί, ένα παρελθόν που έρχεται να ενταχθεί στο δικό μας το παρόν, να το ομορφύνει και να του δώσει ουσία και συνέχεια. Θα έλεγα ότι αποπνέει μια ατμόσφαιρα μητροπολιτικού μπιστρό, κάτι που θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα και με την ιστορικότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται, αλλά και με την ιστορικότητα της γειτονιάς του Ψυρρή».

-Γιατί επιλέξατε την οδό Σαρρή, έναν δρόμο με τόσες πολιτιστικές αντιφάσεις; 

«Διότι συνοψίζει την ίδια ακριβώς τη φιλοσοφία που είχαμε τόσο για το City Circus όσο και για το Zampano που ακολούθησε. Έχει ιστορικότητα, μοναδικής αρχιτεκτονικής διατηρητέα κτήρια, ενώ τα θέατρα, οι galleries και τα καταστήματα των σύγχρονων σχεδιαστών της προσθέτουν έναν αυθεντικά καλλιτεχνικό και hipster αέρα που συναντάς μόνο στις γειτονιές μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης. Είναι το ιδανικό σημείο αν θες να δεις από μια νέα οπτική την πόλη σου, να την ξανα-ανακαλύψεις και μαζί να ξανα-ανακαλύψεις και τις γεύσεις που έχει να σου προσφέρει. Που είναι οικείες, αλλά ταυτόχρνονα ολοκαίνουργες» εξηγούν συνοψίζοντας μέσα σε λίγες λέξεις ολόκληρη την κουλτούρα του χώρου. Ασορτί με την κουλτούρα της περιοχής.

Το πατάρι του Zampano.
Ο χώρος διαπνέεται από ένα καλοδεχούμενο γκλάμουρ, από μια αύρα σοφιστικέ μεγαλείου.

Όση ώρα τα λέω με τον Επαμεινώνδα και τον Δήμο, έχω προλάβει και έχω φάει του σκασμού, έχω πιει λίγο πριν το όριο του “μεθυσμένη”, έχουμε πει -σχεδόν- τα πάντα με την Ξένια, τη Τζίνα και τη Φλώρα και έχω καπνίσει μισό πακέτο τσιγάρα -έξω από το μαγαζί. Αυτό το τελευταίο δεν ήταν απαραίτητο, το ξέρω.

Για να βγω από την άβολη θέση των ενοχών ρωτάω τους ιδιοκτήτες: «Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο πιάτο από το μενού»;

«Το κριθαρότο με το μοσχαράκι γιατί κατ’ αρχήν είναι νοστιμότατο αλλά και γιατί μου θυμίζει πολύ φαγητό στο σπίτι. Γιατί ακροβατεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στη homey διάθεση, αλλά και στην πολυτέλεια που είχαν κάποτε τα γεύματά μας μια Κυριακή στο σπίτι» απαντούν και μια ιδέα μου καρφώνεται: την άλλη φορά θα έρθω Κυριακή μεσημέρι κι όχι βράδυ Πέμπτης, να δω πως σκάει το φως στις τζαμαρίες του Zambano.

«Θα έλεγα ότι αποπνέει μια ατμόσφαιρα μητροπολιτικού μπιστρό, κάτι που θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα και με την ιστορικότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται, αλλά και με την ιστορικότητα της γειτονιάς του Ψυρρή».
«Η φιλοσοφία της διακόσμησης είναι και εδώ εμπνευσμένη από τα ταξίδια μας στις αγορές του κόσμου. Κάθε αντικείμενο–χρηστικό ή διακοσμητικό- έχει μια ιστορία να διηγηθεί, ένα παρελθόν».
Την άλλη φορά θα έρθω Κυριακή μεσημέρι κι όχι βράδυ Πέμπτης, να δω πως σκάει το φως στις τζαμαρίες του Zambano.

Δύο έξτρα πληροφορίες -χωρίς χρέωση- για τη φετινή σεζόν του Zampano:

 

  • Το Zampano φέτος θα σερβίρει στην εντυπωσιακή μπάρα του και cocktails που φέρουν την δημιουργική υπογραφή του Γιάννη Κοροβέση
  • Το Zampano επίσης φέτος εγκαινίαζει τον κύκλο “ΠΟΠ Up Nights @ Zampano”, έναν κύκλο γευσιγνωσίας ΠΟΠ ελληνικών οίνων, ο οποίος θα ξεκινήσει αυτό τον Νοέμβριο, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο και θα αποτελείται από 7 θεματικές ενότητες, αφιερωμένες η κάθε μία σε 7 αντίστοιχα, γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα οι ενότητες είναι ημερολογιακά κατανεμημένες ως εξής:

Νοέμβριος: Πελοπόννησος

Δεκέμβριος: Ήπειρος & Θεσσαλία

Ιανουάριος: Μακεδονία

Φεβρουάριος: Κρήτη

Μάρτιος: Ιόνιο

Απρίλιος: Αιγαίο (Α’ Μέρος)

Μάιος: Αιγαίο (Β’ Μέρος)

 

Facebook Zampano 

TAGS