ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι μεσαίου μεγέθους (μόνο τα πλοκάμια, κομμένα σε μεσαία κομμάτια)
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
λίγη κανέλα
λίγο τριμμένο μπαχάρι
150 γρ. κόκκινο κρασί
1 1/2 φλυτζάνι ντοματάκια κονκασέ
λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια ζεστό νερό
250 γρ. ριγκατόνι
πιπέρι
(προσέξτε την απουσία αλατιού από τα υλικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε μεσαία κομμάτια και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό γιατί βγάζει υγρά το ίδιο. Αρχικά έχουμε τη φωτιά δυνατή, αλλά σύντομα τη χαμηλώνουμε και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί το ζουμί του. Ανακατεύουμε τακτικά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το χταπόδι για 5 λεπτά. Μετά ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά-πυκνά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, την κανέλα και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να ξεθυμάνει το κρασί και τότε ρίχνουμε τα ντοματάκια και λίγο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Ανακατεύουμε τακτικά και τσεκάρουμε το νερό: αν χρειαστεί, βάζουμε λίγο ζεστό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160. Στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα δυο φλυτζάνια νερό και τα ριγκατόνι για να ανακατευτούν με τη σάλτσα. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Δεν ξεχνάμε να ανακατέψουμε και να προσθέσουμε νερό, αν μας φανεί ότι στεγνώνει το φαγητό.