24
SHARES

Αν σας περισσεύουν μερικά φύλλα κρούστας και δεν θέλετε να κάθεστε να τυλίγετε και να ξετυλίγετε πιτάκια και μπουρεκάκια, τότε ανοίγετε το ψυγείο, βρίσκετε λίγο τυρί, δυο αβγά και λίγο γάλα και στο λεπτό φτιάχνετε μια πίτα μούρλια. Θα την πούμε πατσαβουρόπιτα και θα φαγωθεί σε χρόνο dt.

Στη Ρουμανία την ονομάζουν «Placinta de Branza», στη Βουλγαρία την αποκαλούν «Banica», στη Σερβία «сир бурек» και εμείς «Τυρόπιτα της τεμπέλας» ή εν συντομία «Πατσαβουρόπιτα».

Είναι η πιο εύκολη τυρόπιτα που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά η προετοιμασία της, ενώ είναι μία και από τις νοστιμότερες. Τα υλικά δένουν απίστευτα και δημιουργούν μια αφράτη υφή εσωτερικά, ενώ η κριτσνιστή κρούστα είναι πεντανόστιμη στα άκρα. Προλαβαίνουμε να τη φτιάξουμε μέχρι το μεσημέρι πάμε.

ΥΛΙΚΑ

½ κ. φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
150 γρ. βούτυρο (αν σας αρέσει χρησιμοποιήτε φρέσκο)
450 γρ. φέτα σε τρίμματα 
150γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2κ.γ. τριμμένο γλυκάνισσο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο αρκετό
4 αβγά 
2κ.γ. μπείκιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. γάλα εβαπορέ 
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τυλίγουμε όλα τα φύλλα μαζί σε ρολό και το κόβουμε σαν να ήταν ψωμί σε λεπτές φέτες που όταν θα τις ανοίξουμε με το χέρι και θα είναι το τελικό σχήμα λωρίδες. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε κόψει το φύλλο σαν να ήταν χοντρές μακριές χυλοπιτες. Ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας τις λωρίδες ζύμης και τις αφήνουμε για λίγο στον αέρα να ξεραθούν. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Αλείφουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας ρίχνοντας λίγη από το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα τα τυριά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μείνει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γιαούρτι, γάλα εβαπορέ, το μπέικιν και τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Περιχύνουμε με την κρέμα την τυρόπιτα μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου ανάλογα τον φόυρνο μας, αν δεν έχουμε φούρνο με αέρα, βάζουμε σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.

 

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου από το Olive magazine:

 

TAGS